Op de barricade voor eerlijke, zuivere koffies

4 minuten
Een bijzonder verhaal van een bijzonder koffiemerk, dat is Medellín Secret. Koffiebonen van een en dezelfde plantage verdwijnen meestal in een melange. Zo niet die van Medellín Secret. Het Nederlandse merk maakt Single Finca-koffie van de allerhoogste kwaliteit.

Wie - Marc van Eck
Wat - mede-eigenaar Medellín Secret

Hoe is Medellín Secret ontstaan?

'Tien jaar geleden kwam ik toevallig in contact met Arnold Noorduijn. Hij vertelde me over de broer van zijn Colombiaanse vrouw, Diego. Die had een bijzondere koffieplantage waarvan Arnold mede-eigenaar was, en is. Door de ligging van de plantage en zijn manier van verbouwen, zijn de koffiebonen van topkwaliteit. Dat zag hij alleen niet terug in de prijs van de lokale koffiecoöperatie aan wie hij ze verkocht en waar zijn bonen in grote melanges opgingen. Toen Diego hoorde wat wij in Nederland voor koffie betalen, kon hij zijn oren niet geloven. Samen besloten we een eigen koffiemerk te beginnen. Uiteindelijk vonden we met zijn drieën een manier om de koffie rechtstreeks naar Nederland te halen en richtten we Medellín Secret op, genoemd naar het geheim van de regio waar de bonen vandaan komen. Ons merk staat voor koffie van één plantage - Single Finca-koffie - die mede door de manier van verbouwen een hoogwaardige smaak heeft én waarvoor de koffieboer een eerlijke prijs krijgt.'

Waarom is de koffie zo bijzonder?

'De plantage is gelegen op grote hoogte. Omdat de bessen het daar met weinig zuurstof moeten doen en in de kou groeien, worden ze heel hard. Dat zorgt voor een fantastische smaak; je kunt de koffie zelfs puur drinken. Om tot de beste selectie van bonen te komen, werken we met de natte methode om de boon van de bes te scheiden. De bonen worden in bergwater gewassen en gefermenteerd, waarbij de rijpe bessen - die zwaarder zijn - naar de bodem zinken en onrijpe bessen makkelijk kunnen worden verwijderd. En omdat elke koffieboon telt als het om smaak gaat, hebben we een zerotolerancebeleid tegen 'schele' bonen. Colombia stelt als koffieland al heel strenge eisen aan koffie: per 250 koffiebonen mogen er maximaal twaalf in een zak zitten die de smaak negatief beïnvloeden. Wij gebruiken zelfs veel minder, onze koffie is gemaakt van alleen de allerbeste bonen.'

Waarom kiezen jullie ervoor om met maar één plantage te werken?

'Het is de wereldwijde gewoonte in koffieland om bonen van allerlei verschillende kwaliteit met elkaar te melangeren. Daardoor worden heel goede bonen vermengd met vaak minder goede uit dezelfde regio en andere delen van de wereld. Dat gaat ten koste van de smaak en van de onderhandelingspositie van de boer. Met Medellín Secret willen we juist af van anonieme melanges en op de barricade voor zuivere koffies van één plantage, waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt. Daar is iedereen bij gebaat: de consument krijgt meer smaak voor zijn geld en de boer meer waarde voor zijn koffie. En het is ook nog eens beter voor het milieu omdat het koffieboeren aanzet op kwaliteit te verbouwen in plaats van op kwantiteit. Op Finca La Luisa worden alle restproducten hergebruikt - van de bessen zelf tot het water waarin ze gewassen worden -, dat is vrij uniek voor een koffieplantage. Niet voor niets hebben we het keurmerk van Rainforest Alliance verkregen.'

From our hands to yours is jullie slogan. Waar staat dat voor?

'We verschepen onze koffie zelf en branden de bonen hier ter plekke. We houden alles in eigen hand, ook de financiering. Vijftig vrienden hebben ons in het begin gesponsord om Medellín Secret van de grond te krijgen. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van de winst in koffie uitbetaald.'

Waar is Medellín Secret te verkrijgen?

'We zijn heel trots dat Albert Heijn en Sligro ons in hun assortiment hebben opgenomen. In horecazaken worden we nog te weinig geschonken. Daar komen ze vaak aan hun koffie via machinedeals, waarbij niet altijd duidelijk is waar de koffie vandaan komt. Zo zonde. Je kunt je heel makkelijk onderscheiden door goede koffie te schenken met een mooi verhaal erachter.'

Dit artikel is een partnerbijdrage van Medellín Secret.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.