Meer waarde geven aan koffie

2 minuten

De kwaliteit van koffie en de beleving heeft in de afgelopen jaren een forse boost gekregen. Met het gevolg dat koffie niet zomaar een drankje meer is, maar kan uitgroeien tot een succesvol concept. Hoe je meer verdient met koffie op de kaart en gasten er meer aan willen besteden? Begin met deze basics. 

De absolute basis: kwaliteit betaalt zich terug

Van de boon tot de apparatuur. Hoe beter de kwaliteit en hoe beter de smaak van de koffie, hoe meer je gast het waard vindt.  

Verken meerdere smaken

Bied meer dan een zwarte koffie met melk en suiker. Denk aan alle verschillende soorten: van espresso, melkkoffies tot ijskoffies. Maar natuurlijk ook aan de  beschikbare bonen (arabica of robusta), verschillende herkomstgebieden en kwaliteitsniveaus, gradaties in brandingen, gradaties in maling en verschillende verpakkingen. Er zijn tal van factoren die de uiteindelijke smaak bepalen.

Tip: gasten bestellen eerder een tweede espresso als de eerste een goede smaak en een wat lager cafeïnegehalte heeft.

Train specialisten in het team

Met meer kennis en vaardigheden slagen je medewerkers er niet alleen in je koffiekaart naar een hoger niveau te tillen. Door hun enthousiasme en ambacht slagen ze er ook beter in om gasten te verleiden een meer bijzondere koffie te bestellen (of extra te bestellen).  

Vertel het verhaal eromheen

Is duurzaamheid belangrijk binnen je zaak? Vertel dan dat je alleen bonen gebruikt die in eerlijke omstandigheden tot stand zijn gekomen; Fairtrade en UTZ bijvoorbeeld. 

Pak uit in de presentatie

Wat je serveert is belangrijk, maar vooral ook het hoe. Denk bijvoorbeeld verder dan alleen koffie: met friandises en andere zoetigheden bij de koffie vergroot je de smaakbeleving en geef je je gast nog meer het gevoel dat hij of zij in de watten wordt gelegd. Met opvallend servies geef je je gast nog een extra gespreksonderwerp. 

Of bied je koffie voor to-go? Pak dan uit met een beker in je eigen huisstijl. Ook hierbij kun je een friandise serveren.  

Denk verder

Koffie is meer dan een losse drank. Experimenteer samen met je team ook met verschillende soorten van foodpairing. 

Meer leren over koffie? Bekijk ook deze training:

Baristatraining: koffiebeleving 

Drank

24 juli 2018

Op de barricade voor eerlijke, zuivere koffies

Een bijzonder verhaal van een bijzonder koffiemerk, dat is Medellín Secret. Het Nederlandse merk maakt Single Finca-koffie van de...

Lees meer
Drank

23 januari 2021

Elke week een andere koffiebeleving

Vriendinnen Rose en Christina openden afgelopen maart Gesha Coffee Bar in Nijmegen. Dé plaats voor verrassende koffiesmaken.

Lees meer
Drank

21 september 2016

90% marge! Hoe je van koffie een optimale margepakker maakt

In dit artikel 4 aandachtspunten voor koffie: een slimme margepakker

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen