4 redenen waarom de Japanse keuken zo populair is én blijft

3 minuten

In Japan wordt elk gerecht omgetoverd tot een waar kunstwerk. Japanners eten met hun ogen en de gerechten worden dan ook tot in de puntjes verzorgd!

In Japan wordt elk gerecht omgetoverd tot een waar kunstwerk. Japanners eten met hun ogen en de gerechten worden dan ook tot in de puntjes verzorgd, van de kleinste ingrediënten tot aan het servies. Het is zo veel meer dan sushi, maar de basis van veel gerechten bestaat voornamelijk uit rijst en vis. Men at vroeger in Japan geen vlees, dat werd pas door de Amerikanen geïntroduceerd. Dit kijkje in de Japanse keuken kan leiden tot inspiratie!

 

Miso


Geen heel gerecht, maar wel één van de meest populaire ingrediënten uit de Japanse keuken. Miso maak je niet zomaar eigen, met zijn complexe umami-smaak. Maar als je het eenmaal weet te doorgronden, openbaren zich ongekende culinaire mogelijkheden. De smaak van miso is niet te vergelijken en het heeft van alles wat: zoet, zout, bitter. Tegenwoordig wordt het steeds vaker als smaakmaker gebruikt, het is een ingrediënt dat vooral ter ondersteuning van andere smaken wordt gebruikt. Deze 4 chefs hebben miso eigen gemaakt.
Hoe gebruikt jij dit: Je kunt het onder andere gebruikt als dip, in een marinade of als basis van een saus

Azijn


Azijn drinken in shotvorm klinkt misschien raar, maar in Japan is het de normaalste zaak van de wereld. Azijn wordt daar gemaakt én behandeld als kwaliteitswijn, met verschillende smaken en rijpingstijden. Ze geloven dat het zorgt voor een energieboost en dat het een suikerpiek en -dip voorkomt. Azijn helpt namelijk om zetmeel af te breken, waardoor je lichaam het niet meteen omzet in suiker. Het is in Nederland nog ongebruikelijk, maar de Aziatische cocktails winnen wel terrein. Meer daarover lees je hier
Hoe gebruik jij dit: voeg eens Japanse azijn toe aan Nederlandse gerechten zoals bloemkool. Je kunt het ook gebruiken in cocktails.

Matcha


De groene thee in poedervorm heeft een frisse, licht bittere smaak die je prima kunt verwerken in gerechten én het is ook nog eens ontzettend gezond. Met zijn prachtige groene kleur geeft hij leven aan een gerecht. Ooit al eens gehoord van matcha worst of matchamallows? Je vindt nog meer creatieve gerechten hier.
Hoe gebruik jij dit: Er zijn oneindig veel toepassingen voor matcha mogelijk, wees creatief: van cake en tiramisu tot truffels en pudding

Wasabi


Een unieke smaakmaker met een krachtige, korte kick. Het wordt veel gebruikt bij rauwe vis zoals sushi. Ook in combinatie met sojasaus zie je het veel, om de zoute smaak een beetje te compenseren. De wasabiwortel wordt niet alleen als pasta gebruikt maar het wordt ook verwerkt in producten als mayonaise, chips, dressing en zelfs tandpasta. Je kunt het zo gek niet bedenken en het bestaat! Recepten vind je hier.
Hoe gebruik jij dit: je maakt gerechten net wat pittiger met wasabi, maar het springt naast smaak ook eruit in kleur. Gebruik dit om een gerecht net dat beetje extra te geven.

Vis

14 juni 2018

Haring op jouw menukaart

Juni is haringmaand. Visgilde de Zeeland in Bergen op Zoom, nummer 2 in de AD Haringtest van 2017, legt uit waarom Hollandse nieuwe een...

Lees meer
Vis

09 september 2021

Fruits de mer: een aanwinst voor iedere zaak

Een proeverij van de heerlijkste en meest verse smaken uit de zee. Hoe kun je je gasten de luxe van fruits de mer geven?

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen