Hoe wordt alcoholarm (speciaal)bier gemaakt?

2 minuten
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?
De techniek staat voor niets. Hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt en wat doet dat met de smaak van (speciaal)bier?


Methode 1: het eruit filteren van de alcohol


De eerste manier om alcoholvrij bier te maken is om na het normale brouwproces de alcohol er met speciale apparatuur weer uit te filteren. Dat gebeurt met een verdampingstechniek, waarbij de alcohol verdampt, of door vacuümdestillatie. Bij dat laatste worden de vervliegende aroma's na afloop van de destillatie weer toegevoegd. Deze methode wordt vooral gebruikt door de grote (pils)brouwerijen; de gebruikte apparatuur is namelijk behoorlijk kostbaar. Maar ook een alcoholarm speciaalbier als Sportzot is gemaakt door de alcohol eruit te filteren.

Methode 2: het gebruik van speciale gistsoorten


De Duitse bierbrouwers waren er al langer mee bezig: gistcellen die minder suiker omzetten in alcohol, wat dus bier oplevert met een laag alcoholpercentage. Een techniek die beter geschikt is voor speciaalbier dan voor pils. Het is een nogal gevoelig proces, waarbij ingrediënten als mout, hop en gist allemaal hun invloed hebben op de smaak. Een voorbeeld van een speciaalbier dat op deze manier gebrouwen wordt, is bijvoorbeeld het net gelanceerde Jopen Non IPA.

De smaak


Een bier zonder of met weinig alcohol kan body en complexiteit missen. Maar juist bij speciaalbieren valt dat gemis heel makkelijk op te vangen, of zelfs te compenseren, door een andere samenstelling van mout en/of het gebruik van meer en verschillende hopsoorten en kruiden. Zo proef je ook in een alcoholarm speciaalbiertje diverse smaken en geuren, waardoor de speciaalbiermarkt toegankelijk wordt voor een heel andere groep drinkers.

 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.



 
Drank

15 juni 2019

Bierpairing met een nieuwe kaart

Als we het hebben over Rock City Brewpub, dan hebben we het vooral over beleving. Eigenaar en chef-kok Robert Oosterhuis vertelt over zijn...

Lees meer
Drank

26 juli 2018

Dé zomerdrankjes van 2018

De heetste zomer ooit, met een hittegolf gaande. De terrassen zitten vol, en gasten genieten van heerlijke drankjes. Welke deze zomer het...

Lees meer
Drank

09 augustus 2017

Foodpairing met de zomerbieren van 2017 (deel 2)

Deel 2 van de populairste zomerbieren van dit jaar op een rijtje, inclusief koppeling naar gerechten! Zo weet je precies welke combinaties...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen