Hoe je meer koffie verkoopt door een goede barinrichting

3 minuten
De inrichting van de koffiehoek in de bar blijft een lastig aspect. Als je deze goed inricht, kan dit het verschil maken van honderden kopjes koffie. Daan Meischke, COO bij Vascobelo en expert in het inrichten van koffiezaken, geeft tips.

Hou het volledige concept in het oog

Maar al te vaak bepalen bierbrouwers, die ten slotte betalen voor alle biertapbenodigdheden, de inrichting van de hele horecabar. Daarbij wordt het belang van een goede routing binnen de koffiehoek regelmatig over het hoofd gezien of te laat meegenomen. Een onlogische indeling zorgt voor vertraging bij het uitschenken en serveren, en dus voor ontevreden klanten. De meest voorkomende klacht aan de bar is niet voor niets: waarom duurt het zo lang? Dat is tegelijkertijd ook de nummer-1 ergernis in de horeca, terwijl die - zeker in het geval van koffie - heel goed te voorkomen is.

Verkijk je niet op het aantal zitplekken

Hoe meer zitplekken, hoe meer omzet. Dat spreekt voor zich. Maar offer gerust een aantal zitplekken op als je daarmee een goed ingerichte bar krijgt, waarin het prettig en efficiënt werken is. Als de bar eenmaal gebouwd is, kun je niet meer terug, en dan zou het vervelend zijn te merken dat de koelkast voor de melk drie stappen te ver staat. Tijd is alles in de horeca. Hoe sneller gasten bediend worden, hoe tevredener ze zijn en hoe sneller je hun tafel voor een tweede keer kunt bedienen.

Denk dus na over een logische indeling

Die drie stappen naar de melkkoelkast lijken misschien niet veel, maar kunnen op piekmomenten het verschil maken tussen honderd kopjes koffie per uur of een rij geërgerde klanten. Koffie is nou eenmaal geen cola die je alleen maar in hoeft te schenken, zeker met alle melkvarianten van nu. Er zijn dus een aantal zaken waar je over na moet denken.

De puck

Koffie is een 'vies' product. De oude koffiedrab, de puck, wil je absoluut niet in je melk of in verse koffie terugvinden. De bak waar je je puck in uitslaat moet dus op een plek staan waar je geen risico loopt op 'besmetting' van melk of koffie. Wel moet de bak dichtbij de koffiemachine staan anders heb je alsnog kans drab te verliezen.

De melk(kan & -opschuimer)

Een spuitkruis om je melkkan schoon te spuiten is een must. Behalve dat het niet lekker is, mag oude melk door de bacteriegevoeligheid niet in verse koffie terechtkomen. Met alle verschillende koffietypes van nu heeft melk een veel grotere rol gekregen. Verschillende hoeveelheden melk vragen om verschillende soorten kannetjes, en die hebben allemaal ruimte nodig. Richt dus een hoek in voor de melk en alle bijbehorende zaken, naast je koffiemachine.

De koelkast

Die plaats je dus het beste onder het spuitkruis voor de melkkan. Alles bij elkaar, efficiënter kan het niet.
En dan nog een paar tips voor het zitgedeelte.

  • Creëer overzicht - Zorg ervoor dat je mensen vanaf de bar kunt zien binnenkomen, zodat je ze welkom kunt heten en gedag kunt zeggen. Die contactmomenten zijn essentieel voor de eerste en laatste indruk.
  • Maak gezellige hoekjes - Een grote hal met een hoop tafels is niet meer van nu. Gasten willen graag knus en 'beschut' in een hoekje zitten. Bijkomend voordeel voor jou als horecaondernemer is dat je zaak zelfs met een klein aantal gasten toch niet leeg oogt. Bovendien is het makkelijker om in verschillende wijken te werken dan in een grote ruimte.


Er is geen vaste inrichting te geven die altijd werkt; elke bar is anders qua grootte en hoeken. Kan je wel wat hulp gebruiken bij de inrichting van je bar? Vascobelo denkt graag met je mee.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Vascobelo.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.