Recap: zo overtuig je gasten van groentegerechten 

2 minuten

Bewust, gezond én aantrekkelijk qua marge. Wil je de groenteliefhebbers meer aanspreken, maar tegelijkertijd je andere gasten niet afschrikken met meer groenten op de kaart? Begin dan met onderstaande basics. De basis: denk stap voor stap.  

Zet tussen andere gerechten

Zet je groentegerecht tussen de andere gerechten op de kaart, niet in een aparte vegan of vegetarische sectie. Niet elke gast voelt zich namelijk aangesproken door zo’n label. Wel kun je met een icoon subtiel aanduiden dat het om een groentegerecht gaat. 

Bied aan als alternatief

De gemiddelde gast is eerder geneigd om een groentegerecht te kiezen, wanneer hij of zij het gevoel van volledige keuzevrijheid ervaart. Zorg dat je kaart genoeg variatie biedt.   

De verhouding in je gerecht

Een van de manieren om relatief gezien het aandeel groenten op je kaart te vergroten, is het aandeel groenten-vis/vlees te veranderen. Niet voor niets zetten steeds meer chefs in op 80 procent groenten en 20 procent vlees. Extra voordeel is dat groenten meestal voordeliger zijn. Wanneer je de portie vlees of vis kleiner maakt, kun je mede daardoor wel inzetten op meer kwaliteit. Lees ook deze blog.https://zin.sligro.nl/zin-in/duurzaamheid/basics-gezond-en-bewust-werken-in-de-keuken 

Verstop voor jonge gasten

Wil je ook voor je jonge gasten een bewuste maaltijd extra aantrekkelijk maken, denk dan aan gerechten met verstopte groenten, bijvoorbeeld in pasta’s. Maak ook slim gebruik van speciaal kinderservies. Hierbij gaat het met name om groenten met bittere smaken. Pak daarentegen juist uit met zoetere groenten die je jonge gasten wel waarderen. Zo zijn rode snoeptomaatjes een kleurrijk feest op het bord. 

Ga bekend, maar dan plant-based

De opmars zet nog steeds door. Met vleesvervangers speel je in op herkenbaarheid, maar bied je toch een voedzaam alternatief. Ideaal voor de flexitariërs onder je gasten. Zo bereid je een burger net zo makkelijk van sojabonen, erwten of tarwe. 

Je kunt ook bekende gerechten een plant-based twist geven. Denk aan een carpaccio van biet. Ook hier geldt: laat vooral je creativiteit de vrije loop. 

Meer weten over hoe je meer haalt uit groenten op de kaart? Bekijk ook deze trainingen: