Hoe wordt alcoholarm (speciaal)bier gemaakt?

2 minuten
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?


Methode 1: het eruit filteren van de alcohol


De eerste manier om alcoholvrij bier te maken is om na het normale brouwproces de alcohol er met speciale apparatuur weer uit te filteren. Dat gebeurt met een verdampingstechniek, waarbij de alcohol verdampt, of door vacuümdestillatie. Bij dat laatste worden de vervliegende aroma's na afloop van de destillatie weer toegevoegd. Deze methode wordt vooral gebruikt door de grote (pils)brouwerijen; de gebruikte apparatuur is namelijk behoorlijk kostbaar. Maar ook een alcoholarm speciaalbier als Sportzot is gemaakt door de alcohol eruit te filteren.

Methode 2: het gebruik van speciale gistsoorten


De Duitse bierbrouwers waren er al langer mee bezig: gistcellen die minder suiker omzetten in alcohol, wat dus bier oplevert met een laag alcoholpercentage. Een techniek die beter geschikt is voor speciaalbier dan voor pils. Het is een nogal gevoelig proces, waarbij ingrediënten als mout, hop en gist allemaal hun invloed hebben op de smaak. Een voorbeeld van een speciaalbier dat op deze manier gebrouwen wordt, is bijvoorbeeld het net gelanceerde Jopen Non IPA.

De smaak


Een bier zonder of met weinig alcohol kan body en complexiteit missen. Maar juist bij speciaalbieren valt dat gemis heel makkelijk op te vangen, of zelfs te compenseren, door een andere samenstelling van mout en/of het gebruik van meer en verschillende hopsoorten en kruiden. Zo proef je ook in een alcoholarm speciaalbiertje diverse smaken en geuren, waardoor de speciaalbiermarkt toegankelijk wordt voor een heel andere groep drinkers.

 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.



 
Drank

25 juni 2018

Dit is hét ideale bierglas voor brouwers en fijnproevers

Een glas dat bier in al zijn facetten recht doet, dat bestond nog niet. Een groot gemis, vond bierconsultant Derek Walsh. Samen met...

Lees meer
Drank

02 september 2017

Petrus-bier: het geheim van een succesvol biermerk

Hoe het Belgische Petrus-bier succesvol is met passie voor het product en een goede kijk op marktontwikkelingen.

Lees meer
Drank

07 november 2020

Specials onder de speciaalbieren

Streekbieren zijn de specials onder de speciaalbieren. Maar wat maakt ze nu zo bijzonder? En hoe zet je ze op de kaart?

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen