Nieuwe keuken? Dit zijn de grootste missers!

3 minuten
Een nieuwe of verbouwde keuken. Als ondernemer heb je heel duidelijk voor ogen hoe het eruit moet komen te zien. Een overzicht van de grootste missers en hoe je ze voorkomt. Tips van Bouter Keukens.
Afvoerput op hoogste punt of vergeten
Elco de Jong komt ze met enige regelmaat tegen. Keukentekeningen waarop geen schrobputten staan. Vergeten. Nog zo'n misser die - zeker achteraf - heel stom voelt, maar (te) vaak voorkomt: de afvoerput op het hoogste punt. 'Kies voor een vloergoot in plaats van een vierkante goot. Dat maakt veel gemakkelijker schoon.' En over die vloer: zorg ervoor dat deze goed te reinigen is en kies voor antislip.

Verkeerde aansluitingen voor de apparatuur
Op de keukentekening heeft de oven de beste plaats gekregen. Iedereen tevreden. Totdat deze op zijn plek staat en niet kan worden aangesloten. Omdat er krachtstroom nodig is en het bijbehorende stopcontact 'slechts' 230 volt kan hebben bijvoorbeeld. En de vaatwasmachine: die staat ideaal, maar mist een afvoer.

Bouter Keukens

Onvoldoende ventilatie
Een installatie met te weinig capaciteit, waardoor in de ruimte geen goede afzuiging plaatsvindt. Of de lucht die wordt afgezogen, wordt onvoldoende gecompenseerd door de toevoeging van nieuwe, frisse lucht. 'Waardoor de ruimte vacuüm wordt gezogen, deuren in afgesloten ruimtes dicht gaan trekken en een tochtstroom ontstaat in een open keuken. Allemaal zaken die je wilt voorkomen.' Hoe je dit oplost? 'Door te zorgen voor voldoende mechanische ventilatie in de ruimte. Denk aan een inductiekap die behalve zorgt voor afzuiging ook lucht toevoert via de kap. Dit legt minder druk op de ventilatie elders in het pand. Let wel op de temperatuur van de lucht die je toevoegt.'

Onnodig verbruik van energie
Een kleine ruimte met daarin te veel koelingen, Elco treft het nog regelmatig aan. Apparaten die veel warmte onttrekken, waardoor veel energie moet worden verbruikt om de koelingen op temperatuur te houden. 'De motor moet harder draaien en daardoor is er meer energieverbruik.' Op te lossen met een goede ventilatie. 'Vaak mechanisch door middel van bestaande ventilatie, maar het kan ook op een natuurlijke manier. Een tip: kies voor een motor op afstand. Op het dak bijvoorbeeld. Hierdoor wordt de warmte buiten afgegeven en heb je ook het geluid buiten.'

Onlogische indeling apparatuur
Water naast een frituur is geen goede combinatie. Toch komt Elco het tegen: een wasbak bijvoorbeeld. Evenmin aan te bevelen: de frituur op de rand van het kookeiland. 'Koks leunen er tegenaan of leggen hun hand op de rand. Koud en warm naast elkaar is bovendien niet energiezuinig.' Meer routing-adviezen: laat schoon en vuil elkaar niet kruisen en zorg dat je tijdens een shift voldoende voorraad binnen handbereik hebt. Leg je gekoelde vlees zo dat je erbij kunt vanachter het fornuis. Dat scheelt je een hoop tijd in de spits.'

Bouwkundige onhandigheden
De steamer naast de muur, met een deur die de verkeerde kant op draait. Let er op bij het maken van de tekeningen. Voorkom haakse hoeken op de grond bij apparaten, want die houd je niet schoon. Kies voor een plint met een ronding of een hygiëneplint met een bouwkundige sokkel.

Te lage werkbanken
'We zien nog regelmatig dat werkbanken op tekeningen staan met een werkhoogte van 90 centimeter, en ook zo worden gebouwd. Dat is te laag voor de meeste Nederlanders. Een hoogte van 92 tot 95 centimeter is wenselijk. 'Die paar centimeters maken echt uit.'
Ondernemerschap

15 december 2018

Uit eten gaat over veel meer dan samen dineren

De drie concepten van Italo Atzori hebben drie dingen met elkaar gemeen. Ze gaan over vlees, Zuid-Amerika en entertainment. Maar ze zijn...

Lees meer
Ondernemerschap

06 februari 2021

Nieuw concept, nieuw pand 

‘Kom aan tafel’, dat zat er in coronatijd lange tijd niet in. Maar wat als je hele concept daar om draait?

Lees meer
Horeca Kengetallen

04 juni 2020

Horeca Kengetallen: zó zorg je dat elke gast rendabel wordt

Nu de horeca weer langzaam opstart is het belangrijk om zo slim mogelijk in te kopen. Het doel? Je winst op peil houden of je verlies...

Lees meer

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen