3x restaurants voor wie duurzaam geen cliché is

2 minuten
Duurzaam een containerbegrip? Voor deze restaurants niet. Deze zaken zijn volop bezig met duurzaamheid. En daardoor voor gasten een echte trekpleister.
Duurzaam een containerbegrip? Voor deze restaurants niet. Of het nu komt door bewuste herkomst, hergebruik of een zuinige energiehuishouding. Deze restaurants zijn volop bezig met duurzaamheid. En daardoor voor gasten een echte trekpleister.

Als in de gelegenheid bent, laat je eens inspireren door:

Septime - Parijs


Septime gaat ver als het om duurzaamheid gaat. Het restaurant won niet voor niets The Sustainable Restaurant Award. Van strikte eisen aan goede werkomstandigheden voor iedereen in de keten tot een lage CO2 footprint. Zo werkt het restaurant samen met een visleverancier die de vissers 20 procent meer dan de marktprijs betaalt, om hun duurzame wijze van vissen in stand te houden. Verder komt 99 procent van de gebruikte ingrediënten uit Frankrijk, waarvan een groot deel van boerderijen uit de omgeving van Parijs. Vanzelfsprekend werkt chef-eigenaar Grébaut het kop-tot-staartprincipe, maar 80 procent van het menu bestaat uit groenten.

Septime Parijs

Lees hier nog meer manieren waarop hij duurzaam is.

Relæ - Kopenhagen


Van over de hele wereld komen gasten af op de farm-to-table fine dining van Relæ. Ook chef Puglisi richt zich op een bewuste herkomst van zijn producten. Veel komt van lokale biologische boeren, die hun producten duurzaam verbouwen. Een deel zelfs van een eigen organische boerderij en uit eigen bakkerij. Daarnaast hergebruik ze in het restaurant wat ze kunnen hergebruiken, en anders wel op de boerderij. Omdat ze het belangrijk vinden om op een bewuste manier te werken. Maar ook omdat het zo mogelijk wordt om een hoog culinair niveau toegankelijk te maken voor een breder publiek. Of zoals ze het zelf zeggen: 'We willen een restaurant zijn waar innovatieve gastronomie en lage prijzen geen tegenpolen zijn.'

Relae

Aan Sjuuteeänjd - Schinnen (Limburg)


Volgens Gault Millau is dit het duurzaamste restaurant van Nederland. Jean Thomas combineert biologische producten met streekproducten en groentes uit eigen moestuin. En kan precies vertellen welk product waar vandaan komt. Hij gebruikt bewust duurzame producten, vertelde hij eerder aan de organisatie. Vanwege de authentieke smaak: 'Goede, biologische en oorspronkelijke Limburgse producten moeten bewaard blijven.' Maar hij vindt het ook belangrijk dat de leefomgeving geen schade loopt en leveranciers een 'correct bedrag' ontvangen voor werkzaamheden. Maar vooral ook dat zijn gasten een gezonde maaltijd kunnen eten. Het restaurant is inmiddels ook EKO-gecertificeerd.

Sjuuteeänjd Schinnen
Duurzaamheid

22 januari 2018

Duurzaamheid als belangrijkste pijler in je commerciële doelstelling

Duurzaamheid is wat veel horecazaken proberen uit te stralen, maar waarin pop-up restaurant DLC nét een stapje verder gaat.

Lees meer
Duurzaamheid

08 mei 2021

Duurzamer denken dankzij de moestuin

Edwin Soumang van Restaurant ONE vertelt hoe zijn grote tuin de gehele bedrijfsvoering beïnvloedt.

Lees meer
Training
Vegan

Training Groenten in de hoofdrol / Vega(n)

Ontdek hoe je gasten kunt verrassen met meer groente en minder of geen dierlijke producten!

Bekijk training

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen