Be the best bartender

4 minuten

Zowel in een hotel, restaurant als een café kun je de gasten iets extra’s bieden door, naast een standaard assortiment aan dranken, cocktails te serveren. Alleen een bartender ben je niet zomaar. Het vereist kennis en vakmanschap. Bartender Eva Stathaki geeft je tips en tricks.

Wie: Eva Stathaki
Zaak: cocktailbar The Ruhma, Rotterdam
Functie: Bartender
Website: www.therumahrotterdam.com

Welke skills zijn voor een goede bartender een vereiste?

“Technisch gezien moet je mixology begrijpen en verstand hebben van de alcoholpercentages van de dranken en welke allergenen ze eventueel bevatten. Het vergt veel productkennis. Maar hospitality is het belangrijkste. Dat is iets wat je niet kunt leren, het moet in je zitten. Diegene die dat in zich hebben zijn de beste bartenders.”

Zijn er binnen het vak bepaalde tools die onmisbaar zijn?

“Natuurlijk heb je de basics nodig, zoals shakers, strainers, jiggers (maatbekertjes, red), muddlers (stampers, red.) en barspoons. Maar als je het echt veel cocktails serveert is een cocktailstation eigenlijk een must. Dit is een koelunit voor je ijsblokjes, crushed ice, garnituur, sappen, siropen en een speed rail voor veelgebruikte soorten gedestilleerd. Omdat je daardoor bijna alles binnen handbereik hebt, kun je efficiënt werken en de focus op de kwaliteit leggen.”

Is het ook zonder uitgebreide bar mogelijk om cocktails te serveren?

“Het is lastiger, maar het kan wel. Kennis blijft een vereiste. Maar als je echt de ruimte niet hebt en om, welke reden dan ook, niet kunt investeren om het personeel de ins en outs van het samenstellen van cocktails te leren, kun je eventueel ook gebruik maken van pre-mixed cocktails. Op deze manier kun je wel cocktails aanbieden.”

Welke vragen stel je als de gast de keuze voor de cocktail aan jou over laat?

“Mijn eerste vraag is altijd of ze een leuke dag hebben gehad. Maar wat de cocktail betreft probeer ik erachter te komen van welke smaken en texturen de gast houdt. Dat kan door te vragen wat ze meestal drinken, van welke spirit ze houden en of ze bijvoorbeeld van zoet, zuur, bitter, fris, sprankelend of romig houden. Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele allergieën of een vegan lifestyle. Een bloody mary bevat bijvoorbeeld worcestersaus, waar ansjovis in zit. En je kunt bijvoorbeeld ook geen eiwit in de cocktail gebruiken als iemand veganistisch is.”

Is er binnen de wereld van cocktails ook sprake van trends om rekening mee te houden?

“Jazeker. Mensen zijn zich tegenwoordig steeds meer bewust van wat zij consumeren. Dat zie je terug in de vraag naar non-alcoholische en low alcohol cocktails, maar ook naar cocktails die weinig suiker bevatten. De Skinny bitch, is bijvoorbeeld populair onder zowel mannen als vrouwen. Deze cocktail bestaat uit wodka, koolzuurhoudend water en een stukje citroen en bevat daardoor weinig calorieën en suiker.”

In hoeverre is het voor restaurants margetechnisch interessant om cocktails aan te bieden?

“Dat kan heel interessant zijn. Cocktails vragen om minder voorbereiding dan food en als chef kun je de kennis die je hebt goed gebruiken voor het samenstellen van cocktails. Maar het is dan wel belangrijk om je in de verschillende technieken te verdiepen.”

Zijn er zaken die je in gedachten moet houden als je cocktails met food wilt combineren?

“Vooral de smaak en de textuur van de cocktails. Je wilt tenslotte iets creëren en serveren dat bij het palet van het eten past. Bij een vettig gerecht of een gerecht dat een filmend mondgevoel achterlaat, serveer je bijvoorbeeld een fizzy cocktail die de smaakpapillen reinigt. Wat smaken betreft serveer je cocktails bij een gerecht die de smaak daarvan complimenteren.”

Hoe kun je met cocktails inspelen op de seizoenen?

“In de zomer zijn vooral de frissere, gekoelde cocktails in trek. In de winter kun je aan sterkere en spicy cocktails denken, waarbij je minder of geen ijs gebruikt. Maar je kunt ook aan het gebruik van seizoensingrediënten denken, bijvoorbeeld door verse sappen op basis van seizoensfruit te gebruiken. Ik gebruik sowieso altijd verse sappen. Daarmee maak je de lekkerste cocktails en op basis van seizoensingrediënten houd je ook nog eens rekening met duurzaamheid.”

Zelf aan de slag met cocktails? Volg de Training Cocktails bij ZiN Inspiratielab. 

Drank

10 december 2021

Maak onderscheid met wijncocktails

We kennen allemaal alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn en mocktails. Een iets minder bekende in het rijtje is de wijncocktail: een heerlijk...

Lees meer
Drank

01 augustus 2017

De whisky-collectie is de USP van dit hotel

Hotel Fidder is één van de 50 locaties ter wereld die behoren tot de Scotch Malt Whisky Society. Hoe ze deze uitgebreide whisky collectie...

Lees meer
Drank

17 augustus 2017

4x inspirerende cocktailbars

Van cocktails tot mocktails en op het terras of gewoon aan de bar. Mixdranken zijn nog altijd razend populair onder gasten. Hoe je...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen