Hoe je een verpletterende laatste indruk achterlaat met je kerstdiner? Chef-patissier en fooddesigner Jurgen Koens deelt zes tips om te scoren met het kerstdessert.
1. Blijft dicht bij jezelf
Gasten kunnen kiezen bij welk restaurant ze met kerst uit eten willen. Zij kiezen dus eigenlijk de chef. Veel gasten hebben bepaalde verwachtingen van een chef, zeker de gasten die al eerder bij je hebben gegeten. Laat je dus niet teveel leiden door trends en ga voor de juiste balans tussen herkenbaarheid en variatie.
2. Stem het dessert af op de andere gangen
Zie je dessert als onderdeel van. Bestaat het kerstmenu uit een klein visje, een stukje vlees en een kaasplankje, dan is het prima een dessert van lekkere chocolade op de kaart te zetten. Maar heb je zwaardere smaken op de kaart staan, zoals wild? Dan is een caloriebom als uitsmijter te veel van het goede. Dan kun je beter een dessert met lichte smaken kiezen. Ingrediënten als peer, kwark en kaneel lenen zich hier erg goed voor.
3. Experimenteer niet met Kerst
Met Kerst zet je een menu neer waarvan je weet dat je het kan. Match geen producten met elkaar als je daar geen ervaring mee hebt. Kerst is een hele drukke tijd. Maak het jezelf in zo’n drukke periode niet onnodig moeilijk en bedenk een kerstdessert met producten die voor jou bekend zijn. Kwaliteit voorop!
4. Houd het dessert compact
Serveer de desserts op een klein bordje of in een klein schaaltje. Als je het dessert op een groot bord dresseert, liggen alle componenten al snel ver uit elkaar. Met het risico dat je gast niet de bij elkaar horende componenten in één hap proeft. Zonde, want het gaat natuurlijk om een totale smaakervaring.
5. Creëer kerstsfeer op het bord
Breng de kerstsfeer terug op het bord. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Garneer je dessert met wat simpele kerstdecoratie en je komt al een heel eind. Een sterretje, krokantje, een hulstchocolaatje of feestelijke kleuren als rood, groen, goud en zilver zorgen er al voor dat het dessert een ware kerstsfeer uitstraalt.
Meer tips over hoe je je onderscheidt met patisserie?
Denk vooral ook bewust. Gebruik bijvoorbeeld plantaardige bindmiddelen. En probeer de zoete smaak zoveel mogelijk uit je producten zelf te halen, zoals fruit, voordat je suikers toevoegt. Lees hier meer: zin.sligro.nl/zin-in/patisserie/de-vegan-trends-in-patisserie
Zin in meer inspiratie op het gebied van Patisserie? Schrijf je dan in voor de Masterclass Patisserie van 22 november.