Het weer in Nederland lijkt steeds veranderlijker te worden. Hoe speel je in de zomer het beste in op de constante wisseling van het weer? Wij geven je 5 tips.
1. Begin buiten met een aperitief
Is het nog droog, maar ziet het ernaar uit dat het niet zo blijft? Bied je gasten aan om op het terras te starten met een lekker aperitief en een broodje met smeersels of een borrelhapje. Zo kunnen ze toch nog even van de zon genieten. Geef gasten alvast de menukaart en neem vervolgens buiten de rest van de bestelling op. Als de voor- of hoofdgerechten klaarstaan, begeleid je je gasten naar een tafel binnen. Op deze manier kun je er ook voor zorgen dat de keuken niet alle bestellingen in een keer binnenkrijgt.
2.Houd binnen tafels vrij
Wil je je gasten, ondanks het onzekere weer, toch buiten laten lunchen of dineren? Houd dan binnen ook een tafeltje voor ze vrij. Mocht het toch gaan regenen, dan kunnen de gasten naar binnen verhuizen. Komen gasten alleen wat drinken? Dan is een tafeltje binnen vrijhouden niet noodzakelijk. Vertel deze gasten wel van te voren dat er bij regen binnen geen plek voor ze is.
3.Maak duidelijke afspraken
Gaat het ineens heel hard regenen en wilt of moet iedereen snel naar binnen? Zorg ervoor dat dit goed begeleid wordt. Vooral bij restaurants met grote terrassen is het lastig te overzien welke gasten van welk tafeltje komen als ze allemaal tegelijk verhuizen. Maak, om chaos te voorkomen, hier van te voren duidelijke afspraken over met je medewerkers. Werk met reserveringslijsten met dubbele tafelnummers, hierop geef je aan wie naar welke tafel verhuist bij onverwacht slecht weer. Vergeet hierop niet de passanten te zetten. Spreek van te voren af welke collega’s welke gasten verhuizen. Betrek hierbij ook de runners: zij kennen de tafelnummers vaak als geen ander en vele handen maken licht werk. Geef je gasten bij het placeren al aan dat ze bij regen door een collega naar een tafel binnen worden begeleid.
4.Buiten afsluiten
Zorg voor een goede mise-en-place: leg trekkertjes en goed absorberende doeken klaar om tafels en stoelen snel te drogen als de regen stopt. Want na regen komt zonneschijn, en dat betekent dat gasten vaak weer naar buiten willen. Laat ze binnen alvast een dessert of kop koffie bestellen en begeleid ze vervolgens naar een tafel buiten. Let er op dat deze gasten niet vergeten worden. Misschien lusten ze nog wel een -tweede- kop koffie of blijven ze hangen voor een borrel.
5.Veranderen in de kassa
Pas een verandering van tafel altijd aan in de kassa. Je kunt dit het beste doen vóórdat je een nieuwe bestelling aanslaat. Heb je het dessert binnen opgenomen, maar verhuizen gasten naar buiten? Verander dan eerst de tafel in de kassa en sla daarna de bestelling aan. Zo krijgt de keuken de bon met het juiste tafelnummer. Heb je al iets aangeslagen en verhuist een gast daarna naar een andere tafel? Meld dit dan altijd in de keuken en de bar, zo kunnen koks en barmedewerkers het tafelnummer aanpassen op de bon en komen bestellingen op de juiste plek terecht. Wil je weten hoe je deze zomer meer uit je terras haalt? Hier delen we 5 tips voor meer omzet.
Meer weten?
Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.