Zo houd jij je ingrediënten het langst vers

3 minuten
Met de aanhoudende hoge temperaturen is het een stuk lastiger om je producten vers te houden. Weet jij hoe je al je ingrediënten het beste kunt bewaren?

Bladgroenten


Bladgroenten verliezen snel vocht. Je kunt verse sla, andijvie en spinazie beter uit de verpakking halen en bewaren in een vochtig gemaakte luchtdichte plastic zak. Dankzij het extra water blijven ze langer vers. Rucola en radijsjes bewaar je, nadat je ze hebt gewassen en uitgelekt, een week vers in een afgedekte plastic bak. Paksoi, groenselderij en asperges bewaar je het beste in een natte theedoek in de koeling.

Vis


Rond de 0 graden is voor vis de meest ideale bewaartemperatuur. Het beste is om de vis luchtdicht in vershoudfolie te wikkelen en te bedekken met een laag geschaafd ijs. Onderin de koeling houd je hem zeker 2 dagen mooi vers.

Eieren


Om de groei van bacteriën te voorkomen bewaar je eieren in de koeling. Het beste is in de originele doos met de punt naar beneden, zodat je de luchtkamer niet beschadigt. De schil van eieren is poreus, en neemt dus snel geuren op. Om die reden bewaar je eieren het beste niet dichtbij andere producten die geur afgeven zoals vis. De groei van bacteriën wordt op deze manier tevens voorkomen in de koeling.

Behouden van vitamine


Verse ingrediënten die vitamine B2 en B6 bevatten, kun je beter donker bewaren. Deze vitamines breken onder invloed van direct licht af waardoor smaak en kwaliteit snel achteruitgaan. Producten die deze vitamines bevatten zijn onder andere aardappelen, uien, melk, groene groenten en diverse vissoorten als makreel, schar en wijting.

Kruiden bevriezen


Wanneer je verse kruiden in de koeling wilt bewaren, wikkel je ze in vochtig keukenpapier en bewaar je ze in een afsluitbaar plastic bakje. Voor de vriezer kun je sommige kruiden kort blancheren en daarna invriezen, maar dit geldt niet voor alle kruiden. Basilicum, koriander en bladpeterselie kun je zo wel twee maanden bevroren bewaren. Bij dille, tijm en rozemarijn kun je dit beter niet proberen, deze kruiden gaan snel achteruit qua smaak en aroma.

Niet te koud


De meeste groenten houden van koele temperaturen, zeker met warm weer. Dat geldt alleen niet voor aubergine, tomaat, courgette, paprika, komkommer en andere vruchtgroenten. Wanneer deze te koud worden bewaard, bederven ze sneller van binnenuit. Ethyleen, de natuurlijk aanwezige stof, doet ze het beste rijpen buiten de koeling maar wél in een koele ruimte. Bewaar ze liever niet bij fruit en andere groenten, want dan versnelt tegelijkertijd hun rijping.

No Waste


Van keukenafval willen ze bij Dertien niets weten. In het Rotterdamse restaurant staat duurzaamheid boven alles en maken chefs/eigenaars Pepijn Schmeink en Remco van Erp de meest bijzondere creaties van alles wat op de snijplank blijft liggen. Bij alles wat je weggooit, moet je je afvragen of dat niet anders kan. Misschien kun je er nog wat moois mee doen. Neem bijvoorbeeld tuinbonen. Normaal gesproken blijft er een enorme stapel doppen over die in de vuilnisbak belandt. Wij versappen de doppen en laten het sap fermenteren. Een jaar laten rijpen in een weckfles en je hebt een prachtige azijn.' Bij Restaurant Dertien laten ze zien hoe het ook kan

[article-link id="23374" target="_blank" position="aligncenter" ]