Als horecaondernemer is het belangrijk om goed op te hoogte te blijven van de actuele trends. Zo kun je de gasten steeds iets vernieuwends bieden om ze keer op keer te verrassen. Zo geef je ze een goede reden om regelmatig terug te keren. We spotten voor jou de nieuwste internationale ontwikkelingen in de food scene en stelde een handige top 5 samen die je niet mag missen.
Mochi op het menu
Mochi verovert de wereld, als moderne variant van een oude Japanse klassieker. Traditioneel werd mochi in Japan tijdens het nieuwe jaar geserveerd en stond de lekkernij symbool voor geluk. Het deeg, gemaakt van geweekte en gestoomde kleefrijst, werd gevuld met een zoete pasta van rode bonen. Inmiddels zijn er vele varianten, waaronder bevroren mochis. Het balletje van mochideeg is hierbij gevuld met heerlijk, ambachtelijk ijs, zoals ijs van gezouten boterkaramel, chocolade, aardbei en vanille of exotische smaken als mango, kokos, sakura en matcha. Een aanwinst op ieder dessertmenu!
Boost dankzij bugs
Wereldwijd is het al lang niet nieuw meer, zo’n 2 miljard mensen eten dagelijks insecten. Met name in Zuid-Amerika, Azië en Afrika is deze duurzame bron van dierlijke eiwitten niet weg te denken. In ons land neemt de populariteit van het gebruik van bugs in de keuken langzaam toe, ze vallen steeds beter in de smaak. Als chef-kok kun je hier je voordeel mee doen, door iets echt bijzonders te serveren en je gerechten dankzij bugs een boost te geven. Gevriesdroogde sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen kun je prima roosteren, frituren, bakken of blancheren. Verwerk ze bijvoorbeeld in een risotto, roerbakgerechten en salades of als crunch voor een dessert.
Vette finishing touch
De flambadou, een uit Frankrijk overgewaaide trend, is letterlijk en figuurlijk hot! Met deze gietijzeren kegel geef je onder andere vlees, vis en gevogelte op een spectaculaire manier een ‘vette’ finishing touch. Dat vet voor smaak staat is al lang geen geheim meer, als je het dan ook nog eens op een spraakmakende wijze aan een gerecht toevoegt creëer je vanzelfsprekend beleving voor de gast. Het principe is eenvoudig: je verhit de flambadou in open vuur of in de barbecue totdat deze gloeiend heet is, vervolgens vul je de tool met varkens-, runder- of ganzenvet, het vel van gevogelte, merg of zelfs boter of kaas. De hitte zorgt ervoor dat het vet smelt en via de smalle opening onderaan de kegel uit de flambadou druipt, zo over het gerecht. De ultieme vorm van live cooking!
Gefermenteerde frisdrank
Vijzel het imago van frisdrank op met plantaardig, gefermenteerd fris op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan kombucha, maar ook aan de limonades en tonics van Fetimans. Deze botanische brouwer uit Engeland stelt haar dranken al ruim 100 jaar samen op basis van enkel natuurlijke producten, waaronder gefermenteerde kruidenextracten. Laten we het een vooruitziende blik noemen, want juist het gebruik van puur natuurlijke ingrediënten past precies binnen de gezondheidstrend van nu.
De kracht van knolselderij
Knolselderij is een dankbare groente als je wilt inspelen op de vega(n)trend. In zijn geheel geroosterd of gepoft of in plakken geblancheerd en gegrild, het is één van de groenten die ontzettend veelzijdig is en jou uitdaagt om te experimenteren. Wil je het jezelf makkelijk maken en tijd besparen? Dan is Karma kebab de oplossing. De inmiddels welbekende kebab op basis van knolselderij werd een aantal jaren geleden ontwikkeld in opdracht van Lowlands en was vanaf dat moment een populaire vegan festivalsnack. Geen festivalcateraar, maar wel in voor duurzame vegagerechten? Experimenteer dan direct met de plantaardige kebab, want het is niet alleen heerlijk op een pita, maar bijvoorbeeld ook perfect basisbeleg voor een luxe sandwich, als pizzabeleg of, in combinatie met een salade, als hippe shoarma bowl.