4 makkelijke ingrepen om je restaurant snel te verduurzamen

2 minuten

Bij de woorden verduurzamen en restaurant denk je wellicht al snel aan je menukaart, aan verbruik, net als aan de samenstelling en herkomst van wat je inkoopt. Of aan zonnepanelen op het dak. Maar als je 100% bewust bezig wilt zijn, zoek je het breder. Hieronder enkele tips waar je wellicht minder snel aan denkt als je wilt verduurzamen, maar die ontzettend effectief zijn.

Werk met led en lichtsensoren

Led is zuiniger dan andere verlichting. Dat is je vast wel bekend. Het verbruikt 90 procent minder stroom dan gloeilampen en 85 procent minder dan halogeenlampen. Maar als je helemaal goed wilt doen, werk je ook met lichtsensoren. Bijvoorbeeld in de toiletten, voorraadruimte en koelcel. Dan brandt er geen onnodig licht, maar wel als er licht nodig is.

Investeer in energiezuinige apparatuur 

Het is misschien gedoe en het kost geld. Maar aan de andere kant: een jaren oude koelkast of vaatwasser kan zomaar een energieslurper zijn. Vervang je het oude model door een nieuwe, controleer dan het energielabel. Zo is een A-labelapparaat natuurlijk stukken zuiniger dan een oud B-labelapparaat. Maar zelfs het verschil tussen een nieuwe vaatwasser met label A+++ en eentje met A+ is al heel groot. Vergeet ook de kleine herstelwerkzaamheden niet: controleer regelmatig de deurrubbers

Plaats waterloze urinoirs

Waterloze urinoirs spoelen - de naam zegt het al - niet door met water. Door de speciale techniek van dit type hoef je niet bang te zijn voor onaangename geurtjes. En ook deze urinoirs zijn gemakkelijk schoon te maken. Vergeleken met ‘standaard’ reservoirs een forse waterbesparing op jaarbasis.

Zet een straalregelaar op wastafel- of keukenkranen

Als je er een ziet, weet je waar we het over hebben. Een straalregelaar bevestig je aan de onderkant van de kraan en deze zuigt lucht aan wanneer je de kraan opent. Hierdoor bespaar je met dit mondstuk op jaarbasis al snel duizenden liters water.

En denk verder duurzaam

Een groot deel van bewuster werken heeft met gedrag te maken. Maak je keukenteam er bijvoorbeeld van bewust om de kookplaten niet onnodig aan te laten. Zet de verwarming een uur voor vertrek laag. En denk ook na over andere kleine ingrepen met grote gevolgen. Bijvoorbeeld een zogeheten deurdranger, die voorkomt dat een deur op een kier blijft staan.