Zus&Zus: goodwill als grote boost

5 minuten

Dankzij de gunfactor maakte lunchroom Zus&Zus een vliegende start. En door het concept aan te passen aan de vraag van gasten maakten ze de volgende stap. Al is een van hun meest waardevolle lessen: 'Nee zeggen is moeilijk, maar soms moet het om de kwaliteit te bewaken.'

Naam: Sharissa van Leijenhorst
Zaak: Zus&Zus (Barneveld)
Website: www.facebook.com/lunchroomzusenzus

Sharissa en haar zusje wisten altijd al dat ze ooit iets samen zouden willen doen. Dynande studeerde Ondernemend brood en banket en wilde na haar studie een nieuw avontuur. Sharissa werkte in de zorg en wist dat ze dit niet altijd wilde blijven doen. Tijdens een avondje sparren werd op een warme lentedag het idee voor een lunchroom geboren. Drie maanden later kregen Sharissa en Dynande de sleutel van wat later Zus&Zus zou worden.

Een avondje sparren en drie maanden later een pand. Ging het echt zo makkelijk?

‘Dat is de korte versie van het verhaal. In die drie maanden hebben we namelijk echt niet stilgezeten. We hebben overal informatie vandaan gehaald, ons ingelezen, gekeken wat er financieel mogelijk was en mensen om on heen ontzettend veel vragen gesteld. Franchise overwogen, maar dit had voor ons te veel haken ogen. We wilden volledig onze eigen weg kunnen gaan. Toen we alles goed op een rijtje hadden gezet en het mogelijk bleek, hebben we er inderdaad geen gras over laten groeien. Een mooi pandje in het centrum van Barneveld kwam op ons pad, die kans hebben we direct gegrepen. Doordat we het huren en er relatief weinig hoefde te gebeuren, konden we het uit eigen middelen financieren.’

Zus&Zus is ruim een jaar open, hoe gaat het?

‘Het ging vanaf de eerste dag al heel erg goed. Iets wat we natuurlijk hoopten, maar zeker niet verwachtten. Met name omdat we niet in de hoofdstraat zitten, maar in een zijstraat daarvan. En je moet natuurlijk eerst een naam opbouwen, bekendheid krijgen. Mensen waren meteen heel enthousiast, en we hebben veel te danken aan de goede mond-tot-mond reclame van tevreden gasten. Heel leuk! Ze kwamen voor een lunch, een kopje koffie of een taartje. De taarten vielen goed in de smaak. Toen ons meerdere malen werd gevraagd of we deze ook maakten op bestelling zijn we dat gaat doen. Nu loopt niet alleen de lunchroom erg goed, maar ook de taarten zijn erg populair. We maken ze in alle soorten en maten. Maar vooral onze huisgemaakte appeltaart loopt erg goed.’ 

Gaat het een niet ten koste van het ander?

‘Toen de taarten zo goed gingen lopen, was het inderdaad wel even zoeken naar de juiste balans. We hebben een hele kleine keuken waarin we niet zo veel tegelijk klaar kunnen zetten. Maar door gewoon te doen, leren we. Zo hebben we ontdekt wat voor ons de juiste planning is. We weten inmiddels op welke momenten het rustiger is in de lunchroom. Op die momenten bereiden we de taarten voor. Dat we nu personeel, vier parttimers, in dienst hebben scheelt enorm. Dynande stond sowieso al in de keuken en nu kan ik ook achter de schermen veel meer betekenen. Verder hebben we geleerd hoe belangrijk het is om op tijd ‘nee’ te zeggen. Voorheen namen we alle bestellingen aan waardoor we vaak tot in de late uurtjes aan het werk waren. En dat zes dagen per week. Dat houdt een keer op. We willen natuurlijk het liefst iedereen blij maken. Maar als mensen nu te laat zijn met een bestelling plaatsen, zeggen we toch echt dat het niet meer kan.’

Hoe bepalen jullie wat er op lunchkaart komt?

‘We proberen met trends mee te gaan, de manier om ons in Barneveld te onderscheiden. Zo houden we social media in de gaten en vragen we de plaatselijke slager welke vleeswaren er op dat moment goed lopen. Als we met hem in gesprek zijn komen de ideeën vaak al spontaan naar boven. Onze moeder werkt bij een cateringbedrijf, dus daar komen ook wel eens leuke ideetjes vandaan. En we luisteren naar onze gasten. Zo zijn we begonnen met voornamelijk koude gerechten, maar we kregen geregeld de vraag naar warme gerechten. Daar hebben we gehoor aan gegeven.’ 

Hoe onderscheiden jullie je van andere lunchrooms?

‘Bij ons is bijna niets onmogelijk. We hebben ons heel erg verdiept in allergieën en intoleranties. Met mijn achtergrond in de zorg weet ik hoe belangrijk dat is. Als mensen een gerecht of taart willen zonder een bepaald ingrediënt, dan doen we daar niet moeilijk over. We laten het weg of vervangen het door iets wat ze wel mogen. En we zijn eerlijk. Als we een keer een hele drukke lunch hebben, tijdens evenementen bijvoorbeeld, dan zeggen we ook eerlijk dat we dan een keer niet aan dieetwensen kunnen voldoen. Dat doen we liever dan het risico lopen dat we uitglijder maken. Dat is niet goed voor ons, maar zéker niet voor de gast. Onze eerlijkheid en flexibiliteit wordt gewaardeerd. Dat merken we doordat we vaak nieuwe gasten of klanten krijgen die aangeven via via gehoord te hebben dat er bij ons zo veel mogelijk is.’

Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?

‘We hebben nog zoveel ideeën! Meer doen met catering bijvoorbeeld, of ook ontbijt op de kaart te zetten. Om onze ideeën uit te kunnen voeren zullen we eerst moeten verhuizen. Willen we ooit meer, dan zullen we op zoek moeten naar een pand met in ieder geval een grotere keuken. Maar dat heeft zeker geen haast, want voor nu zijn wij heel tevreden.’ 

Jong Talent

03 juli 2021

Ontwaken, ontmoeten en ontdekken

Het eerste hostel in Zwolle wordt een plek waar samenzijn minstens zo belangrijk is als slapen en eten. Rowan van Drogen over De Basis.

Lees meer
Jong Talent

31 juli 2021

Een pop-uprestaurant als oefenruimte

Vanuit een pop-uprestaurant bij IJsselcentrale Harculo in Zwolle, bereiden Glenn Mosterd en Seb Dokman zich voor op de definitieve versie...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen