Aziatische foodtrends die je niet wil missen

3 minuten
Aziaten zijn koploper als het om foodtrends gaat. Wij gingen in gesprek met inkoper/trendwatcher Margje de Boer die 2 jaar in Hong Kong woont en daar de mooiste trends voor jullie heeft geselecteerd!
Als je iets wil leren over gezond eten en leven is het een goed idee om eens te kijken naar de Aziaten. Ze zijn daarnaast ook koploper als het om foodtrends gaat. Wij gingen in gesprek met inkoper/trendwatcher voor Sligro Margje de Boer die al sinds 2016 in Hong Kong woont en daar de mooiste foodtrends voor jullie heeft geselecteerd. Wat is bijvoorbeeld Kimbap en wat is het beste streetfood van dit moment?

All about: Matcha


Dit Japanse groene theepoeder zit vol vitaminen, mineralen en aminozuren. Het wordt gemaakt van de fijnste theeblaadjes, die worden gestoomd, gedroogd en vermalen tot poeder. De smaak is rijk aan umami. De meeste mensen drinken het als thee, maar mocht je zin hebben in een Matcha- wafel of cake dan ben je bij Tsuijiri aan het juiste adres.


Kimbap


Sushi move over! De Koreaanse Kimbap mag dan alleen maar verschillen in ingrediënten van de Japanse maki, het heeft toch écht een andere smaak. De groente wordt dikker gesneden, waardoor de Kimbap meer textuur heeft, ook bevat het een grotere verscheidenheid aan eiwitten zoals ham, rundvlees en varkensvlees. Weer eens wat anders dan de vertrouwde sushi smaak.


Streetfood


Geen enkele Hong Kong ervaring is compleet zonder deze streetfood-favorieten te proeven. Steeds meer restaurants serveren tegenwoordig premiumversies streetfood. Wat kunnen we hiervan leren?

  • Pork floss buns: het is een vreemde naam, maar een passende beschrijving voor het lichte, luchtige, gekruide en gedroogde varkensvlees dat heerlijk smaakt op, bijvoorbeeld, brood.

  • Pastry filled with egg yolk: een eidooier heeft een rijk, korrelig, zoutzoet vla karakter waarna, wanneer het vermengd wordt met suiker en ingeblikte melk (gecondenseerd of kokosmelk), een volle vla ontstaat, deze vla wordt vervolgens in broodjes gebakken.

  • Mix your stick: creëer je eigen stokjes. Of je nu vlees, vis of groente aan je stokje hebt hangen. Dat maakt voor de prijs niets uit, je betaalt namelijk per gram!



Bowls over plates


In 2017 konden we er niet omheen: sushibowls, açaibowls, pokébowls en ga zo maar door. Het is gezond, lekker en uniek. Deze bowls zal je ook in 2018 zeker tegenkomen.


Culinair-upmanship


Seizoensgebonden gerechten op de kaart is tegenwoordig meer mainstream dan dat het als bijzonder wordt beschouwd. Dus gaan we naar het andere uiteinde. Chefs verdiepen zich hierbij in technieken - zoals fermenteren en pekelen - die het voedsel verbeteren en de houdbaarheid verlengen als de ultieme vorm van culinair-upmanship. Zet bijvoorbeeld Kimchi op de kaart, dit zijn groenten die door het fermenteren een bijzondere fris-zure smaak hebben gekregen.


Sea(we)ed like


De Japanners staan dan misschien bekend als de meest creatieve chefs in de manier waarop ze zeewier in hun eten opnemen, maar ze zijn niet de enigen die het gebruiken. Koreaanse en Chinese koks gebruiken het al duizenden jaren. In Nederland wordt het steeds bekender én zeker de moeite waard om op de kaart te zetten. Werk in je gerechten met spannende infusies van bijvoorbeeld kort meegetrokken zeewieren. Alle voordelen van zeewier lees je hier.



Serveer Azië op de borden van je gasten! Zoals je ziet is het de moeite waard. Toch liever een 'perfect' mengelmoesje? Misschien is 'Itsasia' meer wat voor jou! Dit is de mengvorm van de Italiaanse en Aziatische keuken, ook zeker het proberen waard!

Wil jij meer weten over trends? Lees hier over de trends die je in 2018 zeker terug gaat zien!