Nieuwe restaurantnaam, andere verwachtingen

5 minuten

Een vertrouwde naam kan voor je én tegen je werken. Jesse Madern besloot drie jaar nadat hij Het Groene Pandje overnam toch de naam te veranderen in Restaurant Madern. ‘Gasten komen nu met andere verwachtingen binnen, verwachtingen die beter aansluiten bij wat wij te bieden hebben.'

Wie: Jesse Madern
Zaak: Restaurant Madern 
Site: www.restaurantmadern.nl

Even terug naar het begin: hoe kwam je in 2017 in Barneveld terecht?

‘Nadat ik het vak bij diverse mooie horecabedrijven had geleerd, wilde ik graag het avontuur aangaan met mijn eigen bedrijf. Zelf woon ik in Harderwijk waar heel veel verschillende horecazaken zitten. Daar is het lastig iets onderscheidends neer te zetten. Om die reden viel mijn keuze op Barneveld. Ik zag daar mogelijkheden om op culinair vlak wat toe te voegen. Bistro ‘Het Goene Pandje’ had in 25 jaar een trouwe gastenkring weten te verzamelen, maar de eigenaren zagen hun doelgroep vergrijzen. Voor de toekomst moest er er eigenlijk wel iets veranderen, alleen zagen zij het niet meer zitten dit zelf te doen. Die uitdaging sprak mij wel aan.’

Wat heb je veranderd?

‘Ik heb vooral de menukaart aangepast. Ik wilde deze meer onderscheidend voor de directe omgeving maken. Zo haalde ik bijvoorbeeld het stoofpotje eraf, en zette ik kreeft erop. En gasten konden voortaan genieten van meerdere gangen met bijpassende wijnen. Voor de rest was een lik verf en een nieuw behangetje op dat moment voldoende om de zaak een modernere uitstraling te creëren.’

Waar liep je tegenaan bij de veranderingen?

‘Misschien had ik meer vaste gasten van Het Groene Pandje kunnen behouden als ik de veranderingen minder snel had doorgevoerd. Aan de andere kant hebben we daardoor wel nieuwe gasten naar ons toe getrokken. Er waren ook gasten die uit principe niet meer komen, omdat ze zo verknocht waren aan het vertrouwde. Dat is erg jammer. Maar er zijn ook gasten die uit principe wel komen, omdat ze blij zijn met een hippere zaak in Barneveld. En er zijn gasten die het vertrouwde fijn vonden, maar het nieuwe een kans willen geven.’ 

Hoe meet je dit?

‘Door een gesprek aan te knopen met de gasten. Ik sta wel in de keuken, maar ik kom geregeld ‘voor’. Dat vind ik belangrijk. Gasten vinden het fijn als ik even langs hun tafeltje loop en een praatje met ze maak, of als ik aan het einde kom vragen of ze een leuke avond hebben gehad. Dan vraag ik bijvoorbeeld ook of ze hier al eerder waren geweest. Hoe ze het hebben ervaren. Hoe ze hier terecht zijn gekomen. Uit zo’n praatje haal ik belangrijke informatie en de gast voelt zich belangrijk en gehoord.’ 

Toch besloot je recent, bijna drie jaar, later alsnog de naam te veranderen. Het Groene Pandje werd Restaurant Madern. Waarom? 

‘Het Groene Pandje deed het niet slecht, de naam bestond niet voor niets al meer dan 25 jaar. Maar ik merkte: wanneer je de naam niet verandert, verwachten gasten dezelfde gerechten als voorheen. Wanneer je de naam wel verandert, verandert hun verwachting wel. Daarom besloten we van de bistro een restaurant te maken. Moderner, voor een jongere doelgroep. Daar komt bij dat de naam ‘Restaurant Madern’ beter in het totaalplaatje past dan ‘Het Groene Pandje’.’  

Waarmee onderscheidt Restaurant Madern zich?

‘We hebben een stadse menukaart in een dorp. De kaart verandert maandelijks en de wijnen veranderen mee, voor de perfecte combinaties. We hebben hele mooie wijnarrangementen bij de menu’s. Daarnaast onderscheiden we ons door de evenementen die we organiseren of waar we aan meedoen.’ 

Zoals?

‘Zo kook ik binnenkort met een kok van Boerenhart een streekdiner. We organiseren regelmatig een high wine waarbij een vinoloog bij elke gang vertelt welke wijn we schenken, waar deze vandaan komt en waarom het een goede match is met het gerecht. Verder doen we mee met de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Dan koken we drie dagen zoutloos. En we onderscheiden ons ook doordat we echt no waste koken. Dat gaat zelfs zo ver dat we zondags Sjieke Kliekjesdag hebben.’

Wat houdt Sjieke Kliekjesdag in?

‘Restaurant Madern is van woensdag tot en met zondag open. Voorheen gooiden we dan zondags heel veel weg, omdat we dat ‘s woensdags niet meer konden gebruiken. Natuurlijk zonde van het geld, maar het ging me vooral aan het hart. Je zet de tv aan en ziet dat zoveel mensen leven in hongersnood en wij mikken alles maar in de kliko. Ik bedacht de ‘Sjieke Kliekjesdag’ om op een leuke manier de restjes te verwerken in gerechten. Elke zondag serveren we een vijfgangen-verrassingsmenu tegen een lagere prijs dan wat er op de menukaart staat. Het is voor ons een goede manier om verspilling van ons eten tegen te gaan en het valt in de smaak bij de gasten.’

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

‘Ik wil blijven leren en blijven groeien. Ik hoef niet zo nodig een ster te hebben. Die ambities heb ik niet. Ten eerste heb ik een gezin thuis, waar ik ook echt graag veel tijd mee doorbreng. En ten tweede vind ik het belangrijk te groeien binnen mijn kunnen. We hebben al bereikt dat we zijn aangesloten bij Dutch Cuisine en we mogen onszelf een Euro-Toques restaurant noemen. Dat is hartstikke mooi. Ik wil kunnen voldoen aan de verwachtingen van de gasten. Nationale erkenning zou mooi zijn: Barneveld culinair op de kaart zetten. Maar ik vind het vooral belangrijk dat mensen terugzien dat we met heel veel liefde ons werk doen.’

Ondernemerschap

20 oktober 2018

Door momenten te creëren kunnen we meerdere doelgroepen bedienen

Het nieuwe Metro City Kitchen zit dagelijks vol met zakelijke gasten én dagjesmensen. Linda Verkerk runt samen met Rowan Kok het restaurant...

Lees meer
Ondernemerschap

04 augustus 2018

Spelletjes als verdienmodel in de horeca

Terwijl je vriend en vijand afmat met wat potjes jenga, flipper of airhockey kun je bij de TonTon club en PUCK je hart ophalen bij de fine...

Lees meer
Ondernemerschap

12 maart 2019

Vegetarische kindervoeding als extra service

Nikki la Croix, mede-eigenaar van Het Ruyterhuys, vertelt over de kracht van haar concept en de meerwaarde van gezonde alternatieven voor...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen