Duurzaam, duurzamer, duurzaamst: productkeuzes

2 minuten

De bewuste duurzame horecatrend zet steeds verder door, zeker in dit jaar. Mede door de vraag van gasten, maar ook door het aanbod van steeds meer mogelijkheden. Wil je verduurzamen, dan kun je je keuze onder meer laten afhangen van deze factoren:

Zijn er duurzame alternatieven?

Wellicht de meest voor de hand liggende factor. Kijk voor elk product wat je wilt gebruiken of er ook een duurzaam alternatief is. Zo kun je in plaats van fois gras ook fois royale gebruiken. Een product met dezelfde eigenschappen, maar dan diervriendelijker. Bij andere producten zoals Natuurvlees weet je ook zeker dat het van dieren komt die een goed leven hebben gehad. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Vraag vooral je leveranciers om advies en kijk naar certificeringen en keurmerken. Pluspunt: je hebt ook een mooi verhaal om te vertellen aan je gast. 

Inclusiviteit: aanbod voor elke gast?

Gasten vinden het belangrijker dan ooit dat je kaart voor hen wat te bieden heeft, ook wanneer ze bijzondere dieetwensen of voorkeuren hebben. Sinds de komst van de allergenenwet zijn veel restaurants natuurlijk al op een andere manier gaan denken en werken. Door de vraag van gasten is deze ontwikkeling verder in een stroomversnelling gekomen. En mede door een stuwende vraag richten restaurants ook steeds meer ruimte in voor vegetarische of veganistische gerechten. Chefs hebben hiervoor de kennis en creativiteit in huis, maar er komen ook steeds meer lactosevrije, glutenvrije en plantaardige alternatieven op de markt. 

Milieuvriendelijk verpakt?

Plastic? Wellicht zijn er meer milieuvriendelijke alternatieven. Ook qua verpakkingen zien we veel innovatie. Zo schreven we eerder over deze drie voorbeelden. Er bestaan tegenwoordig zelfs verpakkingen van agrarische restmaterialen. Er zijn ook leveranciers die bewust kiezen voor grotere verpakkingen van hun producten om materiaal te besparen. En recent nog kwam de eerste 100% biologische en composteerbare verpakking voor chocolade op de markt. Duurzaam, veilig én stevig! 

Serveer je gerechten to go? Ook op het vlak van disposables zijn er steeds meer duurzame alternatieven.    

Mogelijk om in meerdere gerechten te verwerken? 

Van pit tot schil en van kop tot staart. Een manier om dit gemakkelijker te realiseren is om producten in meerdere gerechten op de kaart terug te laten komen. Hier kun je bij de keuze voor een product en bij het samenstellen van de nieuwe kaart al rekening mee houden. 

Zie ook onze trainingen:
Groenten in de hoofdrol 
Adviseer je gast aan tafel 
Blink uit met vlees  
Duurzaam ondernemen in de horeca