Food als extra omzetmaker voor natte horeca 

3 minuten
Goesting in Venray heeft geen grote keuken en geen koks. Met een high speed oven achter de bar kan eigenaar Gijs Schapendonk zijn gasten toch food serveren om  zijn omzet zo te vergroten.  

Wie - Gijs Schapendonk
Wat - eigenaar Proeflokaal Goesting
Website - proeflokaalgoesting.nl
 

Wat is de kracht van Goesting?

‘We zetten al jaren in op drank: vijfhonderd verschillende speciaalbieren waarvan vierentwintig op de tap en daarnaast een breed assortiment aan whisky's, wijnen en gins. Onze focus ligt echt op de natte horeca, maar gasten kunnen ook alles bij ons eten. Bij ons kan eigenlijk alles. “Yes is the answer, what is your question?” is een van de basisuitgangspunten van de bedrijfsvoering. Bestellen van de kaart van het steakhouse naast ons en tafelen bij Goesting? Liever een pizza? Prima, bel gerust een pizzeria. Bijna alles is mogelijk, toch wilden we zelf ook meer eigen mogelijkheden in food bieden. We wilden onze basic borrelkaart -nacho’s, nootjes, bitterballen- uitbreiden tot een kaart met meer en luxere borrelhapjes en gerechten.’ 

Waarom zette je meer in op food?

‘Tijdens de eerste horeca-sluiting werd duidelijk dat we voorlopig vastzitten aan restricties. Dat begon natuurlijk met anderhalve meter afstand, en toen maximaal dertig gasten. We gingen van honderdtwaalf naar dertig zitplaatsen. De omzet per stoel moest daarom omhoog.

Ik wilde meer inzetten op food, maar ik heb geen ruimte voor een volwaardige keuken en ik ben ook niet graag afhankelijk van een kok. Gelukkig vond ik met de Kleinste Keuken een goede oplossing.’ 

Wat is Kleinste Keuken?

‘De Kleinste Keuken is een concept wat het mij mogelijk maakt om op laagdrempelige wijze food te serveren. Daarbij maken we gebruik van een compacte en voorgeprogrammeerde high speed oven, de Merrychef. Er is een receptenboek voor de Kleinste Keuken met meer dan dertig recepten, en de opbouw van de gerechten. De Kleinste Keuken biedt zelfs de mogelijkheid om vooraf eenvoudig te berekenen hoeveel extra omzet en marge de recepten je kunnen opleveren, dat ontzorgt echt. ’ 

Wat zijn voor jou de voordelen van een high speed oven?

‘Allereerst dat ik geen kok nodig heb. Dat scheelt personeelskosten en zorgt ervoor dat ik niet afhankelijk ben van schaarste op de arbeidsmarkt. Met de Merrychef heb ik een breder aanbod, een constante kwaliteit en minder derving doordat ik meer vanuit de vriezer kan werken. Het grootste voordeel -buiten de omzet om- is misschien nog wel het gemak waarmee alles nu gaat. De oven is van tevoren geprogrammeerd op alle recepten van de Kleinste Keuken. Dat maakt de bereiding van gerechten heel makkelijk.’

Wat betekent de Kleinste Keuken voor jouw omzet?

‘Ik had de aankoop er binnen vijf maanden uit. Vrijwel direct verkochten we meer food. Mijn omzet steeg in no time met € 5.000,- per maand. Dit was niet eens met een volle zaak, maar -door de maatregelen rondom corona- met een beperkt aantal gasten per dag. Nu we gesloten zijn nemen we de tijd om ons nóg meer te verdiepen in de mogelijkheden van onze Merrychef. Welke gerechten passen nog meer bij Goesting? Kunnen we nog meer rendement behalen met food? Waarmee onderscheiden we ons straks van andere horecazaken? Als de horeca weer open mag, kunnen we met een breder assortiment en de snelle bereiding nog meer profiteren van de voordelen en mogelijkheden van de Kleinste Keuken.’

Meer weten over de Kleinste Keuken? Zie ook hier.

Meer weten?

Schrijf je in voor een ZiN Training op het gebied van ondernemerschap bij ZiN Inspiratielab.