Groots in genieten
Een duurzame keuken betekent ook een andere mindset als het gaat om vlees. In de nieuwe ZiN-training Van kop tot staart legt Joël Broekaert haarfijn uit dat juist de delen die we niet of nauwelijks gebruiken fantastisch lekker zijn. Joël: “En als je dat eenmaal doorhebt, ga je op een totaal andere manier naar vlees kijken.”
Waarom van kop tot staart?
“Het is in de eerste plaats verschrikkelijk leuk”, vertelt Joël enthousiast. “De delen van het beest die wij doorgaans eten zijn niet persé het meest interessant. Als je je verdiept in de materie kom je erachter dat er zoveel meer vlees aan een dier zit. Je gaat deze delen niet meer zien als een los stukje vlees maar beschouwen als onderdeel van een dier dat geleefd heeft. Alles valt dan als een soort puzzel in elkaar.
Respect voor het dier
Dankzij de ZiN-training ga je met een andere mindset, met meer respect, kijken naar het dier. Als je ervoor kiest om een dier te eten, eet dan het hele dier en niet alleen de voor de hand liggende delen. Automatisch ga je dan in jouw keuken kijken naar de culinaire mogelijkheden van de incourante delen. Daarnaast maak je bewustere keuzes: moet die kipfilet écht in de nasi of kan ik net zo goed tofu gebruiken?“
Smaak
“Het is ironisch, maar de meeste smaak zit juist in delen van het beest die we vrijwel niet gebruiken”, gaat Joël verder. “Van botten kun je natuurlijk een mooie jus trekken. Verder kun je denken aan knabbelspek, een soort kroepoek van gepofte zwoerd. Of aan een terrine van gestapelde varkensoortjes. Dat is echt super. Zelf ben ik ook gek op hersentjes. Ze zijn supervet en romig met een intense smaak. Laatst in Antwerpen kreeg ik een mayonaise gemaakt van hersentjes voorgeschoteld. Zo fantastisch lekker. Het geeft je zaak extra elan wanneer je als gast ziet dat hier goed wordt nagedacht over delen waar smaak in zit en wat je er mee kunt doen.”
09.45 - 10.00 uur ontvangst
10.00 - 10.15 uur Welkom en kennismaken
10.15 - 11.15 uur Theorie
11.15 - 12.15 uur Met een half varken aan de slag
12.15 - 13.00 uur Lunch
De training - van kop tot staart vindt plaats bij ZiN Inspiratielab. ZiN Inspiratielab is een initiatief van Sligro en bij uitstek de plek waar je als horecaprofessional nieuwe prikkels, impulsen en inspiratie op doet in de vorm van trainingen, trendtours en culinaire events. ZiN Inspiratielab speelt in op de laatste (food)trends & ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent. Alle trainingen, trendtours en culinaire events worden verzorgd door toonaangevende experts om je gegarandeerd nóg beter te maken in je vak en business.
Wat kost een de training van kop tot staart?
training van kop tot staart kost eenmalig € 250. Met een ZiN Membership of ZiN strippenkaartcode kun je kosteloos deelnemen aan deze training!
Heb je nog vragen?
Neem contact op met ZiN Inspiratielab. We helpen je graag.
Wat levert het op?
-----------
Kosten
-----------