Alles om een mooier en sterker landgoed door te geven

3 minuten

De lockdown aangrijpen voor een flinke verbouwing, je moet het maar durven. Maar Raymond Strikker van De Bloemenbeek zag de gedwongen sluiting als een kans om stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. 

Wie? Raymond Strikker
Wat? Eigenaar van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek (De Lutte)
Website? bloemenbeek.nl

Jullie hebben de eerste coronalockdown (voorjaar 2020) aangegrepen om flink te verbouwen. Waarom?

'Het dak van onze restaurantvleugel was 110 jaar oud en nodig aan renovatie toe. Dat is een ingrijpende verbouwing, die heel lastig uit te voeren is als je gasten ontvangt. Toen we noodgedwongen moesten sluiten, zag ik dat al snel als kans.'

Was het niet spannend om juist in onzekere tijden zulke grote uitgaven te doen?

'Ik heb er wel een paar nachten wakker van gelegen. Maar toen bleek dat er overheidssteun zou komen, durfde ik het aan. Onze solvabiliteit is goed en de bank gaf rugdekking. Ik zie het als goed ondernemerschap om zo’n kans te grijpen als die zich voordoet. Het moest toch een keer gebeuren. Als je zo’n ingrijpende verbouwing doet terwijl je open bent, kun je een tijdje geen partijen organiseren en moet je telkens tijdelijke aanpassingen bedenken om te voorkomen dat gasten er last van hebben. Dan worden de kosten dus veel hoger én loop je omzet mis.'

Jullie hebben meteen behoorlijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid?

'Dat klopt. We hebben alles geïsoleerd en dakpannen met geïntegreerde zonnecelcollectoren geplaatst. Hierdoor kunnen we nu een groot deel van de benodigde stroom zelf opwekken. Als eerste in Europa passen we deze techniek bedrijfsmatig toe. Het kost iets meer dan zonnepanelen en de opbrengst is iets lager, maar ik wilde de uitstraling van ons landgoed behouden.'

Is duurzaamheid belangrijk voor jullie?

'Absoluut. We zijn een solide familiebedrijf met een duidelijke langetermijnvisie. Ik ben aanhanger van het Rijnlandse Model, een economisch systeem dat staat voor andere waarden dan alleen geld, zoals kwaliteit en geluk. Ons hotel ligt op een landgoed van vijf hectare en ik vind het heel belangrijk om dit landgoed mooier en sterker over te dragen aan de volgende generatie. Dat speelt een rol bij alles wat we doen.'

Kun je daar nog meer voorbeelden van noemen?

'We werken steeds meer toe naar een eetbaar landgoed. Tijdens de verbouwing hebben we ook een greenhouse gebouwd, waar we onze eigen groenten, kruiden en bloemen kunnen kweken. Voor onze gasten is het zo goed zichtbaar waar het eten op hun bord vandaan komt. We zijn met een buurman in overleg over een grote plukkas op zijn terrein en het plaatsen van zonnepanelen op zijn kapschuur. Verder investeren we veel in de opleiding van jongeren en zetten we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in voor het onderhoud van het landgoed. Als team voelen we allemaal dat we met goede dingen bezig zijn en dragen we dat ook uit. Daar ben ik trots op. Het heeft denk ik veel te maken met onze locatie. Niemand komt toevallig naar De Lutte, dus we zijn het gewend om altijd iets extra’s te doen voor onze gasten.'

Sinds kort zijn jullie lid van de Alliance Gastronomique. Wat verwacht je daarvan?

'Ik heb altijd gezegd: als we ons érgens bij aansluiten, dan is het bij de Alliance. Het is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa en ik vond het een hele eer dat we gevraagd werden. Ik verwacht dat ons lidmaatschap veel inspiratie, nieuwe ideeën en waardevolle samenwerkingen oplevert. Net als wij hecht de Alliance veel waarde aan het opleiden van vakmensen. Dat sluit dus perfect aan bij onze ambitie om iets door te geven aan de volgende generatie.'