Liemès Food District helpt chefs ondernemen

3 minuten

Met elf wereldkeukens onder één dak biedt Liemès Food District gasten een grote keuze in gezond eten, en chefs een kans ondernemer te worden. 

Wie: Erik Nansink
Wat: Manager Liemès Food District
Website: liemes.nl

Wat wordt de kracht Liemès Food District?

‘Bij Liemès kan je op verschillende manieren genieten van verrassende gerechten uit elf wereldkeukens. Bij binnenkomst zijn er de open keukens waar je zelf kan bestellen en plaats kan nemen aan een van de bartafels, te vergelijken met hoe het werkt in een foodhall. Een ander deel is restaurant: shared dining waarbij onze bediening de gerechten uit de verschillende keukens uitserveert. Dit kan ook in onze unieke te combineren zalen. Drie ruimtes met mogelijkheid tot vergaderen, private dining en leuke feestjes Onze gerechten komen uit alle wereldkeukens. Van Italiaans tot Aziatisch en Mediterraans en met een groot aanbod van gezond eten.’ 

Hoe is de keuze hiervoor gemaakt?

‘Verschillende concepten passeerden de revue. En we zijn groot fan van fine dining. Maar ons pand is daar met 1500 vierkante meter veel te groot voor. Ook foodhallen kwamen voorbij, een ongedwongen sfeer met veel reuring. Maar een groot nadeel hiervan: het sociale aspect van gezellig met elkaar uit eten gaan valt een beetje weg. In een foodhall is er altijd wel iemand van tafel om eten of drinken te halen of te bestellen. Voor een groep niet erg, voor een stelletje veel minder gezellig. We besloten de concepten te bundelen.’ 

Hoe zorg je dat gerechten tegelijk op de pas staan?

‘We gaan werken met een keukenmanagementsysteem. In elke keuken hangt een computerscherm waarop te zien is welke gerechten er per tafel besteld zijn en uit welke keuken ze komen. Bij het samenstellen van de menukaarten houden we in overleg met de chefs natuurlijk rekening met de bereidingstijd, die ligt van alle gerechten dicht bij elkaar. Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat alle gerechten precies tegelijk geserveerd worden, maar wel dat hier niet te veel tijd tussen zit.’ 

Hoe zorg je dat alle gerechten dezelfde kwaliteit hebben?

‘We hanteren een kritische selectie bij het aannemen van chefs. We zoeken chefs die ambitie hebben voor hun vak, maar ook de chefs die graag willen ondernemen. En Liemès is zeker ook een mooie kans voor chefs om voor zichzelf te beginnen. Denken we dat het niet matcht? Dan zoeken we verder.’

Wat betekenen jullie voor chefs?

‘Chefs die voor zichzelf willen beginnen kunnen goedkoop instappen. Ze hoeven alleen maar te doen waar ze goed in zijn: heerlijke, mooie gerechten bereiden. De chef investeert in zijn keuken en wij zorgen voor een compleet restaurant met kassasystemen, de bediening, de marketing. Wij regelen de basis en ontnemen daarmee een hoop zorgen. En omdat er door de horecasluiting enige onzekerheid heerst, worden er pas kosten berekend vanaf het moment dat we open gaan.’ 

Hoe leven jullie toe naar de opening?

‘We hadden eigenlijk al open moeten, en vooral willen, zijn. Nu zetten we de laatste puntjes op de “i” en werken we aan kleine details die anders misschien waren blijven liggen. En zo hebben we ook tijd om routings, systemen en apparatuur eindeloos te testen. Ondertussen brengen we Liemès via sociale media onder de aandacht. Als we gerechten testen maken we hier meteen foto’s van om te delen. Maar we delen ook foto’s van ons interieur: de acht meter hoge boom in het restaurant of de vloer van 54.000 kleine tegeltjes. Het zijn allemaal leuke teasers voor op sociale media. De grand opening die we hadden gepland zullen we hoogstwaarschijnlijk nog wel even moeten uitstellen. Maar als we open mogen, zijn we er meer dan klaar voor!’

Ondernemerschap

28 januari 2017

Culinaire hotspot aan de snelweg

Een luxe lunchroom & giftshop aan de snelweg? Chef-kok Willem Dankers ontdekte dat food en hospitality ook in een tankstation hand in hand...

Lees meer
Ondernemerschap

17 mei 2018

Zo zorg je voor de juiste routing in jouw keuken

Het gaat in de keuken om het bereiden van de smakelijkste gerechten. Maar: een goede routing helpt daarbij. Wat zet je waar neer en waaraan...

Lees meer
Ondernemerschap

06 juni 2019

Pimp je borrelgarnituur

Heerlijk borrelen na een dagje shoppen of na afloop van een leuk avondje bioscoop. Juist dit moment kun je als ondernemer aangrijpen om...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen