Bekijk de uitdagingen van 2022 met een growth mindset!

3 minuten

We starten het nieuwe jaar helaas met veel onzekerheid en uitdagingen. Hoelang houden de beperkende maatregelen aan? Hoe kom je aan goed personeel? En hoe zorg je voor een gezonde winstmarge? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste uitdagingen op een rij en geven we je tips op de uitdagingen te lijf te gaan. De belangrijkste tip: bekijk de uitdagingen van 2022 met een growth mindset. 

De beperkende maatregelen blijven ons dwars zitten

We weten nog niet voor hoelang we te maken hebben met de beperkende maatregelen, hoe vaak ze terug komen en wat op een bepaald moment wel of niet kan.

TiP: Probeer flexibel, creatief en positief te blijven zodat je op ieder moment in staat bent een passend antwoord vindt op de situatie zoals die op dat moment is. 

Personeelstekort & stijgende personeelskosten

We hebben te maken met een enorm personeelstekort in de horeca. Veel horecapersoneel is aan de slag gegaan in andere sectoren, zoals op priklocaties bij de GGD, in supermarkten en in distributiecentra. Omdat de lonen daar gemiddeld genomen hoger liggen keren zij veelal niet terug naar de horeca. Ook de aanhoudende kans op invoering van nieuwe beperkende maatregelen maakt de sector er voor arbeidskrachten niet aantrekkelijker op omdat de mogelijkheid reëel is dat ze opnieuw zonder werk komen te zitten. Door de krappe arbeidsmarkt stijgen de uurtarieven. 

TiP: Focus je niet alleen op de vraag “Hoe kom ik aan goed personeel?” denk ook na over hoe je bepaalde zaken met minder personeel goed kunt organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken met convenience producten in de keuken of aan het inzetten van technologieën om tijd en mankracht te besparen. 

Hogere kosten, hogere prijzen

Hogere personeels- en energiekosten zetten je winstmarge verder onder druk. 
Bereken deze hogere kosten door aan je gast. Bereken goed welke prijsverhoging je moet doorvoeren en voer de prijsverhoging ook daadwerkelijk door. Plan ieder kwartaal een moment in waarop je je kengetallen onder de loep neemt: zit je nog goed of zijn er aanpassingen nodig? 

TiP: Hulp nodig? Volg de Training Horeca Kengetallen. Tijdens deze training krijg je meer inzicht in de factoren die financiële gezondheid bepalen en praktische tips over hoe je deze factoren kunt beïnvloeden.

Bekijk de uitdagingen van 2022 met een growth mindset!

Hoe je kijkt naar een uitdaging of tegenslag en hoe je omgaat met kritiek is een keuze. In de gedachte van een fixed mindset denk je: daar ligt mijn talent niet of ik kan het niet. Als je denkt met een growth mindset probeer je manieren te vinden om het wél te kunnen, er harder voor werken. Het idee dat de mindset vaak het verschil maakt tussen succes en falen, is inmiddels wijdverbreid door het baanbrekende boek 'Mindset, changing the way you think to fulfil your potential' van Stanford-hoogleraar Carol Dweck.

Een growth mindset brengt je een stuk verder dan een fixed mindset. Denk er maar eens over na: als jij constant uitdagingen uit de weg gaat, geen fouten durft te maken en alles en iedereen als competitie ziet, dan is het onmogelijk om te groeien. Als jij het beste uit jezelf wilt halen, dan is het hebben van een growth mindset dus erg belangrijk. Denk in groei en kansen en leer van andere mensen die al hebben bereikt wat jij wilt bereiken. Er wachten in 2022 een paar fikse uitdagingen om je. Bekijk de uitdagingen van 2022 met een growth mindset om ze beter aan te kunnen. Succes!

Ondernemerschap

08 september 2017

Hoe Speys eten & drinken duizenden gasten bedient met verse fast casual

Hoe je gerechten serveert aan duizenden gasten, zonder kwaliteit in te leveren?

Lees meer
Ondernemerschap

15 november 2021

Zes tips voor de komende drie weken..

Helaas hebben we sinds afgelopen zaterdag wederom te maken met beperkende maatregelen voor de horeca: om 20.00 uur de deuren sluiten en...

Lees meer
Ondernemerschap

09 september 2021

Slim koken met Slimme Keuken

Vrijwel elke horecaondernemer heeft tegenwoordig te maken met personeelstekort. Ondanks dat startte Robin Wijnen en zijn compagnons in 2020...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen