De (vegan) trends in patisserie

2 minuten

Patisserie is wat tijdlozer dan andere horecavakgebieden. Maar dat wil niet zeggen dat je op dit vlak niet kunt innoveren. 

Aanhaken bij de laatste trends? Denk dan ook hier bewust. En maak onderscheid tussen trends en gemeengoed. Aanhaken op een trend is immers geen doel, maar een middel om je te onderscheiden en je gast een verrassende beleving te bieden. 

Denk in licht verteerbaar 

Een goede laatste indruk maak je maar een keer. Maar dat wil niet zeggen dat een dessert een caloriebom moet zijn. Je wilt immers dat je gasten verzadigd, maar niet bomvol naar huis vertrekken. Houd daar ook met je dessert rekening mee. Overdrijf niet met de slagroom en kies bijvoorbeeld voor een slanke limoentaart of een ander fris en licht dessert. En denk in subtiele porties, elegant is meestal ook fotogenieker.

Serveer zoet met een minimum aan toegevoegde suikers

In het verlengstuk van de vorige trend: maak het niet te zoet. Veel producten bevatten van zichzelf al veel suikers en zorgen voor een zoete smaak. Gebruik zoveel mogelijk suikers die in producten zelf zitten, voordat je extra suikers toevoegt. Niet voor niets is fruit een populair bestanddeel als het om desserts gaat. 

Houd rekening met vegan fijnproevers

Vegan gasten willen natuurlijk niet alleen plantaardige voor- en hoofdgerechten, maar ook met een gerust hart genieten van het dessert of zoetigheden bij de koffie. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om bijvoorbeeld lactosevrij te bereiden. Als bindmiddel maken steeds meer chefs gebruik van bekende plantaardige alternatieven als agar agar en aquafaba. Maar denk ook aan pectine, een 100% natuurlijke stof die voorkomt in vruchten.     

Maak onderscheid tussen trends en gemeengoed

Gerechtjes als macarons en eclairs zijn nu erg populair. Veel horecabedrijven en ook grote ketens hebben ze op de kaart staan en bekendheid wakkert de vraag verder aan. Maar als iets op zoveel plekken te verkrijgen is, kunnen we het binnen de patisserie geen trend meer noemen. Dat wil niet zeggen dat je het niet op de kaart kunt zetten. Maar besef: als je nu nog daarop inhaakt, loop je niet voorop, maar maak je een inhaalslag. Denk creatief om je écht te onderscheiden met patisserie.  

Ga next level met patisserie

Je nog verder onderscheiden met patisserie? Schrijf je in voor de Masterclass Patisserie van chef-patissier en fooddesigner Jurgen Koens. Lees hier meer. 

Training
Patisserie

Masterclass Patisserie

Ga anders kijken naar patisserie, leer nieuwe bereidingstechnieken en ontdek makkelijk te maken desserts.

Bekijk training

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen