De gezonde en bewuste foodtrends die we ook in 2019 zien

2 minuten
Groenten maken al een aantal jaren een opmars in de horeca, een ontwikkeling die voorlopig nog niet stopt. Ook 2019 zetten horecaondernemers steeds vaker in op plantaardig.
Groenten maken al een aantal jaren een opmars in de horeca, een ontwikkeling die voorlopig nog niet stopt. Ook 2019 zetten horecaondernemers steeds vaker in op plantaardig. We signaleren 4 gezonde en bewuste foodtrends waarvan we verwachten dat ze in het nieuwe jaar voortzetten.

Groenten in plaats van vlees


Horecazaken zetten meer plantaardige alternatieven op de kaart, waarmee ze een nieuwe doelgroep aanspreken. Of hun huidige doelgroepen beter aanspreken. Vegetarische en veganistische gasten zijn voortdurend op zoek naar alternatieven. Want ze willen wél de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Plantaardige vervangers zijn een lekkere en voedzame oplossing. Van sojaburgers tot groenteschnitzels; er zijn volop mogelijkheden om op deze vraag in te spelen.

Gezond fast casual


Gezond fast casual zet door. Een relatief snelle hap, maar wel gezond. Een pompoenburger of pizza met groentebodem; het zijn slimme 'food hacks' die guilty pleasures gezonder maken. Maar er bestaan ook andere manieren om vegan junkfood op de kaart te zetten. Denk ook aan loaded fries, taco's en plantaardige milkshakes. Extra voordelen: deze plantaardige gerechten zijn meestal kleurrijk opgemaakt en daardoor ook nog eens erg Instagrammable.

De verkenning van peulvruchten


Erwten, linzen en sojabonen zijn al jaren een populaire vleesvervanger. Maar ze bieden tal van andere toepassingen. Met miso, gemaakt van onder meer sojabonen, geef je gerechten bijvoorbeeld een onderscheidende Japanse umami-smaak mee. En aquafaba, het kookvocht van bonen, is een plantaardig bind-, geleer- en verdikkingsmiddel. Zo zijn er nog tal van andere toepassingen met peulvruchten, waarmee horecazaken nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken en zich willen onderscheiden van de concurrent.

Duurzame disposables


De presentatie maakt je gerecht af. Ook op dit vlak werken horecaondernemers steeds bewuster en vaker met plantaardige producten. Een beetje bewuste ondernemer denkt tegenwoordig ook duurzaam to-go met duurzame disposables. Borden van palmblad, kommen van kokosnoot, hamburgerbakjes van karton en bestek van tarwezemelen. Eenvoudig biologisch afbreekbaar.

Meer trends van dit jaar en afgelopen jaar? Lees ze hier.
Ondernemerschap

26 december 2019

Interviewjaaroverzicht: bewuste keuzes

Dit jaar draaide het opnieuw om verantwoord samenwerken en bewuster werken. Enkele highlights op een rij.

Lees meer
Duurzaamheid

13 juli 2017

4x duurzame hotels

Wanneer ben je nu echt duurzaam bezig als hotel? En belangrijk, hoe laat je dit zien als hotel? ZiN heeft 4 wereldwijde voorbeelden op een...

Lees meer
Duurzaamheid

14 november 2019

Joost Kragtwijk: 'Mensen moeten weten wat ze eten'

Joost Kragtwijk onderneemt met een duidelijke missie voor ogen: bewustwording verspreiden.

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen