Het eenmalige diner voor 155 personen was binnen 4 uur volgeboekt. De avond diende vooral om vastenden en niet-vastenden met elkaar in gesprek te brengen. Mede-organisator Mounir Toub vertelt.
Het eenmalige diner voor 155 personen was binnen 4 uur volgeboekt. Maar dat was voor de organisatoren van het evenement 'Aan Tafel' niet het allerbelangrijkste. De avond diende vooral om vastenden en niet-vastenden met elkaar in gesprek te brengen. En wat verbindt er meer dan eten? Mede-organisator Mounir Toub: 'Verschillen zorgen voor super leuke gesprekken aan tafel.'
Naam: Mounir Toub
Bekend van: 24Kitchen, Omroep Max, de Tafel van Kees en zijn boek Mijn Arabische keuken
Evenement:Aan Tafel, een smaakvolle verbinding
'De iftar is niets anders dan het diner wat Moslims tijdens de ramadan nuttigen na zonsondergang. Vaak met familie en vrienden, met meerdere mensen dus. Zo ook dit evenement. Uiteindelijk is het evenement om 19:30 uur gestart met een voorstelling van Like Minds genaamd: 'A seat at the table'. Stipt 21:47 uur, het moment van zonsondergang, zijn we aan tafel gegaan.'
'Het idee komt van de Healthy Sisters, bekend van onder andere YouTube en van de directeur van Het Speelhuis, Jochem Otten. Het is eigenlijk vorig jaar al bedacht. Zij hebben mij toen benaderd om mee te helpen en ik was enthousiast. Het was toen alleen te kort dag om het te organiseren tijdens de Ramadan. Het idee is ontstaan vanuit onze culturele achtergrond en de passie die wij delen: food. We wilden verschillende culturen met elkaar in contact brengen en hen een 'smaakvolle verbinding' geven. Het publiek bestond dan ook uit vastenden en niet-vastenden.'
'We hadden plek voor 155 gasten. Deze plekken waren vier uur na opening van de inschrijving al gevuld. Dat was dus wel een teken dat het idee aansloeg. Daarnaast hadden we goede partijen om ons heen die ons geholpen hebben. Juist de visie en durf van deze partijen om van tevoren in te stappen en mee te werken valt te prijzen. Als iets achteraf een succes blijkt willen bedrijven vaak meewerken, maar als je dit van tevoren al doet verdien je een compliment.'
'Ik wilde de niet-vastenden kennis laten maken met gerechten die vastenden vaak eten tijdens de Ramadan. Veel Moslims eten tijdens de Ramadan 's avonds harira, een goed gevulde soep. Dit heb ik bereid als voorgerecht. Daarnaast dienden we als hoofdgerecht bastilla op. Dat is mijn signature dish, dit heb ik ook ooit gemaakt bij DWDD met Chef Robert Kranenborg. En Jermain de Rozario, de enige Helmondse kok met een Michelinster, maakte het dessert wat wij samen bedachten op basis van smaken uit de Arabische keuken. Hij heeft de skyline van Helmond weergegeven in een cremeaux. Met poedersuiker toonden we hierbij een moskee.'
'Makkelijk gezegd is het een soort kippenpastei. Het moeilijke, maar ook het mooie aan het gerecht, is dat er heel veel smaken bij elkaar komen. Het is een combinatie van zoet en hartig. Het zoete komt onder andere van kaneel, rozijnen, oranjebloesemwater, honing en de poedersuiker. De hartige smaak wordt gevormd door onder andere bladpeterselie, koriander, bladselderij en verse saffraan te gebruiken. De binnenkant is smeuïg, terwijl de buitenkant juist krokant is.'
'Voor deze gelegenheid heb ik er een 3.0 versie van gemaakt. De smaken die in de bastilla gebruikt worden, heb ik op een andere manier gepresenteerd. Zo heb ik een gelei gemaakt van de koriander, bladpeterselie en bladselderij en heb ik de verse saffraan verwerkt in een saffraanmayonaise. Ik hou er niet van om iedere keer hetzelfde te koken. Om mezelf uit te dagen verzin ik iedere keer wel een nieuwe draai aan een bepaald gerecht. Hierdoor blijft het koken ook zo leuk.'
