5 redenen waarom je juíst nu moet kiezen voor constante kwaliteit en gemak

3 minuten

5 redenen die je in overweging kunt nemen om in de keuken met producten te werken die je tijdswinst geven!

Na een maandenlange horecasluiting is het eindelijk weer tijd om je gasten te ontvangen. De coronacrisis heeft gezorgd voor een nieuwe realiteit die met regelmaat grote uitdagingen met zich mee heeft gebracht en nog steeds brengt. 

Natuurlijk heb je samen met je team, en wellicht ook andere vakgenoten, na moeten denken over de uitdagingen in de huidige ‘anderhalvemetersamenleving’. Daarom nemen we je graag mee in 5 redenen die je in overweging kunt nemen om in de keuken met producten te werken die je tijdswinst geven. Zodat je de focus kunt leggen op de gastvrijheid richting je gasten en grip kunt houden op je kosten.

Scherpe kostprijs en calculatie
Grip houden op je kosten. Het was al belangrijk, maar nu nóg meer dan ooit. Wanneer je (ook) met halffabricaten gaat werken, zul je merken dat je precies inkoopt wat je nodig hebt. En dat je, omdat je je personeelskosten op onderdelen kunt beperken, bruto winstmarge per gerecht omhoog gaat. En de bereidingstijd per gerecht is ook nog eens lager.

Minder handelingen in de keuken = tijd winnen 
Doordat je nauwelijks mise en place hoeft klaar te maken en je à la minute minder handelingen hoeft te doen tijdens de uitgifte, win je tijd om ergens anders aan te besteden. Zo kun je je in die tijd bezig houden met het bedenken van nieuwe recepten en gerechten of de ontwikkeling van je teamgenoten.

Routing keuken
Doorgaans wordt er in de keuken relatief dicht op elkaar gewerkt. Doordat je minder handelingen in de keuken hoeft te doen, kun je deze gerechten op één plek klaarmaken. Hierdoor is het makkelijker om op anderhalve meter bij elkaar vandaan te blijven en de veiligheid van je team te waarborgen in deze coronatijd.

Constante kwaliteit
Hoogwaardige halffabricaten zijn al professioneel gegaard en hebben dus altijd hetzelfde kookproces én dezelfde garingstijd gehad. Doordat de nieuwste conserveringstechnieken zijn toegepast is ook de houdbaarheid constant. Natuurlijk heeft elke chef-kok een eigen signature in de keuken, maar de ene kok is de andere niet. Hierdoor is je saté voor je gast misschien de ene keer anders dan de andere keer. En wanneer er onverhoopt periodes zijn waarin je de kwaliteit, om welke reden dan ook niet kunt waarborgen, heb je in ieder geval een goed alternatief. 

Minder foodwaste
Voedselverspilling is aan de orde van de dag. Nergens wordt er zoveel voedsel verspild als in de horeca. Reden genoeg om op onderdelen eens te kijken naar wat jij kunt veranderen in je organisatie of bedrijfsvoering, zodat je je steentje kunt bijdragen. Als je kijkt naar halffabricaten van goede kwaliteit, zie je dat deze ook voor een klein aantal personen kan worden verpakt en al gesneden binnenkomt. Door deze goede standaard portionering weet je ook precies hoeveel gasten je ermee kunt bedienen. Komt er door omstandigheden toch een tafel minder? Dan hoef jij je ingrediënten in ieder geval niet in de afvalbak te gooien.

Natuurlijk blijft koken een ambacht en klinkt het misschien niet direct verleidelijk om dergelijke producten/gerechten te gaan voeren op je kaart. Maar kijk eens met je team naar de mogelijkheden, zodat je kunt anticiperen, flexibel bent en ruimte creëert om te kijken naar de toekomst!  

Ondernemerschap

26 april 2018

Extra beleving in de (open) keuken met deze eyecatchers

De open keuken heeft een definitieve plek gekregen in de gastronomie. Koks bereiden gerechten in het zicht van de gast, die eten steeds meer...

Lees meer
Ondernemerschap

22 oktober 2016

De sleutel tot het succes van De Toren: meten is weten!

Door constant bovenop de cijfers te zitten, weet Jeroen van den Broek álles over zijn zaak. Lees wat het meten hem nog meer oplevert.

Lees meer
Ondernemerschap

07 april 2018

Robbin Ruzette maakt van café Lenartz een fine dining-restaurant

De ambitie ooit op eigen benen te staan, doet Robbin Ruzette besluiten Lenartz Oisterwijk over te nemen van zijn ouders. Wat dan nog een...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen