4x duurzame hotels

2 minuten

Wanneer ben je nu echt duurzaam bezig als hotel? En belangrijk, hoe laat je dit zien als hotel? ZiN heeft 4 wereldwijde voorbeelden op een rijtje gezet.

We kennen allemaal de bordjes op de badkamer met de vraag of je je handdoek vaker dan één keer wil gebruiken. Maar wanneer ben je nu echt duurzaam bezig als hotel? En belangrijk, hoe laat je dit zien aan je gasten? 4 wereldwijde voorbeelden.

 

Kokosnootolie als energiebron


Een enorm luxueus hotel met een groot prijskaartje, waar duurzaamheid voorop stond bij de bouw. De 35 strandvilla's van The Brando in Frans-Polynesië zijn 100 procent duurzaam. Er zijn alleen maar lokale materialen gebruikt, het hotel gebruikt kokosnootolie als biobrandstof (wat ook de lokale economie steunt) en de airco, zogenaamd deep seawater air-conditioning system, maakt gebruik van het diepzeewater uit de oceaan.
The Brando

 

 

Wit in de winter, groen in de zomer


Ver weg van de grote stad staan in de Zwitserse Alpen zogenaamde Whitepods. De witte capsules hebben minimale impact op de natuur, mede door de driehoeken waaruit de bollen zijn gebouwd. Deze zorgen voor een zelfdragend frame waardoor de natuur bijna niet belast wordt, met een minimum aan bouwmaterialen. Het water- en elektriciteitsgebruik is gering dankzij LED-lichtjes en een lokale waterbron. In de zomer wordt er een groen 'camouflagedoek' over de bollen heen gelegd zodat ze één worden met de natuur.

Whitepods

 

 

Kleurrijke keuzes


Een hotel met veel verschillende kleuren en meubels dicht bij het strand in Nice, maar vooral heel duurzaam. Hi Hôtel in Frankrijk heeft een Green Globe certification [link: https://greenglobe.com/], mede door het gebruik van gerecycled papier, eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen en organisch voedsel. Er staan fietsen klaar voor gasten en na een tochtje door de stad kunnen ze douchen met plantaardige shampoo. Daarnaast is elke kamer uniek, en kun je dus kiezen uit een bank met ingebouwde speakers of een open kamer met eigen terras.

Hi Hôtel

 

 

Uit eigen land


Hoewel dit hotel in eigen land nog niet helemaal af is (opening eind 2017), staat QO in Amsterdam op de planning als het meest duurzame hotel van Europa. Het gebouw bevat veel slimmigheden die veel meehelpen, zoals extra isolatie waardoor er minder airco en verwarming nodig is. Er staat een stadskas op de bovenste verdieping die CO2 opneemt en keukenafval gebruikt als compost. Het hotel wordt voor bijna 100 procent zelfvoorzienend.

QO Hotel