'De reacties op het menu waren heel positief. Van tevoren hadden we het menu nog geheim gehouden zodat het een verrassing zou zijn. Voor velen waren het nieuwe smaken. Voor niet-vastenden was het uiteraard een nieuwe smaakbeleving. Zij stonden hier echter voor open, wat erg mooi was om te zien. Daarnaast vonden zij het uiteindelijk erg lekker.'
'Ongeacht afkomst en cultuur zijn we uiteindelijk toch allemaal erg hetzelfde. Al zijn er natuurlijk ook verschillen. Maar die verschillen verbinden juist ook weer. Ze zorgen vaak voor super leuke gesprekken aan tafel. Soms moeten die gesprekken wel even op gang komen.'
'We plaatsten de gasten aan één lange tafel tijdens de Iftar. Iedereen zat kriskras door elkaar. Daarnaast hadden we bijvoorbeeld de etagères met brood en koek in het midden van de tafel gezet. Hierdoor moesten mensen elkaar vragen om het door te geven. Dit leidde vaak tot gesprekken. Ook de indrukwekkende theatervoorstelling zorgde voor gespreksstof aan tafel.'
'Jazeker. Al hoeft dat niet per se tijdens de Ramadan te zijn, het kan ook prima tijdens bijvoorbeeld Kerst. De gasten waren heel positief, en ook alle andere partijen die hieraan hebben meegewerkt. Het kost veel tijd om een evenement als dit te organiseren. We hebben een half jaar lang wekelijks vergaderd en de afgelopen weken zijn we nog drukker geweest. Zakelijk gezien is het misschien niet super interessant. Maar dat is voor ons niet het belangrijkste: vanuit maatschappelijk, emotioneel en culinair oogpunt is het een geweldig initiatief dat we graag volgend jaar herhalen.'
Aan tafel werd mede mogelijk gemaakt door: Jermain de Rozario, Sligro, Slagerij La Diffèrence, Roy Merkx van Prime Studio, Dave van Hout (fotograaf), Rieki van Asten (bloemist) & Sweet Cakes (levering van taarten).
Naam: Mounir Toub
Bekend van: 24Kitchen, Omroep Max, de Tafel van Kees en zijn boek Mijn Arabische keuken
Evenement:Aan Tafel, een smaakvolle verbinding
Je noemde het diner een Iftar, wat houdt dat in?
'De iftar is niets anders dan het diner wat Moslims tijdens de ramadan nuttigen na zonsondergang. Vaak met familie en vrienden, met meerdere mensen dus. Zo ook dit evenement. Uiteindelijk is het evenement om 19:30 uur gestart met een voorstelling van Like Minds genaamd: 'A seat at the table'. Stipt 21:47 uur, het moment van zonsondergang, zijn we aan tafel gegaan.'
Vanuit welke gedachte is het idee van de Iftar ontstaan?
'Het idee komt van de Healthy Sisters, bekend van onder andere YouTube en van de directeur van Het Speelhuis, Jochem Otten. Het is eigenlijk vorig jaar al bedacht. Zij hebben mij toen benaderd om mee te helpen en ik was enthousiast. Het was toen alleen te kort dag om het te organiseren tijdens de Ramadan. Het idee is ontstaan vanuit onze culturele achtergrond en de passie die wij delen: food. We wilden verschillende culturen met elkaar in contact brengen en hen een 'smaakvolle verbinding' geven. Het publiek bestond dan ook uit vastenden en niet-vastenden.'
Wat maakte het evenement uiteindelijk een succes?
'We hadden plek voor 155 gasten. Deze plekken waren vier uur na opening van de inschrijving al gevuld. Dat was dus wel een teken dat het idee aansloeg. Daarnaast hadden we goede partijen om ons heen die ons geholpen hebben. Juist de visie en durf van deze partijen om van tevoren in te stappen en mee te werken valt te prijzen. Als iets achteraf een succes blijkt willen bedrijven vaak meewerken, maar als je dit van tevoren al doet verdien je een compliment.'
Jij mocht het menu samenstellen, waarbij heb je rekening gehouden?
