Nieuw concept, nieuw pand 

3 minuten

‘Kom aan tafel’, dat zat er in coronatijd lange tijd niet in. Maar wat als je hele concept daar om draait? Youri en Amber Labee vertellen. 

Wie? Youri en Amber Labee
Wat? Eigenaren restaurant Kom aan Tafel, Sliedrecht
Website? kom-aan-tafel.nl

Toen corona uitbrak, waren jullie net overgestapt op een ander concept: onbeperkt tapas. Waarom?

Youri: 'In 2008 heb ik op mijn 22ste een slecht lopende lunchroom overgenomen en uitgebouwd tot drukbezocht eetcafé. In 2013 is Amber mede-eigenaar geworden. We hebben elf jaar in een oud pand in het centrum van Sliedrecht gezeten. Maar dat huurcontract werd opgezegd, dus moesten we op zoek naar een ander onderkomen. Dat vonden we een mooie gelegenheid om ook meteen over te stappen op een nieuw concept. We zaten daar al langer over te denken. In ons oude pand was de donderdagavond altijd heel rustig, dus hebben we op die avond onbeperkt tapas geïntroduceerd. Dat liep zo goed, dat het al snel de drukste avond van de week werd.'

En het nieuwe concept, liep dat ook meteen goed?

'Het nieuwe pand is veel groter, we gingen van 35 naar 70 zitplaatsen. Om aan het nieuwe concept te wennen, hebben we na de verhuizing eerst een tijdje op halve kracht gedraaid. Toen dat goed ging, zijn we volledig gaan draaien. Onze gasten wisten ons gelukkig meteen weer te vinden en zijn ook erg enthousiast over de tapas.'

Maar toen kwam corona…

'Dat was voor elke horecaondernemer natuurlijk flink slikken, maar voor ons zo vlak na de verhuizing des te meer. Ondanks dat ons nieuwe pand een stuk groter is, is de huur vergelijkbaar met die van ons oude pand. Dus die kosten vielen gelukkig nog mee. Maar onze personeelskosten zijn wel flink gestegen. We hadden vanwege de grotere capaciteit net nieuw personeel aangenomen. En in het kader van de Wet arbeidsmarkt in balans hadden veel personeelsleden een vast contract gekregen.'

Hoe hebben jullie toch voor omzet gezorgd?

'We hebben een tapasbox samengesteld voor thuis, met een selectie van populaire warme en koude tapas. Gasten kunnen de box thuis laten bezorgen of afhalen in onze ijssalon, en dan meteen een ijsje voor thuis meenemen. In oktober hebben we kokosbollen van Madame Cocos aan het assortiment toegevoegd. En in de winter hebben we elke zaterdag een snertdrive-through georganiseerd.'

Was het een druppel op een gloeiende plaat of leverde het een goede omzet op?

'Een beetje daar tussenin eigenlijk: een grote druppel op de gloeiende plaat. Dat hebben we ook te danken aan onze vaste gasten die ons enorm gesteund hebben, bijvoorbeeld door meerdere keren per week te bestellen of een mooie fooi te geven. Maar het grootste voordeel van deze aanpak was toch wel om in beeld te blijven bij onze gasten en om ons personeel aan het werk te houden.'

Is dat gelukt?

'Niet volledig natuurlijk, we hebben vijftien personeelsleden. Voor het keukenteam was er voldoende werk, het bedienend personeel heeft roulerend één dag per week gewerkt. Voor de motivatie scheelt het enorm om af en toe iets nieuws toe te voegen, zoals de snertdrive-through. Onze medewerkers waren blij dat ze even iets anders konden doen dan boxen inpakken. Ook vonden ze het fijn om weer even in contact te komen met onze gasten, al was het dan op afstand.'

Trends & Travel

06 augustus 2020

5x creatief afstand houden in het buitenland

Ook in het buitenland laten horeca-ondernemers zich nu van hun meest creatieve kant zien. Enkele voorbeelden.

Lees meer
Ondernemerschap

09 januari 2021

‘Geen concurrent, maar een aanwinst’

Sidney en Merel Diekstra weten zich te onderscheiden met Italiaanse ingrediënten, traditionele gerechten, authenticiteit en plusservice.

Lees meer
Ondernemerschap

05 november 2020

Learnings: je horecabedrijf in een veranderende wereld 

Learnings voor hoe je je horecabedrijf toekomstbestendig maakt ondanks een veranderende markt.

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen