Het zomers concept wat ook in de winter succesvol is

5 minuten

Vlees bereiden op open vuren en de sfeer die dit met zich meebrengt. Floris Feenstra raakte geïnspireerd om een stukje Zuid-Afrikaanse gezelligheid naar Amsterdam te halen. Met Braai runt hij nu drie hotspots in Amsterdam. 

Naam: Floris Feenstra
Zaak: Braai
Website: braaiamsterdam.nl

Ruim vier jaar geleden openden de deuren van de eerste Braai. Een kiosk in het Vondelpark. Een paar kuub zand zorgt voor dat echte strandgevoel. Bankjes, lampen en vloerkleden maken dat je je er de hele zomer thuisvoelt. Ook bij de zaken die hij erna openden haalt Floris het buiten naar binnen. Barbecueën bij Braai kan sindsdien het hele jaar door.

Hoe kun je Braai het beste omschrijven? 

‘Het is een laagdrempelig barbecueconcept. Met in de eerste plaats een goede prijs-kwaliteitverhouding. Lekker eten tegen een schappelijke prijs. De sfeer bij Braai is ongedwongen. Dit creëren we door shared dining. Met leuke zitjes en lange tafels in plaats van alleen maar ‘tweetjes’. Gezellig bij elkaar aanschuiven. Qua uitstraling is het eigenlijk meer een bar dan een restaurant. Lekker toegankelijk.’ 

Hoe ziet het shared dining er bij jullie uit?

‘Je kunt van de kaart een ‘sharing platter’ bestellen voor twee of drie personen. Daarop serveren we verschillende soorten vlees, maar ook vegetarische gerechten. Zo liggen er gerookte ribs op en langzaam geroosterd buikspek, maar ook een zoete aardappel. Op de ‘I want it all platter’ serveren we wisselende gerechten waarvan we graag willen dat gasten ze proeven. De gerechten waarop we het meest trots op zijn, onze favoriete gerechten. Wel maken we altijd een mix van vlees en vegetarische gerechten.’

Hoe belangrijk vind je het om ook vegetariërs optimaal te helpen? 

‘Heel erg belangrijk! 40 tot 45 procent van onze gerechten is vegetarisch. Steeds meer gasten eten geen of minder vlees. Dat barbecueën alleen maar met vlees kan, is niet meer van deze tijd. De mogelijkheden van groente zijn eindeloos. Neem de zoete aardappel. Die laten we langzaam garen tussen de kooltjes. De schil verbrandt, maar beschermt de binnenkant van de aardappel. Dit wordt dan een soort puree. Heerlijk uitlepelen, zoete aardappel met een lichte houtskoolsmaak.’ 

Vegetarisch omdat je gasten het willen?

‘Niet alleen. Ik ben me er echt wel van bewust wat voor een impact het eten van vlees heeft op het milieu. We bereiden natuurlijk nog steeds vlees op de barbecue, maar kijken ook kritisch naar de verhouding vlees-groentes. Waar we kunnen werken we duurzaam. Zo gebruiken we zoveel mogelijk duurzame verpakkingen voor de afhaalgerechten en is ook onze houtskool duurzaam.’

Hoe onderscheidt Braai zich van andere bbq-restaurants?

‘We durven anders te zijn dan de standaard, klassieke restaurants. Binnen staan er houten picknicktafels en bomen. En verwacht bij ons geen chique wijnglazen of fancy servies. Bij ons krijg je een aluminium schaaltje met een papiertje erop. Dat is je bord. Het eten moet voor zich spreken. Braaien op niveau in een ongedwongen sfeer.’

Waarin verschillen de drie Braai’s van elkaar?

‘Sowieso de buurt. De kiosk staat in het Vondelpark, de andere twee restaurants in de Rivierenbuurt en in het Westerpark. Het publiek verschilt behoorlijk. Zo komen er in de Rivierenbuurt veel gezinnen en in het Westerpark meer toeristen. Toeristen tafelen over het algemeen een stuk langer en uitgebreider dan gezinnen. De kiosk is in de zomer open en gebruiken we in het laagseizoen hoofdzakelijk om maaltijden te bereiden voor het bezorgen.’ 

Bezorgen jullie veel maaltijden?

‘We bezorgen niet zelf. We werken samen met Deliveroo, Uber Eats en Thuisbezorgd. Alle drie de partijen bieden een platform waar mensen hun bestelling plaatsen. In onze keuken rolt er dan een bonnetje uit de printer waarop staat wat er besteld is en hoe laat het klaar moet zijn. Op dat tijdstip wordt het door een bezorger bij ons opgehaald. Door maaltijden te laten bezorgen, bereiken we een groter publiek. Maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van de gasten die bij ons uit eten zijn. Het komt allemaal uit dezelfde keukens.' 

Hoe ga je daarmee om?

‘Gelukkig kunnen we er zonder problemen wel een halt op zetten. Nederlanders eten over het algemeen tussen 18.00 en 20.00 uur. En dat is zo als ze thuis eten, maar ook als ze uit eten gaan. We krijgen dan soms alles tegelijk, vooral vrijdags en zaterdags. Hebben we het restaurant vol zitten en krijgen we veel bestellingen van  Deliveroo, Uber Eats én Thuisbezorgd. Dan kan het natuurlijk wel eens iets te veel van het goede worden. Dan stoppen we met het aannemen van bezorgmaaltijden. Ik vind het vooral belangrijk dat de bezorgmaaltijden onze kosten dekken.’

Hoe ziet de toekomst van Braai eruit?

‘In de nabije toekomst gaan we sowieso het concept iets aanpassen. We blijven uiteraard nog steeds braaien. Maar we willen ons nóg meer richten op het shared dining. Vergelijkbaar met tapas, maar dan van de barbecue. Dus meerdere kleine hapjes. Zo kunnen onze gasten nóg meer proeven. Verder gaan we in 2020 stoppen met evenementen. Dat zijn er toch zo’n vijftig per jaar. Ontzettend tof, maar tijdrovend. Door te stoppen, kunnen we ons focussen op de restaurants.’ 

‘Ik zou met de tijd best nog meer zaken willen openen. Maar het is iets waar ik nu nog helemaal niet mee bezig ben. Nu ligt alle aandacht nog bij deze drie restaurants. Zodra ik dat iets meer los kan laten, is er ruimte voor nieuwe uitdagingen. Want die blijf ik nodig hebben om gemotiveerd en gepassioneerd te blijven.’