2021 bewust beginnen: 5 denkrichtingen

2 minuten

In januari staan we traditioneel stil bij goede voornemens voor het nieuwe jaar.  We zetten 5 bewuste richtingen op een rij. 

Plantaardig 2.0

De plant-based trend op het bord zet al enkele jaren door. Maar plant-based wint ook op steeds maar andere vlakken terrein. Denk aan borden en andere disposables van suikerriet of andere plantaardige materialen. Zeker nu de Europese Unie komend jaar met nieuwe wetgeving komt om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. En zo zijn er nog meer plantaardige alternatieven wanneer je plantaardig als concept wilt voeren: denk bijvoorbeeld ook aan kleding. 

Producten met een eerlijk verhaal

Een van de redenen waarom gasten normaal gesproken graag uit eten gaan - of tegenwoordig bestellen - is dat ze verrast worden met gerechten die ze normaliter niet eten. Of die een bijzonder gevoel oproepen. In dit nieuwe jaar kijken we meer dan ooit uit naar het wij-gevoel, herkenbaarheid en maatschappelijk verantwoord. Producten van ondernemers uit de streek, farm to fork, sluiten hierbij aan. Bijzondere producten dragen bovendien bij aan de onderscheidingskracht van je restaurant. 

No & low alcohol

Alcoholvrij en minder alcohol zijn niet alleen hot tijdens Dry January, maar het hele jaar door. Van bier, wijn tot gedestilleerd voor je cocktails. Neem je drankenkaart onder de loep en denk ook na over bewuste dranken. Zodat je, wanneer straks de deuren weer open mogen, tegemoet komt aan de wensen van je bewuste gast. 

Aandacht voor je gast

Meer dan ooit koesteren we sociaal contact na een jaar waarop we grotendeels op onszelf aangewezen waren. Laat nu en straks zien hoe je je gasten waardeert. Denk aan een handgeschreven kaartje bij de bestelling (of wanneer gasten later je restaurant verlaten: leuk dat je er weer was). Het zijn de kleine gebaren die ze extra waarderen. (Lees ook deze tips.)

Besparen met verduurzamen 

Je energieverbuik terugdringen kan een duurzame keuze zijn, maar vooral ook een slimme zakelijke keuze. Want je kunt er ook mee besparen. Energie besparen brengt niet per se hoge investeringen met zich mee. Kleine aanpassingen kunnen al een behoorlijke besparing opleveren. Inventariseer vooral ook ideeën bij je team. 

Meer weten over trends van 2021? Lees ook:
5 food- en horecatrends 
Nog 7 horecatrends 

Duurzaamheid

14 november 2020

‘Deze werkwijze hoort overal’

Social return: het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor restaurant d’Oude Waegh in Hoorn is het...

Lees meer
Duurzaamheid

14 november 2019

Joost Kragtwijk: 'Mensen moeten weten wat ze eten'

Joost Kragtwijk onderneemt met een duidelijke missie voor ogen: bewustwording verspreiden.

Lees meer
Duurzaamheid

07 februari 2020

Peter Klosse: ‘We moeten smaak anders benaderen’

‘Smaak is ‘maakbaar’ en dat maakt het mogelijk dat we eten en drinken beter afstemmen op de voorkeuren van gasten.’ Peter Klosse deelt zijn...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen