Waarom elke horecazaak zuivere koffie zou moeten schenken

2 minuten
Medellín Secret is een van de weinige koffieproducenten die zijn koffie niet melangeert. En dat is goed voor koffieliefhebbers, boeren én het milieu.
Zuivere koffie, dat is koffie van een en dezelfde plantage. Medellín Secret is een van de weinige koffieproducenten die zijn koffie niet melangeert. En dat is goed voor koffieliefhebbers, boeren én het milieu.

Voor de koffieliefhebber
Zoals bepaalde beroemde châteaux de beste wijnen maken, zo heb je ook plantages waar de allerlekkerste koffiebonen vandaan komen. Ze zijn gelegen op plekken waar de omstandigheden van nature ideaal zijn en ze in hun manier van verbouwen pure kwaliteit nastreven. Zo ook de Colombiaanse Finca La Luisa, waar Medellín Secret zijn bonen van inkoopt. Op grote hoogte groeien de bessen zo langzaam, dat ze heel hard worden en veel smaak krijgen. Zonde om die te vermengen met andere - mindere - bonen. Ongemelangeerde koffie geeft een uniek smaakprofiel, en dat proef je meteen.

Voor de boer
Koffiebonen die opgaan in melanges zijn moeilijk te traceren. Van Single Finca-koffiebonen is het daarentegen helder waar ze vandaan komen. Een koffieboer vaart wel bij die totale transparantie Bij Single Finca-koffie onderhoudt de koffieboer een vaste relatie met de koffiehandelaar. Zonder tussenschakels, wat zorgt voor een betere onderhandelingspositie met als resultaat een eerlijke prijs.

Voor het milieu
Omdat het bij Single Finca-koffie om maar één soort bonen gaat, moeten die bonen van de beste kwaliteit zijn. Daar krijgt de boer voor betaald, dus doet hij alles om die kwaliteit te garanderen. Daarom investeert hij in zijn planten, onder andere door goed watermanagement, het gebruik van verantwoorde bestrijdingsmiddelen en door zijn planten in de schaduw te laten groeien. Goed voor de plantage, goed voor het milieu. Op grotere hoogtes van 1700 - 2000 meter, zoals bij Medellín Secret, hebben de planten geen last van ziektes. Daar gedijt de Caturro Arabica-koffiesoort, die meer smaak heeft. Op lager gelegen plantages moeten boeren meer bestrijdingsmiddelen gebruiken. De Castillo Arabicasoort is hier een geschiktere boon omdat die beter bestand is tegen ziektes - maar die heeft dan weer minder smaak. Kortom: zuivere koffie smaakt naar meer.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Medellìn Secret.

 

 

 
Drank

16 mei 2019

Opvallend: 4x unieke warme dranken

Wat speelt er allemaal in de markt van warme dranken? Vier keer een forecast van toekomstige trendy drinks voor op je menukaart.

Lees meer
Drank

23 november 2017

Van filterkoffie tot Arabica-koffiebonen: vier ontwikkelingen in koffieland

Koffie drinken, bereiden en serveren is onderhevig aan trends. Trends die we niet alleen zien in de koffiebars, maar ook in de reguliere...

Lees meer
Drank

26 oktober 2017

Ontwikkel je eigen signature koffie taste

oe je als ondernemer écht onderscheidend kunt worden met koffie en een signature taste kunt ontwikkelen, lees je hier.

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen