Koffie in 2021

2 minuten

Nog bewuster, meer varianten en aanhaken op beleving aan huis. Dit zijn de koffietrends van 2021 volgens meervoudig Nederlands kampioen barista en trainer bij ZiN Rose van Asten.

Kwaliteit voor een hogere prijs

Is een trend nog wel een trend als hij jaarlijks terugkomt? In dit geval wel. Koffiedrinkers willen elk jaar opnieuw meer betalen voor een goede kop koffie. Bij koffie gaat het inmiddels steeds meer om de kwaliteit dan de prijs. Hoe beter de smaak, het aroma of de beleving van de koffie, hoe meer gasten ervoor willen betalen. 

Varianten op verwerkingsmethodes

Voor koffiekenners zijn verwerkingsmethodes als washed en natural niet onbekend. Bij de één wordt de bes zonder vruchtvlees gedroogd, en bij de ander met vruchtvlees. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met varianten op deze verwerkingsmethodes voor meer onderscheidingskracht. De meeste van deze experimenten vinden plaats tijdens de fermentatiefase. Nieuwe verwerkingsmethodes als ‘honey processed’ en ‘pulped natural’ zorgen voor vernieuwde koffiesmaken en zijn vooral in special coffee bars upcoming.  

Lokale koffiebeleving

Ook binnen koffiekwaliteit speelt de eerlijke herkomst een belangrijke rol. Koffiebonen van plantages waar ze in eerlijke omstandigheden worden gekweekt; fairtrade en UTZ. Maar ook de herkomst van de koffie zelf is voor je gasten steeds belangrijker. Support your locals, ook in 2021. Je gasten komen tegenwoordig niet alleen naar je koffiezaak voor koffie (to go). Ook koffiebonen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Even malen voor de gast is vaak ook geen probleem. 

Koffie aan huis

Speel in op de online shopping trend van 2021. Brand je je eigen koffie? Denk dat ook aan ‘koffie door de brievenbus’. Met abonnementen kunnen koffieliefhebbers hun favoriete koffiebonen maandelijks laten bezorgen. Jouw bijzondere smaken snel in huis. 

Onderscheiden van thuismachines

Thuiswerkers worden thuisbarista’s. Gelukkig haalt ook de thuisbarista, vooral in de steden, nog steeds zeker twee koppen koffie per dag bij zijn favoriete koffietentje. Want welke machine iemand thuis ook heeft staan, een koffieliefhebber kan vaak niet tippen aan de kunsten van een professionele barista. Zorg dus dat je je gasten kunt voorzien van een heerlijke coffee to go en zet net dat stapje extra!

Je meer onderscheiden met koffie? Bekijk ook de baristatraining Latte Art

Drank

17 september 2018

'Wij Belgen maken ook heerlijke koffie'

Een goede vriend van de familie De Roeck staat aan de basis van Belgische koffieproducent Vascobelo. Met Jan de Roeck spraken wij over hoe...

Lees meer
Drank

21 september 2016

90% marge! Hoe je van koffie een optimale margepakker maakt

In dit artikel 4 aandachtspunten voor koffie: een slimme margepakker

Lees meer
Drank

10 juli 2018

Waarom elke horecazaak zuivere koffie zou moeten schenken

Medellín Secret is een van de weinige koffieproducenten die zijn koffie niet melangeert. En dat is goed voor koffieliefhebbers, boeren én...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen