
Nog bewuster, meer varianten en aanhaken op beleving aan huis. Dit zijn de koffietrends van 2021 volgens meervoudig Nederlands kampioen barista en trainer bij ZiN Rose van Asten.
Kwaliteit voor een hogere prijs
Is een trend nog wel een trend als hij jaarlijks terugkomt? In dit geval wel. Koffiedrinkers willen elk jaar opnieuw meer betalen voor een goede kop koffie. Bij koffie gaat het inmiddels steeds meer om de kwaliteit dan de prijs. Hoe beter de smaak, het aroma of de beleving van de koffie, hoe meer gasten ervoor willen betalen.
Varianten op verwerkingsmethodes
Voor koffiekenners zijn verwerkingsmethodes als washed en natural niet onbekend. Bij de één wordt de bes zonder vruchtvlees gedroogd, en bij de ander met vruchtvlees. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met varianten op deze verwerkingsmethodes voor meer onderscheidingskracht. De meeste van deze experimenten vinden plaats tijdens de fermentatiefase. Nieuwe verwerkingsmethodes als ‘honey processed’ en ‘pulped natural’ zorgen voor vernieuwde koffiesmaken en zijn vooral in special coffee bars upcoming.
Lokale koffiebeleving
Ook binnen koffiekwaliteit speelt de eerlijke herkomst een belangrijke rol. Koffiebonen van plantages waar ze in eerlijke omstandigheden worden gekweekt; fairtrade en UTZ. Maar ook de herkomst van de koffie zelf is voor je gasten steeds belangrijker. Support your locals, ook in 2021. Je gasten komen tegenwoordig niet alleen naar je koffiezaak voor koffie (to go). Ook koffiebonen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Even malen voor de gast is vaak ook geen probleem.
Koffie aan huis
Speel in op de online shopping trend van 2021. Brand je je eigen koffie? Denk dat ook aan ‘koffie door de brievenbus’. Met abonnementen kunnen koffieliefhebbers hun favoriete koffiebonen maandelijks laten bezorgen. Jouw bijzondere smaken snel in huis.
Onderscheiden van thuismachines
Thuiswerkers worden thuisbarista’s. Gelukkig haalt ook de thuisbarista, vooral in de steden, nog steeds zeker twee koppen koffie per dag bij zijn favoriete koffietentje. Want welke machine iemand thuis ook heeft staan, een koffieliefhebber kan vaak niet tippen aan de kunsten van een professionele barista. Zorg dus dat je je gasten kunt voorzien van een heerlijke coffee to go en zet net dat stapje extra!
Je meer onderscheiden met koffie? Bekijk ook de baristatraining Latte Art.