Allergenen en dieetwensen als kans

3 minuten

De beste beleving voor de gast

Het is eindelijk mooi weer, het terras stroomt als vanouds vol en ook binnen is het vanavond een volle bak. De werkdruk is hoog, onder andere door personeelstekorten. Maar je bent vastberaden om  jouw gasten de beste beleving mogelijk te bieden. Zodat ze ook na vandaag bij jou terugkomen. Bovendien kun je de extra omzet goed gebruiken.

Stress om allergenen en diëten

In het midden van de service word je plots geconfronteerd met een stressvolle situatie als blijkt dat meerdere gasten een voedselovergevoeligheid hebben, die ze niet vooraf hebben gemeld. Bovendien vraagt een tafel van twee naar vegan opties buiten de kaart om en informeert een andere gast naar de aanwezigheid van allergenen in verband met een levensbedreigende allergie. Wat nu?

De noodzaak van allergenen management

Als chef en food professional is het belangrijk dat je de ernst van voedselallergieën en de noodzaak van goede allergenen informatie begrijpt. Niet alleen is het communiceren van allergenen wettelijk verplicht, voor het succes van jouw bedrijf is het cruciaal om de veiligheid en het welzijn van gasten te waarborgen. Onjuiste of onvolledige allergeneninformatie kan grote gevolgen hebben, waaronder boetes en slechte publiciteit. Bovendien is betrouwbare allergeneninformatie van levensbelang voor gasten met een voedselallergie.

Allergenen en dieetwensen als kans

Maar allergenenbeheer is meer dan alleen het naleven van de wet. Het is ook een kans om gasten te laten zien dat jij je inzet voor niet alleen een veilige maar zeker ook volwaardige beleving van alle gasten, ongeacht hun dieetrestricties. Dit geldt overigens niet alleen voor gasten die vanwege een voedselallergie niet alles kunnen eten, maar ook voor gasten die kiezen voor bijvoorbeeld een vegan lifestyle. Door een goed allergenenmanagement en het optioneel bieden van veilige alternatieven voor diverse doelgroepen, kun jij je op positieve wijze onderscheiden en zelfs nieuwe gasten bereiken en aan je binden.

ZiN leert en inspireert

Het verstrekken van volledige en betrouwbare allergenen informatie is verplicht. Het bieden van veilige alternatieven, is een keuze en een kans. In ons ZiN Inspiratielab bieden wij een inspirerende Training Allergenen en dieetwensen als culinaire kans. Deze uitgebreide training is speciaal ontworpen om jou en jouw medewerkers te helpen de kennis en vaardigheden op te bouwen die nodig zijn om succesvol en vol vertrouwen om te gaan met allergenen en andere dieetwensen, zelfs in de meest uitdagende situaties. Allergenen expert Marjan van Ravenhorst deelt nieuwe inzichten, handige tips en een praktische invulling van de wetgeving in de culinaire praktijk. Alle relevante onderwerpen komen aan bod. In het praktijkgedeelte, dat is ontwikkeld door culinair inspirator en auteur Larisse, bieden we jou volop #vrijvanveel culinaire inspiratie dat bovendien marge technisch interessant is zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit of culinair aanbod.

Allergenenbeheer als prioriteit
Maak allergenenbeheer een prioriteit in jouw culinaire praktijk. Zo voldoe je niet alleen aan de wetgeving maar bouw je vertrouwen en loyaliteit op, waarmee je gasten vindt en aan je bindt.

Meer weten?

Schrijf je in voor de Training Allergenen en dieetwensen als culinaire kans bij ZiN Inspiratielab.