Meer halen uit wijn- en bieradvies: 3 visies

2 minuten
Meer succes halen uit je wijn- of bierverkoop? Dat gaat om veel meer dan kwaliteitswijnen en -bieren op de kaart. Het begint allemaal met het juiste advies en een onderscheidende pairing. Laat je inspireren door onderstaande meningen uit eerdere interviews.

Maak van wijn een ontdekkingstocht

Nieuwe ervaringen zijn het spannendst. Dat is de reden dat Julian Cleton in zijn wijnbar VinVin niet met een wijnkaart werkt. Ondanks dat ze er wel dertig verschillende wijnen schenken. Zijn ervaring? 'Anders gaan de gasten toch vooral op namen af en ontdekken ze nooit iets nieuws.' In plaats daarvan staat de vraag centraal: waar heb je zin in? 'De ene gast begint dan over toetsen, terwijl de andere aangeeft geen verstand van wijn te hebben. Maar iedereen heeft verstand van smaak. Wij vragen daarop door en doen dan een suggestie. Dat is het mooie aan wijn: alles is interpretatie.'
Meer over hoe Julian zijn succesvolle wijnbar runt, lees je hier.

Staar je niet blind op wat 'hoort'

Welke wijn je het beste bij een gerecht serveert? Volgens Meestergastheer Joey de Kruijf zijn de geijkte combinaties zoals een riesling bij een fris gerecht er niet voor niets. Maar dat betekent niet dat dit ook altijd de beste combinatie is. 'Als een gast niet houdt van een wijn met een hoge zuurgraad, wie zijn wij dan om die toch te schenken? Voor een goed advies moet je weten wat je gast wenst, maar ook de keuken goed kennen. We kunnen gaan voor bekende klassieke combinaties, maar proberen juist ook af te wijken met een modernere keuze en contrasten op te zoeken. Een ganzenlever combineert bijvoorbeeld mooi met een Sauterness.'

Ga pionieren

Het doel van pairing is dat food en drank elkaar zo versterken dat er iets groters ontstaat dan de smaken van beide werelden samen. Maar dat bereik je niet zomaar. Helemaal als je het nét wat origineler wilt aanpakken en gerechten en bier wilt combineren. Robert Oosterhuis van Rock City Brewpub: 'Het lastige is dat bier veel componenten bevat waar je rekening mee moet houden, zelfs meer dan wijn. Het soort koolzuur kan de smaak bijvoorbeeld juist versterken of meer frisheid geven.' Maar als je dan de juiste combinatie vindt, bied je je gast wel echt iets bijzonders. 'Vergeleken met wijn-spijscombinaties is de combinatie tussen bier en gerechten een nieuwere wereld. Dat maakt het voor ons ook leuk: we kunnen volop pionieren.'
Meer weten over hoe je bier en gerechten combineert? Lees hier het volledige interview met Robert Oosterhuis.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.