
Dat ze er al even zijn, betekent niet dat ze op hun retour zijn. We zetten enkele trends voor je op een rij die de potentie hebben om in het nieuwe jaar nóg groter te worden dan ze nu al zijn.
Concept: cloud kitchens
Steeds meer restaurants zetten in op bezorging. Om hun eigen gasten op meer manieren te bedienen of nieuwe doelgroepen aan te boren. Maar in navolging van het buitenland ontstaan ook in ons eigen land steeds meer restaurants die alleen online bestaan. Deze cloud kitchens - ook wel dark kitchens of ghost kitchens - bereiden hoogwaardige gerechten, die ze uitsluitend thuis bezorgen. Goede bestelsystemen zijn belangrijk. De uitstraling van de kooklocatie zelf is minder belangrijk. Er is geen luxe pand op een A-locatie nodig. Het is vooral belangrijk dat er ruimte is voor een goede kooklocatie en het pand goed bereikbaar is. Daardoor is de huisvesting vaak minder duur. In één keuken kunnen bovendien meerdere koks gerechten bereiden voor meerdere labels tegelijkertijd. Degene die bestelt heeft dat niet door.
Bestanddeel: oude granen
In het verlengde van de bewuste trend variëren we met steeds meer verschillende granen. Quinoa is al even een populair voorbeeld. Maar denk ook aan oudere granen zoals teff, dürüm en spelt. Als bestandsdeel van een ambachtelijk gesneden broodje bij de soep of met smeersels, maar ook geschikt voor tal van andere gerechten. Bijvoorbeeld in een salade. Verschillende granen bieden volop mogelijkheden om in te spelen op een afwisselend eetpatroon en om te matchen bij tal van andere gerechten.
Dranken: mocktails en minder alcohol
De vraag naar cocktails en dranken met geen of minder alcohol neemt nog altijd toe. Natuurlijk hangt dit samen met de meer bewuste levensstijl die veel gasten zich aanmeten. Maar ook met het feit dat de horeca bruist van creativiteit. Er zijn nog zoveel bijzondere creaties te verzinnen. Waarmee je inspeelt op de vraag van je bewuste gast en je tegelijkertijd onderscheidt van je concurrent.
En deze bewuste trends waar we eerder al over schreven
Van meer variatie in vleesvervangers, andere vegan alternatieven en bewuste disposables. Lees ook deze blog over steeds beter inspelen op flexitariër, vegetariër en veganist.