'Ik wilde de niet-vastenden kennis laten maken met gerechten die vastenden vaak eten tijdens de Ramadan. Veel Moslims eten tijdens de Ramadan 's avonds harira, een goed gevulde soep. Dit heb ik bereid als voorgerecht. Daarnaast dienden we als hoofdgerecht bastilla op. Dat is mijn signature dish, dit heb ik ook ooit gemaakt bij DWDD met Chef Robert Kranenborg. En Jermain de Rozario, de enige Helmondse kok met een Michelinster, maakte het dessert wat wij samen bedachten op basis van smaken uit de Arabische keuken. Hij heeft de skyline van Helmond weergegeven in een cremeaux. Met poedersuiker toonden we hierbij een moskee.'
Wat is jouw signature dish, bastilla, precies?
'Makkelijk gezegd is het een soort kippenpastei. Het moeilijke, maar ook het mooie aan het gerecht, is dat er heel veel smaken bij elkaar komen. Het is een combinatie van zoet en hartig. Het zoete komt onder andere van kaneel, rozijnen, oranjebloesemwater, honing en de poedersuiker. De hartige smaak wordt gevormd door onder andere bladpeterselie, koriander, bladselderij en verse saffraan te gebruiken. De binnenkant is smeuïg, terwijl de buitenkant juist krokant is.'
'Voor deze gelegenheid heb ik er een 3.0 versie van gemaakt. De smaken die in de bastilla gebruikt worden, heb ik op een andere manier gepresenteerd. Zo heb ik een gelei gemaakt van de koriander, bladpeterselie en bladselderij en heb ik de verse saffraan verwerkt in een saffraanmayonaise. Ik hou er niet van om iedere keer hetzelfde te koken. Om mezelf uit te dagen verzin ik iedere keer wel een nieuwe draai aan een bepaald gerecht. Hierdoor blijft het koken ook zo leuk.'
Wat waren de reacties op het menu?
'De reacties op het menu waren heel positief. Van tevoren hadden we het menu nog geheim gehouden zodat het een verrassing zou zijn. Voor velen waren het nieuwe smaken. Voor niet-vastenden was het uiteraard een nieuwe smaakbeleving. Zij stonden hier echter voor open, wat erg mooi was om te zien. Daarnaast vonden zij het uiteindelijk erg lekker.'
Wat was uiteindelijk de belangrijkste boodschap waar iedereen mee naar huis is gegaan denk je?
'Ongeacht afkomst en cultuur zijn we uiteindelijk toch allemaal erg hetzelfde. Al zijn er natuurlijk ook verschillen. Maar die verschillen verbinden juist ook weer. Ze zorgen vaak voor super leuke gesprekken aan tafel. Soms moeten die gesprekken wel even op gang komen.'
Hoe bracht je gesprekken op gang?
'We plaatsten de gasten aan één lange tafel tijdens de Iftar. Iedereen zat kriskras door elkaar. Daarnaast hadden we bijvoorbeeld de etagères met brood en koek in het midden van de tafel gezet. Hierdoor moesten mensen elkaar vragen om het door te geven. Dit leidde vaak tot gesprekken. Ook de indrukwekkende theatervoorstelling zorgde voor gespreksstof aan tafel.'
Is de kans er dat dit in de toekomst vaker herhaald wordt?
'Jazeker. Al hoeft dat niet per se tijdens de Ramadan te zijn, het kan ook prima tijdens bijvoorbeeld Kerst. De gasten waren heel positief, en ook alle andere partijen die hieraan hebben meegewerkt. Het kost veel tijd om een evenement als dit te organiseren. We hebben een half jaar lang wekelijks vergaderd en de afgelopen weken zijn we nog drukker geweest. Zakelijk gezien is het misschien niet super interessant. Maar dat is voor ons niet het belangrijkste: vanuit maatschappelijk, emotioneel en culinair oogpunt is het een geweldig initiatief dat we graag volgend jaar herhalen.'
Aan tafel werd mede mogelijk gemaakt door: Jermain de Rozario, Sligro, Slagerij La Diffèrence, Roy Merkx van Prime Studio, Dave van Hout (fotograaf), Rieki van Asten (bloemist) & Sweet Cakes (levering van taarten).