Het belang van een businessplan

4 minuten

Een mix van de juiste ingrediënten en een goed businessplan zijn de sleutels tot succesvol ondernemen. Welke ingrediënten dat zijn en hoe je succesvol kunt blijven licht Daniel Muñoz Sheridan van Kua Mexican Kitchen hier toe.

Wie: Daniel Muñoz Sheridan
Zaak: Kua Mexican Kitchen – Den Haag
Functie: Eigenaar en bedrijfsleider
Site: www.kuarestaurant.nl

Je bent mede-eigenaar van Kua Mexican Kitchen. Waarom besloten jullie een Mexicaans restaurant beginnen?
“Toen wij in 2014 openden was er in Zuid-Holland nog geen restaurant waar je authentiek Mexicaans kon eten. Toen het pand, waar de opa van mijn zakenpartner Rass 30 jaar lang een tandoori restaurant heeft gehad, vrij kwam zagen wij hiervoor een gat in de markt. We stelden een businessplan op dat ons perfect leek voor de stad Den Haag, waar een grote internationale gemeenschap woont. Zij hebben meer hebben met de echte Mexicaanse keuken dan met Tex-Mex en Mexico is al sinds het begin van deze eeuw een populaire foodbestemming. Dus de geweldige locatie, de populariteit van echt Mexicaans eten en het ontbreken van een soortgelijk restaurant in de regio waren de perfecte ingrediënten om een succesvol horecabedrijf te beginnen.”

Wat is het voordeel van het hebben van een zakenpartner?
“Wij zijn ervan overtuigd dat een goede samenwerking de sleutel is tot het runnen van een succesvol bedrijf. Rass heeft een financiële achtergrond en leidt de financiële kant, wat van groot belang is om een bedrijf gezond te houden. Ik heb een marketingachtergrond en regel al het operationele, de personeelszaken, ik doe de inkoop en manage het restaurant. Wat dat betreft vullen wij elkaar goed aan.”

Wat zijn de verschillen tussen de authentieke Mexicaanse keuken en Tex-Mex.
“Denk aan het verschil tussen authentieke Italiaanse pizza’s en die van een Amerikaanse fastfood-pizzaketen. Tex-Mex eten kan heerlijk zijn en veel benamingen van gerechten zijn hetzelfde, zoals taco's en enchiladas. Maar de ingrediënten en de bereidingswijze zijn totaal verschillend. Tex-Mex enchiladas zijn bijvoorbeeld opgerolde tarwetortilla's, vaak gevuld met kip of gehakt met veel tomatensaus en cheddar. Mexicaanse enchiladas bestaan uit maïstortilla's met verse Mexicaanse salsa's, witte kaas, ui en koriander. Het gebeurt regelmatig dat gasten bij ons Tex-Mex gerechten verwachten, omdat ze deze kennen. Op dat moment is het belangrijk dat de bediening uitleg geeft over de authentieke Mexicaanse keuken. Bij de enchiladas op de kaart staat dit ook uitgelegd, om verwarring te voorkomen.”

Wat is de kracht van een restaurant als Kua Mexican Kitchen?
“Anno 2021 verwacht de gast authentieke en versbereide gerechten eten, dat serveren wij. Daarnaast waant de gast zich een paar uur in Mexico. Dankzij ons Spaanssprekende personeel en hun vriendelijke Mexicaanse service, tot onze inrichting en de sfeer in het restaurant. Maar ook dankzij het menu. Soms kennen de gasten maar zo’n 20 procent van de gerechten en drankjes die op de kaart staan, er valt dus veel te ontdekken. Met een authentiek restaurant bied je de gasten iets extra's, het gevoel dat ze even op vakantie zijn.”

Zijn er in Mexico zelf bepaalde trends binnen de gastronomie?
“Jazeker, ook in de authentieke Mexicaanse keuken zijn er voortdurend veranderingen binnen de gastronomie. Momenteel kom je in Mexico steeds meer vegetarische en glutenvrije gerechten op de menukaart van de restaurants tegen en wordt er veel gebruik gemaakt van lokaal geteelde producten. En insecten worden in de staat Oaxaca weliswaar al eeuwenlang in de keuken gebruikt, maar tegenwoordig zie je dit door het hele land.”

Hoe belangrijk is het om hierop in te spelen?
“Heel belangrijk. Ons menu ontwikkelt zich continue en ook wij bieden inmiddels veel vegetarische en glutenvrije opties. Veel gerechten zijn natuurlijk al gemaakt op basis van maïs en daardoor glutenvrij. Daarbij blijven we in alle opzichten authentiek. En sinds een paar jaar serveren we ook gerechten waarin sprinkhanen zijn verwerkt. Het is in plaats van vlees een goede en duurzame bron van eiwitten. Bepaalde gasten hechten daar grote waarde aan.”

Kua Mexican Kitchen biedt ook de mogelijkheid tot take away. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
“Hoewel onze gerechten geen typische take away maaltijden zijn, merkten we dat er vanuit de gast interesse was voor afhaal- en bezorgmaaltijden. Daar hebben wij op ingespeeld. Het bleek succesvol en sindsdien bieden wij deze service.”

Ondernemerschap

20 oktober 2018

Door momenten te creëren kunnen we meerdere doelgroepen bedienen

Het nieuwe Metro City Kitchen zit dagelijks vol met zakelijke gasten én dagjesmensen. Linda Verkerk runt samen met Rowan Kok het restaurant...

Lees meer
Ondernemerschap

25 augustus 2017

Karin Smits (De Luytervelde) boort na kwarteeuw een nieuwe markt aan

Interview met Karin Smits, de eigenaar van restaurant De Luytervelde, over hoe de doelgroep langzaam verandert van zakelijk naar particulier

Lees meer
Horeca Kengetallen

04 juni 2020

Horeca Kengetallen: zó zorg je dat elke gast rendabel wordt

Nu de horeca weer langzaam opstart is het belangrijk om zo slim mogelijk in te kopen. Het doel? Je winst op peil houden of je verlies...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen