Zo haal je alles uit het aspergeseizoen

2 minuten
Tijd voor asperges! Hoe pak je meer marge op deze exclusieve groente? En een belangrijke vraag: hoe houd je asperges het hele seizoen aantrekkelijk voor je gast? Door derving te verminderen en échte meerwaarde te creëren met je gerecht.

5 basistips hiervoor:

  1. Denk verder dan de Brabançonne


De meerwaarde zit hem in onderscheid. De Brabançonne mag dan voor veel gasten nog de favoriet zijn, asperges bieden veel meer mogelijkheden. En niet alleen doordat er meerdere soorten zijn [link invoegen: http://ZiN.nl/aspergeseizoen/]. Je kunt ze in elke gang en op veel verschillende manieren toepassen. Van aspergetosti tot aspergesoep tot poké bowl met asperges tot asperge-ijs. Asperges bieden volop mogelijkheden voor een wisselende kaart, waarmee je zowel nieuwe als vaste gasten verrast. Kortom, laat vooral je creativiteit de vrije loop. Zo onderscheid je je een seizoen lang met asperges.

  1. Gebruik elk deel


Snijd zo min mogelijk weg: alleen de achterkant. En als je delen wegsnijdt, gebruik ze dan in andere gerechten. Asperge is namelijk een echte no waste groente. Zo de achterkanten een goede basis voor soep of saus. Terwijl je het kookvocht in een dessert kunt gebruiken. Dunne of kromme delen? Snijd ze in stukken en bereid ze in een wokgerecht of salade.

  1. Combineer het witte goud met margerijke producten


Je drukt de kosten of pakt een hogere marge op je gerecht wanneer je asperges slim combineert met prijsvriendelijke andere producten uit het seizoen. Denk aan een verse groentesalade met asperge. Zo druk je inkoopkosten, is het gerecht voordeliger voor je gast, terwijl je er wel een betere marge op pakt.

  1. Combineer met passende wijnen


Versterk de beleving met de perfecte wijn-aspergecombinatie. Een pinot blanc bijvoorbeeld. Je kunt ook gaan voor een Duitse riesling. Let erop dat de smaak niet te overheersend mag zijn bij de subtiele aardse smaak van asperges. Houd er verder rekening mee dat de beste wijncombinatie altijd afhankelijk is van het gerecht. Hoe kruidiger dat is, hoe zwaarder de wijn mag zijn. Over het algemeen combineren op hout gerijpte rode wijnen minder bij een aspergegerecht.

  1. Combineer met passende bieren


Misschien minder bekend: bier past ook ontzettend goed bij het bittertje van asperges. Met name lichtere, fruitige bieren vormen een gouden combinatie - zoals witbier, een saison of blondbier. Serveer je je asperges met een botersaus, combineer dat dan met een wat pittiger bier. Serveer je juist een wat pittiger gerecht, combineer dit dan met een zachter witbier. Wat donkere bieren zijn minder toegankelijk bij een aspergegerecht. Al kan de voorkeur natuurlijk per gast verschillen.