Hoe Frédéric Chastro S.Pellegrino Young Chef Benelux won

3 minuten
En de beste jonge chef-kok van de Benelux is? Frédéric Chastro! De winnaar van de halve finale van de S.Pellegrino Young Chef Benelux bereidt zich voor op de finale in mei 2018.
En de beste jonge chef-kok van de Benelux is? Frédéric Chastro! De winnaar van de halve finale van de S.Pellegrino Young Chef Benelux bereidt zich samen met coach en Vlaamse topchef Peter Goossens voor op de finale in Milaan, in mei 2018. Zijn deelname leverde hem al een schat aan ervaringen op, die hij graag deelt.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, zou je denken. Maar Frédéric Chastro had weinig tijd om zich voor te bereiden op de halve finale. De opening van restaurant S?ma in Antwerpen, dat hij samen met zijn vriendin Adriana Zafiris runt, vroeg al zijn aandacht. Hij had maar twee keer de gelegenheid zijn wedstrijdgerecht te testen. Fysieke voorbereiding had hij echter genoeg - als chef-kok is elke dag een work-out.

De deelname
Zijn vriendin Adriana haalde hem over zich op te geven voor de wedstrijd, zelf hoefde hij niet zo nodig. Nooit had hij verwacht om uitgekozen te worden, laat staan als winnaar van de halve finale te eindigen. Maar hij onderkent zeker het belang van een wedstrijd als deze, die hem de gelegenheid biedt te zien wat andere jonge chef-koks bezighoudt en zo een idee te krijgen van toekomstige ontwikkelingen in de keuken. Een wereld die toch al zo snel verandert; het is heel belangrijk om bij te blijven.

Het gerecht
Met zijn rolletje van Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen met biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier overtuigde hij de vijfkoppige sterrenjury van een eerste plaats. Waarom? Dat moeten we de jury maar vragen. Voor hem is smaak in ieder geval het allerbelangrijkst, en hij vindt dat alle gebruikte technieken bij moeten dragen aan de smaak of textuur van het gerecht. Zijn signature dish is een optelsom van zijn geboorteland Colombia, zijn thuisland-voor-even Frankrijk en België waar hij nu woont en werkt, en de 'zero waste'-filosofie. Sowieso een filosofie die hij en zijn vriendin Adriana Zafiris aanhangen, zowel op werk als thuis.

De stress
Dankzij de wedstrijd kent hij zichzelf nu een stuk beter - heel interessant om mee te maken, vond hij zelf. Onder hoge druk werken gaat hem goed af, maar de laatste tien minuten waren de meest stressvolle van zijn hele leven. Om het hoofd koel te houden, focuste hij zich op wat hem nog te doen stond en de timing van het gerecht. Zo kreeg de stress toch niet al te erg grip op hem.

De eerste plek
Het is een grote verantwoordelijkheid om S.Pellegrino Young Chef Benelux te zijn en deze regio in de wereld te vertegenwoordigen, vindt Frédéric. De laatste tien jaar hebben de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse keukens zich enorm ontwikkeld en veel beroemde chef-koks voortgebracht. Frédéric wil deze trend graag voortzetten en stapt dus niet in de minste schoenen. Daarbij komen nog de druk van de media en van zijn coach Peter Goossens, die de Benelux graag ziet winnen.

De finale
Met de finale in het vizier gaat Frédéric samen met coach Peter Goossens vooral aan de slag met het visuele aspect van zijn gerecht en de timing tijdens de finale, als twintig chef-koks hun gerechten presenteren.

Tot slot, een tip van Frédéric
Heb je een idee, hou daar dan aan vast en zet door. Houd daarbij de toekomst in gedachten - niet alleen de toekomst van de moderne keuken, maar ook die van de natuur en de wereld.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Kepler15.

 
Trends & Travel

12 november 2018

Italiaans koken is meer dan gerechten maken met Italiaanse producten

Echt Italiaans koken gebeurt volgens de Italiaanse Ailén Gamberoni nog maar weinig in Nederland. Ze ziet het als haar missie daar...

Lees meer
Trends & Travel

01 februari 2018

Inspiratie: 4x buitenlandse designhotels

Service is waar het om draait, maar design maakt de beleving af. Vier luxe internationale hotels die zich onderscheiden door hun bijzondere...

Lees meer
Trends & Travel

26 augustus 2020

Inzetten op een all-season concept

Een terras is tijdens de koudere dagen een middel om extra gasten te kunnen ontvangen. Enkele aandachtspunten en ideeën.

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen