Duurzame alternatieven voor single-use plastics

2 minuten

Om de plastic soep tegen te gaan is er sinds kort een verbod op wegwerpplastic. Welke alternatieven voor single-use plastics zijn er? En nog belangrijker: welke alternatieven zijn een succes?

Houten bestek en roerstaafjes

Plastic lepeltjes bij het ijs of vorkjes bij de friet. Ze moeten helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Het beste alternatief voor plastic is een stuk minder kleurrijk, maar wel duurzaam: bestek van hout. Hetzelfde geldt voor de roerstaafjes voor koffie en thee. Let er hierbij wel op dat het een FSC-certificaat bevat. Voor bestek en roerstaafjes met dit certificaat zijn geen bomen in het regenwoud gekapt. Ze zijn gemaakt van bomen die hier, binnen verantwoord bosbeheer, speciaal voor gekweekt worden. Naast hout zijn ook bamboe en papieren bestek en roerstaafjes een goed alternatief voor plastic. 

Tarwestro rietjes en kartonnen bekers

Het lijkt voor de hand liggend dat herbruikbare rietjes het beste alternatief zijn voor plastic rietjes. Maar rietjes van bijvoorbeeld rvs, siliconen, bamboe of glas worden niet goed schoon in de afwasmachine. Een goed alternatief voor plastic rietjes zijn rietjes van tarwestro of papier. De kwaliteit van de papieren rietjes is erg verbeterd waardoor ze veel langer stevig blijven in een drankje. Daarnaast zijn deze papieren rietjes ook in kleurrijke en buig varianten beschikbaar. 

Plastic bekers vallen niet binnen het verbod maar het wordt wel gestimuleerd om gebruik ervan te reduceren. Zorg er in ieder geval voor dat de plastic bekers op de juiste manier bij het afval komen zodat ze gerecycled kunnen worden, of gebruik daarvoor in de plaats kartonnen bekers.

Kijk hier voor de duurzame disposables van Sligro. 

Kraftpapieren draagtasjes

Gebruik in plaats van plastic tasjes, (kraft)papieren tassen. De papieren blokbodemtassen zijn in veel maten beschikbaar, in wit papier en kraftpapier. Papieren zakken zijn stevig en kunnen zelfs hergebruikt worden. Is de tas niet meer bruikbaar, dan kan deze bij het oud papier. 

Tips om van single-use plastics af te komen

Naast het vervangen van je plastic disposables, kun je nog meer doen om de plastic soep tegen te gaan: stimuleer de klant om een eigen herbruikbare koffiebeker mee te nemen voor zijn bestelling, verpak broodjes en koeken in papieren zakken in plaats van in plastic. Niet al het plastic is uit te bannen, dus zorg vooral dat afval op de juiste manier gescheiden wordt.

Over bewuster verpakken lees je hier meer.