Van één naar drie locaties in coronatijd

3 minuten

In onzekere tijd een huurcontract voor twee historische panden ondertekenen. Mark de Kwaadsteniet en zijn compagnon Bart Heijne durfden het aan. Twee weken later volgde de horeca-lockdown. ‘Als we het niet hadden gedaan, zouden we ons altijd afvragen hoe het was gegaan als het anders was gelopen.’ 

Wie: Mark de Kwaadsteniet
Wat: mede-eigenaar Fort Lunet, Fort Sint Gertrudis en Het Cachot 
Website: hierlocaties.nl

Met welk concept zijn jullie begonnen?

‘Vijf jaar geleden startten we met Fort Lunet. Een groepsaccommodatie voor activiteiten van jong tot oud. Door alle reserveringen was er vrijwel dagelijks bezetting, maar we wilden meer gemeentebewoners trekken. Daarom besloten we een klein à la carte restaurant te realiseren. Door het grote, deels overdekte, terras kunnen we bij mooi weer normaal gesproken honderd personen extra kwijt. Zomers zitten er dagen bij dat er wel 250 personen bij ons aanschuiven.’

Jullie besloten uit te breiden met nog twee locaties, waarom? 

‘Fort Lunet liep goed, zo goed dat we geregeld ruimte te kort hadden. Het idee uit te breiden speelde al een beetje. Toen we door de maatregelen tegen corona nog maar twintig man konden placeren en de kans zich voordeed twee historische panden te huren, besloten we ervoor te gaan. In één van deze panden, Fort Sint Gertrudis, openden we een grand café. We sloten op dat moment restaurant Fort Lunet. Van groepsactiviteiten was van de een op de andere dag geen sprake meer. Doordat Sint Gertrudis vier grote zalen heeft, konden we hier vier keer dertig personen extra kwijt. Natuurlijk namen we een risico, maar we wisten ook dat we deze kans niet nog een keer zouden krijgen.’

Hoe anticiperen jullie op de maatregelen tegen het corona-virus?

‘Gelukkig hadden we tijdens de vorige lockdown het afhalen en bezorgen bij Fort Lunet al goed op de rit. Dat konden we daardoor nu gemakkelijk weer oppakken. Een voordeel voor ons is dat Geertruidenberg een kleine gemeente is, we kennen hierdoor veel mensen persoonlijk. Zij steunen ons nu echt heel hard. We zijn erg dankbaar dat ze bij ons eten blijven bestellen waardoor het afhalen en het bezorgen best goed loopt. Toch haalt het bij lange na de omzet van eerdere jaren niet. Daar komt natuurlijk bij dat we nu de kosten van drie panden hebben in plaats van van één.’

Hoe vang je dit op?

‘Gelukkig hebben we nooit bij een bank aan hoeven kloppen voor een financiering. We zijn echt heel klein begonnen en we gaven alleen geld uit als het echt nodig was. Daar plukken we nu de vruchten van. We hebben hierdoor wat reserves opgebouwd waarmee we nu wat klappen op kunnen vangen, al zouden ook wij het zonder regelingen vanuit de overheid financieel niet halen.’

Hoe managen jullie de huidige ontwikkelingen richting de medewerkers?

‘Helaas konden we twee contracten niet verlengen en voor de overige medewerkers was het wel schakelen en hard werken. En niet altijd even leuk, want als je bij een restaurant gaat werken kies je er natuurlijk niet voor om aardbeien te plukken of eten te bezorgen. Het begrip is er gelukkig wel.’ 

Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?

‘We willen een horeca in de breedste zin van het woord aanbieden. Drie concepten die elkaar aanvullen. Zo kun je in betere tijden in Fort Lunet à la carte eten of een kopje koffie drinken. Bij Fort Gertrudis kun je een evenement organiseren voor een paar honderd man. Alles ertussenin wordt mogelijk: trouwen, events, vergaderingen, seminars, themafeesten. We willen weer mensen bij elkaar brengen. Met z’n tweeën, tienen of honderden. Families, collega’s en vrienden. We hopen dat we weer leven mogen brengen in Fort Lunet, Het Cachot en Fort Sint Gertrudis.’

Ondernemerschap

20 maart 2020

Hoe Pieperz omgaat met het coronavirus

Niet zomaar afhalen, maar Pick Up Points als concept neerzetten. En Pieperz doet nog meer.

Lees meer
Ondernemerschap

27 maart 2020

Eugène van Angelbeek: 'Juist nu moeten we anderen ondersteunen'

Nu zijn restaurants gesloten zijn, zet Eugène van Angelbeek zich samen met compagnon Arjen Kräwinkel, Ron Blaauw en vele anderen in voor het...

Lees meer
Ondernemerschap

29 november 2020

De Brielsche Aap verrast gasten telkens weer

Toeval bracht Edith Schoo op een verlaten eiland in Brielle. Ze keek daar doorheen en zag een unieke horecalocatie voor zich: De Brielsche...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen