Basics: ga succesvol voor groenten

2 minuten

Zet je groenten in de hoofdrol, dan spreek je een steeds bredere of zelfs nieuwe doelgroep aan. Bovendien valt op groenten meestal een aantrekkelijke marge te behalen. We geven je enkele basistips waarmee je succesvoller groenten in de spotlights zet.

Ga met de seizoenen mee 

Dat groenten uit het seizoen op en top qua smaak, kleur en geur zijn, is bekend. Maar ze komen meestal ook van dichterbij. Groenten van een lokale teler zijn een stuk voordeliger dan wanneer ze met het vliegtuig vanuit een ander continent worden vervoerd. Kortom, groenten van betere kwaliteit voor minder geld. 

Gebruik het totale product

Op naar zero waste! Een mooie duurzame insteek en efficiënter qua inkoop. Als chef beschik je over alle kennis om creatieve oplossingen voor elk stuk groente wat overblijft te verzinnen. Verwerk ze in sauzen en soepen bijvoorbeeld. Of fermenteer je eigen poeders en azijn. Tip: je kunt ook restjes groenten ‘verstoppen’ in gerechten voor jonge gasten. Ouders zijn bereid nét wat meer te betalen als ze weten dat hun kinderen lekker en gezond eten. 

Overweeg sous-vide

Kwaliteitsgemak. Met sous-vide garing bespaar je tijd en dus geld in de keuken. Hierdoor houd je ook meer tijd over voor gerechten die meer tijd vergen. Groenten die je sous-vide gaart behouden hun natuurlijke eigenschappen. Zoals smaak, kleur, voedingswaarden en vitaminen. Ze zijn in hun eigen vocht gegaard en hebben daardoor een pure en authentieke smaak.

Meer groenten voor meer enthousiaste gasten? Pak het volledig aan. 

Om je gerechten met groenten te laten aanslaan onder je gasten die anders gewend zijn: pak de overgang naar meer groenten goed aan. Vervang bijvoorbeeld in bekende gerechten vlees voor groenten. Zo speel je in op een verwachting, maar weet je toch te verrassen. Simpelweg meer van dezelfde groenten op het bord leggen is in à la carte restaurants niet de oplossing, zo bleek afgelopen jaar uit onderzoek. Wil je het aandeel groenten op het bord vergroten en daarmee je gasten minstens net zo tevreden houden als nu, dan begint het bij de receptuur. Bij smaak en presentatie.

Meer inspiratie nodig? Ontdek hoe je groenten in de hoofdrol zet via bijvoorbeeld deze training.

 

Vegan

13 september 2018

De Blended Burger, een burger van betekenis

Gro, een succesformule met een duurzaam karakter. Frank van Bokhorst vertelt wat de toegevoegde waarde van deze bijzondere burger is voor...

Lees meer
Duurzaamheid

01 mei 2021

Groene Michelinster voor duurzame gastronomie

Restaurant Bolenius in Amsterdam ontving als eerste een Groene Michelinster. Luc Kusters vertelt over zijn duurzame gastronomie.

Lees meer
Vegan

25 februari 2021

Recap: zo overtuig je gasten van groentegerechten 

Wil je de groenteliefhebbers meer aanspreken, maar tegelijkertijd je andere gasten niet afschrikken met meer groenten op de kaart?

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen