Terugblik Samen op weg naar duurzaam | donderdag 24 november 2022

7 minuten

EEN DAG VOL INSPIRATIE EN INTERESSANTE ONTMOETINGEN OP HET GEBIED VAN DUURZAAMHEID

Op donderdag 24 november 2023 vond de derde editie van Samen op weg naar duurzaam plaats bij ZiN Inspiratielab. Ruim 100 horecaprofessionals maakten kennis met vernieuwende, duurzame producten en oplossingen op het Meet & Greet-Plein. Daarnaast maakten ze kennis met vernieuwende (food)concepten op het Food & Experience Plein en volgden ze één van de unieke masterclasses met o.a. meneer Wateetons, Thomas Luttikhold, Joris Schildknecht en vele andere experts op het gebied van duurzaamheid.

Bekijk de foto's >> en de aftermovie >>.


Hieronder vindt je een verslag van Samen op weg naar duurzaam, inclusief links voor meer informatie over de onderwerpen en sprekers die aan bod zijn gekomen.

Plenaire sessies

Wouter Staal (YB) was dagvoorzitter van Samen op weg naar duurzaam. 
Tijdens de plenaire opening verzorgde Yvonne Sark van Youngworks een presentatie over Opgroeien terwijl de wereld in brand staat.
Tijdens de plenaire afsluiting verzorgde Bo van Grinsven van Behavioral Insights Company een presentatie over hoe je gedrag in relatie tot duurzaamheid. 

Masterclasses

Tijdens Samen op weg naar duurzaam kon je deelnemen aan twee van onderstaande masterclasses: 

CSRD (duurzaamheidsrapportage): een verplichting én een kans! | Felix Janssens en Pieter Koenders
Duurzaamheid is vanaf 2023 niet meer vrijblijvend. Ieder bedrijf met meer dan 250 medewerkers moet vanaf komend jaar duurzaamheidsrapportages uitbrengen. Felix Janssens en Pieter Koenders van CF Report namen de deelnemers mee in de wereld van de CSRD en gingen hier met deelnemers in gesprek. 

De toekomst van afval | Matanje Schepers
Matanje Schepers van Ortessa gaf een kijkje in de complexe wereld van recycling. Alle recyclingsbedrijven roepen dat er van afval een grondstof gemaakt kan worden. Klopt... voor sommige stromen wel, maar voor sommige stromen niet. En dan zijn er nog stromen waar het verdraaid lastig blijkt te zijn. Waarom? Omdat wetgeving het bemoeilijkt, omdat het soms niet duidelijk is of omdat men niet zo graag de moeite neemt om ‘netjes’ afval te scheiden. Daar moeten we het wel met elkaar over hebben. Want dan kan er pas écht iets veranderen. 
Open over afval

Transport van de toekomst | Yvonne Poels
Tijdens Samen op weg naar duurzaam gaf Yvonne Poels (Manager Transport bij Sligro Food Group) een kijkje achter de schermen bij Sligro Food Group op het gebied van transport en duurzaamheid. Wat staat Sligro nu op dat gebied? Hoe ziet de toekomst eruit? Welke uitdagingen spelen een rol. 

Van waste naar wonder | Sietse Blummel
'Think twice’ voordat je iets weggooit. Want met waste kun je echt ontzettend veel heerlijke gerechten maken. Tijdens de masterclass Van waste naar wonder heeft Sietse Blummel (Executive chef ZiN Inspiratielab) veel inspiratie en nieuwe inzichten om van ‘restjes’ kleine wondertjes op het bord te maken. Zo is er een gerecht gemaakt met de top-3 ingrediënten die men vaak verspilt (Tomaat, komkommer & brood) en heeft Sietse een gerecht gemaakt met producten die vaak bij voorhand al worden weggegooid. (Champignonstelen en aardappelschillen)

Minder verlies uit voedselverspilling | Thomas Luttikhold 
Thomas Luttikhold (WasteWatchers) verzorgde tijdens Samen op weg naar duurzaam de masterclass Minder verlies uit voedselverspilling. Thomas gaf o.a. inzicht in hoe je kosten kunt reduceren door middel van food waste monitoring en hoe je rendement kunt verhogen door middel van forecasting. Thomas gaf praktische tips over hoe je snel aan de slag kunt gaan met het verminderen van voedselverspilling. 

Het menu van de toekomst | Joris Schildknecht
Hoe kunnen we in de toekomst de wereldbevolking blijven voeden met behoud van de natuur en onze planeet? Dat kan onder andere door meer plantbased. Tijdens deze masterclass liet Joris Schildknecht, The Vegetable Chef, verrassende recepten en kooktechnieken zien waarmee groenten zich voortaan openbaren als echte supersterren met een hoofdrol op je bord.

Fermenteren: super duurzaam en super lekker | Meneer Wateetons
De reden dat onze voorouders gingen fermenteren was duurzaamheid! Het woord bestond waarschijnlijk nog niet, maar dat was het wel. Ze zochten naar manieren om hun producten niet weg te hoeven gooien, en zo kwamen ze bij fermentatie uit. Fermenteren is niets anders dan het verantwoord laten rotten van voedsel. Naast dat je door te fermenteren de voedselverspilling tegengaat, is het ook goed voor je lijf. Fermenteren is super duurzaam en super lekker. Tijdens deze masterclass heeft Meneer Wateetons de deelnemers meer geleerd over fermenteren. 

Hoe integreer ik de Sustainable Development Goals (SDG’s) in mijn organisatie? | Thyrza Zoons 
De Sustainable Development Goals vormen met 17 doelen, 169 subdoelen en 231 indicatoren een veelomvattend kompas om van jouw organisatie een meer impactgerichte onderneming te maken. Tijdens de masterclass kregen deelnemers meer inzicht in de doelen en krijg je concrete tips om de SDG’s te integreren in jouw organisatie aan de hand van een casus rondom de eiwittransitie. De masterclass werd verzorgd door SDG Nederland en Smaackmakers

Uit de praktijk: in gesprek met Wouter Staal over klimaatpositief ondernemen bij YB
Dagvoorzitter Wouter Staal ging tijdens Samen op weg naar duurzaam twee keer in gesprek met een groep deelnemers om hen een kijkje te geven in de keuken van YB. Wouter deelde zijn visie en plannen voor de toekomst van de deelnemers en ging in gesprek over uitdagingen en vraagstukken die hierbij een rol spelen. 

SUP wetgeving en het verbod op wegwerpbekers en -verpakkingen in de horeca vanaf 2024 | Wim Apeldoorn (Halma Solutions)
Vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen in principe niet meer toegestaan als je in de horeca, op een festival of op de werkvloer iets eet of drinkt. Het verbod is bedoeld om het eenmalig gebruik van plastic te verminderen. Wim Apeldoorn van Halma Solutions vertelde deelnemers meer over de nieuwe wetgeving en dacht samen met deelnemers na over verpakkingen van de toekomst. 

Uit de praktijk: In gesprek met Stijn Baan en Michiel van der Spek over duurzame innovaties bij Koppert Cress
Stijn Baan van Koppert Cress gaf deelnemers tijdens Samen op weg naar duurzaam meer inzicht in de duurzame ontwikkelingen bij Koppert Cress. Koppert Cress is hier vooruitstrevend in en wonnen onlangs de Plantum Duurzaamheidsprijs voor jullie vernieuwingen op het gebied van energie. Stijn Baan vertelde over hoe Koppert Cress van plan naar uitvoering is gekomen? Wat is het resultaat? Wat kunnen anderen hiervan leren?

Duurzame en gezonde voeding in de zorg | Leonie Horne (Alliantie Voeding in de Zorg/ Goede Zorg Proef Je)
Iedereen moet nadenken over zijn of haar invloed op klimaatverandering – als individu en als organisatie – en dus ook de zorg. En daar is veel winst te behalen, denk aan de impact van afval (minder afval/ minder waste), slim inkopen (meer lokaal) en veranderingen in het voedingsaanbod (meer plantaardig) voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Tijdens deze masterclass liet Leonie Horne (Alliantie Voeding in de Zorg/ Goede Zorg Proef Je) zien hoe de zorg door gezondere en duurzamere keuzes een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat.  

Meet & Greet Plein

Op het Meet & Greet Plein kon je kennismaken met de volgende partners/producten: 
Gro-Together | Riedel | Vegan Visboer | Bakkerij de Trog | Sunt bananbrood | Seepje | Unilever Food Solutions | Remia | Heinz | Verspillingsfabriek | Cronim | Verstegen | Groene Hen | Take Dis | Cas & Kas | Kaldenberg | Smitvis | Goudsche Waegh | La Venezia | Yoghurt Barn | MVI Monitor (Sligro) | Ruig Wild & Gevogelte | Koppert Cress | Orbisk | Kern (Van Geloven).

Food & Experience Plein

Op het Food & Experience plein kon je vier duurzame concepten ervaren:

Eat the future
In het lab draaide alles om innovatie. Innovaties die ons helpen bij een duurzame toekomst. Je maakte kennis met nieuwe technologieën en een nieuwe invulling van het menu. 

Back to basic
Moeten we niet gewoon minder willen?  Is het niet tijd om ‘back to basic’ te omarmen?’ Een stap terug in de tijd wat een enorme vooruitgang kan betekenen. Eten wat de natuur ons - op dat moment - biedt, gebruik maken van natuurlijke energiebronnen en genieten van lokaal. 

Blind tasting room
In de blind tasting room en proefde je vier duurzame hapjes gemaakt van appel, biet, pastinaak en radijs. 

No waste bar
Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? In deze No waste bar ontdekte je de heerlijkste drankjes, gemaakt van restproducten. 

03 april 2023

Van waste naar wonder: minder voedselverspilling in de horeca

Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 51.000 ton voedsel verspild in de horeca. Dit komt neer op ongeveer 9% van de totale voedselverspilling...

Lees meer

01 juni 2023

Op het gebied van duurzaamheid kun je écht impact maken

Duurzaamheid is in de horeca een ‘hot’ thema. Als horecaondernemer wil je je kaart misschien wel verduurzamen maar je gaat daarbij niet...

Lees meer