Basics: plantaardig onderscheiden anno 2020

2 minuten

Steeds meer gasten willen gerechten met minder of geen dierlijke bestanddelen. En steeds meer horecazaken spelen al in op die vraag. Omdat je zo niet alleen je huidige gasten beter bedient, maar ook nieuwe gasten aanspreekt. Toch nog inspiratie nodig voor ‘hoe’ je inspeelt op deze levensstijl? 

Plantaardig onderscheiden begint met:

Kennis en kunde: je laten inspireren door groenten

Bij plantaardig staan groenten in de hoofdrol. Maar de ene groente is de andere natuurlijk niet. En het vergt een nieuwe kijk op verhoudingen op het bord. Hoe je je onderscheidt met groenten? Laat je creativiteit de vrije loop. Maar je kunt je ook op weg laten helpen: zo zijn er meerdere trainingen waarin je leert groenten in de hoofdrol te zetten. 

Inkoop: zoeken naar alternatieven

Maar het begrip gaat natuurlijk veel verder. Het kan ook gaan om bekende producten die zijn samengesteld uit plantaardige componenten: denk aan vleesvervangers. Of aan andere producten die qua smaak, voedingswaarde en structuur de rol van vlees kunnen overnemen, zoals jackfruit of pulled oats. En verder is er natuurlijk een verschil tussen plantaardig en plantaardiger. Zo zijn er ook vleesproducten op de markt die voor de helft uit groenten bestaan. 

Bereiding: sleutelen aan bestaande recepturen

Vegan betekent niet direct dat je hele receptuur op de schop moet. Soms ben je er al door enkele bestanddelen te vervangen voor vegan varianten. Zo kun je in plaats van een traditionele room een 100% plantaardige room gebruiken. Er bestaan zelfs plantaardige kazen. En zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden

Promoten: hoe je het presenteert

Plantaardig is onderscheidend, maar pak de promotie subtiel aan. Je wilt bewuste gasten beter bedienen en een bredere doelgroep aanspreken, zonder dat je daarmee andere gasten afschrikt. We schreven eerder dat je het beste plantaardige gerechten tussen de niet plantaardige gerechten op de menukaart zet, subtiel onderscheiden met een ‘v’. Het voordeel van plantaardige gerechten is dat ze vaak kleurrijk zijn en daardoor fotogeniek. Plaats je nieuwe vegan gerechten dus vooral op je social media kanalen. Maar ook hier geldt dat je het qua vegan er niet te dik bovenop hoeft te leggen. Het plaatje spreekt voor zich en zou aantrekkelijker moeten zijn voor alle gasten.   

Serveren: biologisch afbreekbaar presenteren

Denk in een plantaardig totaalplaatje. Serveer je smoothie met een biologisch afbreekbaar of zelfs eetbaar rietje. To go? Geef je gerecht mee in borden of bakjes van suikerriet of palmblad. Met bestek van tarwezemelen. Volledig plantaardig.    

 

Maatschappelijk verantwoord

13 juli 2017

4x duurzame hotels

Wanneer ben je nu echt duurzaam bezig als hotel? En belangrijk, hoe laat je dit zien als hotel? ZiN heeft 4 wereldwijde voorbeelden op een...

Lees meer
Drank

10 december 2021

Maak onderscheid met wijncocktails

We kennen allemaal alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn en mocktails. Een iets minder bekende in het rijtje is de wijncocktail: een heerlijk...

Lees meer
Maatschappelijk verantwoord

01 september 2018

The Green House: een inspiratiebron voor circulariteit

Het lijkt nog ver weg, maar voordat je het weet is het zover. Als alles volgens plan verloopt moet de Nederlandse economie in 2050 volledig...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen