Goed voorbereid op meer gasten: zo bereid je de keuken voor

3 minuten

Sommige horecazaken zijn blijven bezorgen, andere hebben de keuken weer ingezet sinds de terrassen weer open mogen, maar er zijn ook restaurants die wachten tot ze binnen gasten mogen bedienen. Hoe bereid je je keuken voor op (extra) drukte? Roland Moesman van Bouter geeft tips.

Loop de checklist langs

Wanneer je apparatuur langere tijd niet of minder hebt gebruikt, is het verstandig om alles even door te lopen. Dit geldt niet alleen voor keukenapparatuur. Denk bijvoorbeeld ook aan de spoelkeuken, kassasystemen, zonneschermen, koffiemachines, postmix-apparaten en muziekinstallaties. Zo voorkom je dat je straks voor onaangename verrassingen komt te staan en heb je voldoende tijd om bijvoorbeeld alvast een afspraak te maken met de servicemonteur. Want bel je de monteur last-minute, dan is de kans aanwezig dat je niet de enige bent en hij niet op korte termijn kan komen.

Scheid de omzetstromen

Zorg voor een goede routing in de -spoel-keuken. Vooral wanneer in jouw restaurant na de (her)opening, take away en thuisbezorging mogelijk blijft. Het is handig deze in een keuken gescheiden te houden. Voor in het restaurant heb je bijvoorbeeld geen disposables nodig, en voor de afhaalkeuken geen servies. Met een goede routing loopt de keukenbrigade geen onnodige meters. Meters staan voor marge.

Help medewerkers een handje met apparatuur

Kamp je in de keuken met een (te) krappe personeelsbezetting? Overweeg te werken met gebruiksvriendelijke apparatuur die de tekorten kan opvullen of die ook door minder ervaren krachten kunnen worden gebruikt. Zo zijn high-speed ovens of combisteamers ook door de meeste minder ervaren medewerkers makkelijk te bedienen.

Zorg voor goede ventilatie

Ventilatiesystemen met filters en luchtreinigers kunnen ervoor zorgen dat virussen, bacteriën en schimmels niet overleven tijdens het ventileren. Goede ventilatie geeft geen garantie dat een virus zich niet verspreidt, maar het beperkt de risico’s. In tijden van corona heel belangrijk. Zorg dat je ventilatie in orde is, dat geeft ook je gasten een gerust gevoel. Nieuwe ventilatiesystemen nodig? Laat je dan goed informeren door een deskundige.

Maak schoon, vaak schoon

Zorg voor voldoende reinigings- en desinfectiemiddelen, want -tussentijdse- schoonmaak is belangrijker dan ooit tevoren. Dit geldt niet alleen op de voor gasten zichtbare plekken, ook in de keuken is het belangrijk alles vaker te reinigen. Door hygiënisch te werken bied je medewerkers en gasten een veilige omgeving.

Laat het zien

Geen kleine investerering, maar voor wie de -financiële- middelen heeft: laat zien dat jouw keuken geen geheimen kent. Het was al een ingezette trend, maar door corona nam het in vaart toe: open- en halfopen keukens. Gasten hechten, na een periode van lockdowns, thuiswerken, afzondering en soms zelfs eenzaamheid, waarde aan dynamiek en transparantie. Ook hygiëne speelt hier weer een grote rol. Met een -half- open keuken creëer je duidelijkheid naar gasten, het geeft een gevoel van controle en veiligheid.

Een goede voorbereiding, op hopelijk snel meer versoepelingen in de horeca, is cruciaal. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Bouter

Training
Personeel

Training Leidinggeven (fastservice)

Praktisch leidinggeven in de horeca.

Bekijk training
Ondernemerschap

10 augustus 2017

Marenland: van campingkantine naar volwaardig horecabedrijf

Hoe zet je een succesvol restaurant op om daarmee je camping te versterken? Ruud en zijn broer zetten dit veelzijdige recreatiebedrijf op de...

Lees meer
Ondernemerschap

08 oktober 2018

21 jaar routine in de prullenbak zorgt voor meer omzet

De Beurs in Utrecht veranderde de tent van een studentenzaak in een bruincafé en onlangs in een hip eetcafé. Deze verandering zorgde voor...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen