Hoe wordt alcoholarm (speciaal)bier gemaakt?

2 minuten
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?


Methode 1: het eruit filteren van de alcohol


De eerste manier om alcoholvrij bier te maken is om na het normale brouwproces de alcohol er met speciale apparatuur weer uit te filteren. Dat gebeurt met een verdampingstechniek, waarbij de alcohol verdampt, of door vacuümdestillatie. Bij dat laatste worden de vervliegende aroma's na afloop van de destillatie weer toegevoegd. Deze methode wordt vooral gebruikt door de grote (pils)brouwerijen; de gebruikte apparatuur is namelijk behoorlijk kostbaar. Maar ook een alcoholarm speciaalbier als Sportzot is gemaakt door de alcohol eruit te filteren.

Methode 2: het gebruik van speciale gistsoorten


De Duitse bierbrouwers waren er al langer mee bezig: gistcellen die minder suiker omzetten in alcohol, wat dus bier oplevert met een laag alcoholpercentage. Een techniek die beter geschikt is voor speciaalbier dan voor pils. Het is een nogal gevoelig proces, waarbij ingrediënten als mout, hop en gist allemaal hun invloed hebben op de smaak. Een voorbeeld van een speciaalbier dat op deze manier gebrouwen wordt, is bijvoorbeeld het net gelanceerde Jopen Non IPA.

De smaak


Een bier zonder of met weinig alcohol kan body en complexiteit missen. Maar juist bij speciaalbieren valt dat gemis heel makkelijk op te vangen, of zelfs te compenseren, door een andere samenstelling van mout en/of het gebruik van meer en verschillende hopsoorten en kruiden. Zo proef je ook in een alcoholarm speciaalbiertje diverse smaken en geuren, waardoor de speciaalbiermarkt toegankelijk wordt voor een heel andere groep drinkers.

 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.



 
Drank

10 september 2016

Een biersommelier in dienst om onderscheidend te zijn

Een biersommelier is een goede toevoeging voor elke horecagelegenheid. Frank Tapper legt uit waarom hij biersommelier is geworden.

Lees meer
Drank

19 februari 2019

Drie trends voor verrassende cocktails

Gin-tonic, rum-cola of whisky-ginger ale. Klassieke cocktails die al honderden jaren worden gedronken, maar steeds in een nieuw jasje worden...

Lees meer
Drank

26 oktober 2017

'Water is een onmisbaar onderdeel van de culinaire beleving'

In restaurant De Fuik in Aalst dineer je met uitzicht over de Maas. De menukaart is klassiek met een moderne twist, de wijnkaart uitgebreid...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen