Hoe wordt alcoholarm (speciaal)bier gemaakt?

2 minuten
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?

Methode 1 - het eruit filteren van de alcohol

De eerste manier om alcoholvrij bier te maken is om na het normale brouwproces de alcohol er met speciale apparatuur weer uit te filteren. Dat gebeurt met een verdampingstechniek, waarbij de alcohol verdampt, of door vacuümdestillatie. Bij dat laatste worden de vervliegende aroma's na afloop van de destillatie weer toegevoegd. Deze methode wordt vooral gebruikt door de grote (pils)brouwerijen; de gebruikte apparatuur is namelijk behoorlijk kostbaar. Maar ook een alcoholarm speciaalbier als Sportzot is gemaakt door de alcohol eruit te filteren.

Methode 2 - het gebruik van speciale gistsoorten

De Duitse bierbrouwers waren er al langer mee bezig: gistcellen die minder suiker omzetten in alcohol, wat dus bier oplevert met een laag alcoholpercentage. Een techniek die beter geschikt is voor speciaalbier dan voor pils. Het is een nogal gevoelig proces, waarbij ingrediënten als mout, hop en gist allemaal hun invloed hebben op de smaak. Een voorbeeld van een speciaalbier dat op deze manier gebrouwen wordt, is bijvoorbeeld het net gelanceerde Jopen Non IPA.

De smaak

Een bier zonder of met weinig alcohol kan body en complexiteit missen. Maar juist bij speciaalbieren valt dat gemis heel makkelijk op te vangen, of zelfs te compenseren, door een andere samenstelling van mout en/of het gebruik van meer en verschillende hopsoorten en kruiden. Zo proef je ook in een alcoholarm speciaalbiertje diverse smaken en geuren, waardoor de speciaalbiermarkt toegankelijk wordt voor een heel andere groep drinkers.


Dit artikel is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.