6 tips voor de herstart: haal het maximale uit je terras

3 minuten

De terrassen mogen vanaf woensdag 28 april weer open, maar hierbij gelden beperkingen. Hoe je in kortere tijd meer uit je terras haalt? We helpen je op weg.

De richtlijnen op een rij:
- Terrassen mogen vanaf 28 april open vanaf 12 uur ‘s middags tot uiterlijk 18 uur ‘s avonds.
- Reservering vooraf is verplicht (mag ook aan de deur).
- Registratie en gezondheidscheck is verplicht.
- Er mogen maximaal twee personen aan een tafel uit verschillende huishoudens.
- Uit één huishouden mag het gezelschap uit meer dan twee personen bestaan.
- Er mogen maximaal 50 gasten op het terras plaatsnemen.
- Anderhalvemeterregel mag worden losgelaten bij plaatsen van schermen.
- Andere basismaatregelen blijven gelden.

6 tips om meer uit je terras te halen:

Teken een optimale terrasindeling uit

Meters staan voor marge, maar hierbij gaat het om de balans. Hoe sneller medewerkers een bestelling kunnen opnemen en serveren, hoe meer omzet in minder tijd. Maar ook geldt: hoe meer tafels en stoelen je binnen de richtlijnen op het terras kunt plaatsen, hoe meer mogelijke omzet. Denk voor de heropening de optimale routing en indeling uit.

Werk met tijdslots

Niet nieuw, maar om het optimale uit je bezetting te halen wel relevant. Laat je gasten zo veel mogelijk voor tijdvakken reserveren van bijvoorbeeld 1,5 uur of 2 uur. Het liefste wil je dat je gasten onbezorgd genieten en de tijd vergeten op je terras, maar aan de andere kant wil je zoveel mogelijk gasten weer verwelkomen en zoveel mogelijk halen uit de beschikbare tijd.   

Stel de juiste kaart samen

Zorg dat je in korte tijd het meeste uit je kaart haalt. Zo leent het tijdvak in de middag zich het meest voor lunch of borrel, of eventueel een licht diner. Als je gerechten serveert, houd dan rekening met een kortere doorlooptijd. Mise-en-place is belangrijk, maar er bestaan ook andere mogelijkheden om sneller gerechten te serveren. (Lees bijvoorbeeld deze blog.)

Handel alert en assertief

Let op de kleine signalen. Is het glas leeg, wellicht wil je gast nog een drankje. Of bestelt je gast een biertje, wellicht wil hij of zij daar wel nachos bij. Durf uit te pakken. Je gast heeft de beleving immers gemist en zo kun je je omzet een extra boost geven.

Promoot afsluitend diner voor thuis

Serveer je nog steeds afhaal- of bezorgmaaltijden? Geef je gasten een menu(flyer) mee naar huis of vraag je laatste gasten voordat ze vertrekken of ze wellicht ook willen genieten van een afhaalmaaltijd. Om de typische beleving van je zaak tot aan huis te ervaren.

En vergeet deze basics niet

Van oogcontact maken tot zichtbaar zijn en je team gemotiveerd houden. Lees ook deze tips om de herstart extra gastvrij te maken. 

Een foodtruck openen naast je restaurant? Lees deze blog. 

Ondernemerschap

03 juli 2020

70% omzet voor mijn horecabedrijf is nu goed

Rudy van Meijel vertelt hoe het hem lukte zo’n 70 procent van zijn reguliere horeca-omzet te draaien. Nog voordat de maatregelingen weer...

Lees meer
Ondernemerschap

16 oktober 2020

Partycatering, corona en dark kitchens 

De passie blijft partycatering, maar XO Food Group mikt mede door de huidige tijd op ‘meerdere schaakborden’. Robert-Jan Steenhagen vertelt...

Lees meer
Ondernemerschap

07 mei 2020

Omdenken: meer afstand, tóch meer contact met je gast

Ondanks dat je minder gasten hebt kán de gemiddelde besteding per persoon omhoog. Simpelweg omdat je meer contactmomenten aan tafel hebt en...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen