Het eerste hostel in Zwolle wordt een plek waar samenzijn minstens zo belangrijk is als slapen en eten. Rowan van Drogen over Hostel & bar De Basis.
Wie: Rowan van Drogen
Wat: Mede-eigenaar Hostel & bar De Basis, met Nick Dokman
Hoe omschrijf je De Basis het beste?
‘De Basis wordt het eerste hostel in het centrum van Zwolle. Het gaat bij De Basis niet alleen om slapen en eten. Het staat voor ontwaken, ontmoeten en ontdekken. We vinden het belangrijk dat onze gasten straks de mogelijkheid hebben om samen te zijn. Met elkaar eten en drinken aan een lange aanschuiftafel, samen muziek luisteren en maken, oude herinneringen delen en nieuwe maken met elkaar. Daarnaast willen we Zwollenaren graag een podium bieden.’
Hoe bieden jullie Zwollenaren een podium?
‘We gaan open podium avonden organiseren en elke maand een lokale, beginnende kunstenaar de kans geven zijn of haar kunst te exposeren. Deze kunstenaars mogen hun expositie openen zoals zij dat zelf willen: ingetogen met een handjevol mensen, groots met veel publiek en een band, en alles daar tussenin. Na de opening exposeren wij hun kunst een maand lang in het horecagedeelte van De Basis.’
Hoe belangrijk wordt het horecagedeelte binnen het hostel?
‘Het horecagedeelte krijgt een belangrijke functie binnen ons concept. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met Seb Dokman en Glenn Mosterd. Naast vrienden van mij en familie van Nick, zijn zij twee jonge koks die vorig jaar een eigen houtoven hebben gebouwd. Hierin bakken ze hun eigen pitabrood. Hun werkwijze sluit heel erg aan bij die van De Basis: duurzaam, ongedwongen en -grotendeels- vegetarisch. Als ‘Bennies in de Basis’ worden zij een belangrijk onderdeel in het hostel. Zij zijn nu met hun pop-uprestaurant aan het proefdraaien bij de IJsselcentrale. Een paar dagen per week helpt Nick ze daarbij.’
Hoe ziet dat eruit?
'Bennies uit de Basis -zoals we het noemen totdat het Bennies in Basis wordt- is gevestigd in de oude IJsselcentrale van Zwolle en is onderdeel van de IJsselbiënnale: een internationale kunstroute langs de IJssel. Ik heb geholpen met het regelen van de nodige vergunningen en Nick is sinds de opening een paar dagen per week bij ze aan het werk. Vanaf dag één was het druk, en niet alleen met bezoekers van de kunstroute. Het werd al heel snel duidelijk dat Zwolle toe was aan een plek als Bennies. Vegetarische restaurants zijn er amper in Zwolle, dus blijkbaar was er grote behoefte aan. Het is toch zeker een kwartier fietsen vanuit het centrum, maar dat weerhoudt mensen er niet van te komen eten. Seb en Glenn hoefden Bennies amper onder de aandacht te brengen, dat ging eigenlijk vanzelf.'
Hoe brengen jullie De Basis onder de aandacht?
‘Mede door corona hebben we flinke vertraging opgelopen. Daarom hadden we eerst andere prioriteiten. Nu de plannen eindelijk definitief zijn, de vergunningen rond en de sloopkogel bijna het pand in gaat, zijn we bezig met onze huisstijl. Als dat rond is kan de website gebouwd worden en de lucht in. Bij Bennies uít de Basis praten we natuurlijk over De Basis, en Bennies ín de Basis. Hierdoor leeft onze hostel toch al aardig in Zwolle.'
Hoe zien jullie de toekomst?
‘We staan er heel positief in. Natuurlijk was het balen dat we een enorme vertraging opliepen, maar hier zien we nu ook de voordelen van in. Als we straks openen hoeven we geen rekening meer te houden met maatregelen. We gaan er vanuit dat het de eerste jaren keihard buffelen wordt. Maar we gaan er vooral vanuit dat we hele goede jaren tegemoet gaan.’