Het sociale belang van duurzame koffie

2 minuten
Duurzame koffie is beter voor het milieu én voor de mens. Dat laatste wordt nog weleens vergeten, terwijl het zo belangrijk is. Koffieboeren zien vaak weinig terug van de grote marges op koffie.
Duurzame koffie is beter voor het milieu én voor de mens. Dat laatste wordt nog weleens vergeten, terwijl het zo belangrijk is. Koffieboeren zien vaak weinig terug van de grote marges op koffie. Koffie met het Rainforest Alliance-keurmerk is zuivere koffie: dit keurmerk ondersteunt koffieboeren wereldwijd.

De koffiehandel is enorm in veel Latijns-Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse landen. Toch hebben kleine koffieboeren het daar niet makkelijk. Ze leven in armoede, mede door variërende grondstoffenprijzen en onvoorspelbare regenval, veroorzaakt door klimaatverandering. Een boer ontvangt gemiddeld 11 cent per kilo koffie - en dat terwijl de marges in (Europese) koffiebars heel hoog zijn: een brutowinstmarge van rond de 90%! Reden voor koffieproducent Vascobelo om zich aan te sluiten bij Rainforest Alliance. Dat is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor bananen, tropische vruchten, cacao, koffie en thee uit gebieden waar regenwoud groeit.

Dit keurmerk?

Geeft boeren en hun gemeenschappen ondersteuning
Om het keurmerk te verkrijgen, moeten boeren voldoen aan tweehonderd eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Deze criteria zijn zo ontworpen dat ze de biodiversiteit van hun leefomgeving beschermen, hun financieel voordeel schenken en gezonde en veilige werkomstandigheden bewerkstelligen. Daarnaast krijgen hun kinderen onderwijs en helpt Rainforest Alliance bij het verbeteren van hun woonsituatie.

Beschermt het land en de waterwegen
Voor 1970 gedijde de koffieplant veelal in de schaduw, waardoor de flora en fauna op en om de plantages heen niet verstoord werd. Vanaf 1970 kwam een hybride koffieplant in trek, die volle zon nodig had en waarvoor veel bos gekapt werd. Om dit tegen te gaan onderwijst Rainforest Alliance de boerengemeenschappen over hoe ze hun natuurlijke bronnen kunnen beschermen. Op plantages met het Rainforest Alliance-certificaat is de grond gezond, zijn waterwegen beschermd, wordt afval beperkt en/of gerecycled en het wildlife gerespecteerd. Veel plantages zijn overgegaan op klimaatslimme landbouwtechnieken.

Helpt boeren aan een beter inkomen
?Omdat ze de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen, geven boeren ofwel hun land op of gaan ze over op monocultuur, met alle gevolgen voor het regenwoud van dien. Rainforest Alliance helpt boeren bij het verduurzamen van hun bedrijf en leert ze alles over efficiënt bedrijfsmanagement, inclusief het aanboren van nieuwe afzetmarkten en betere prijsonderhandelingen. Die onderhandelingen zorgen ervoor dat een boer geen vaste minimumprijs ontvangt, zoals bij sommige andere keurmerken, maar juist vaak een hogere prijs vanwege certificatie en betere kwaliteit. En Rainforest Alliance zorgt voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een veilige leefomgeving.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Vascobelo.