Petrus-bier: het geheim van een succesvol biermerk

2 minuten
Speciaalbier is booming. De meest exotische smaken veroveren de markt en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Het Belgische Petrus-bier maakt al jaren een gestage groei door. Het biermerk laat zien hoe je met passie voor je product en een goede kijk op marktontwikkelingen succesvol kunt zijn. We spraken met bierspecialist en woordvoerder speciaalbier Jack Abendanon.

 

 

Wie - Jack Abendanon
Wat - Bierspecialist en woordvoerder speciaalbier, waaronder voor Petrus

Wat is de basis van het succes?

'Ondanks modernisering van de brouwerij en hogere productievolumes heeft Petrus-bier nooit zijn DNA verloochend. Het is nog steeds de traditionele, ambachtelijke bierbrouwer van toen en medewerkers delen dezelfde grote passie voor hun product. Aan de kwaliteit worden nooit concessies gedaan. Niet als het gaat om optimale productieprocessen die arbeidsintensiever zijn en zeker ook niet als het gaat om grondstoffen. Alleen het allerbeste is goed genoeg.'

Hoe blijf je als biermerk vernieuwend?

'De brouwmeesters blijven altijd bezig met nieuwe smaken ontdekken en bestaande smaken finetunen. Het is daarbij de kunst om de smaakevolutie van de bierconsument te blijven volgen. Nu de Nederlandse markt 'rijp' is voor bier met een friszuur smaakaccent verwacht Petrus-bier met zijn drie zuurbieren Petrus Sours een groot succes.'

Waarom is speciaalbier onmisbaar voor de horeca?

'De tijd van bier drinken enkel omdat het makkelijk de hele avond wegdrinkt, is echt voorbij. De gast wil rustig genieten van een speciaalbier met een uitgekiend smaakpallet. Beleving staat voorop en een goed verhaal achter het etiket helpen daarbij.'

Hoe komen de Petrus Sours het beste tot hun recht?

'Elke variant heeft zijn eigen ideale foodpairing. De Aged Pale smaakt.

bijvoorbeeld voortreffelijk bij oesters, garnalen of een stukje vis. Petrus Roodbruin kun je bijvoorbeeld prima drinken bij mosselen of aspergesDe Aged Red heeft door de toegevoegde krieken een duidelijk aanwezig zoet element en matcht juist beter bij een zoet gerecht zoals een chocoladedessert. Het bier is alleen op fles verkrijgbaar, maar uit de fles drinken is uiteraard een no go. Serveer het bier in een bokaal, zodat smaak en geur optimaal hun werk kunnen doen.'

Hoe zit het met de alcoholpercentages?

'De speciaalbieren die de laatste jaren op de markt verschenen hadden alcoholpercentages die redelijk hoog konden oplopen. De trend wordt dat de gast vaker speciaalbier zoekt met een wat lager alcoholpercentage dat iets makkelijker drinkt. De Petrus Aged Red, Aged Pale en Roodbruin bieden met alcoholpercentages van respectievelijk 8,5 procent, 7,3 procent en 5,5 procent voor elk wat wils.'

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van drank bij ZiN Inspiratielab.