De 5 belangrijkste topics in je keuken dit najaar

3 minuten

Als chef-kok is het van belang om voortdurend te streven naar verbetering en vernieuwing in je keuken. In deze blog staan vijf onderwerpen centraal waar je op dit moment aandacht voor zou moeten hebben om je keuken up-to-date te houden en je gasten steeds weer te verrassen met nieuwe culinaire ervaringen.

De 5 belangrijkste topics in je keuken dit najaar

Als Chef-kok is het van belang om voortdurend te streven naar verbetering en vernieuwing in je keuken. In deze blog staan vijf onderwerpen centraal waar je op dit moment aandacht voor zou moeten hebben om je keuken up-to-date te houden en je gasten steeds weer te verrassen met nieuwe culinaire ervaringen.

1. Bewust en verantwoord

Bewust en verantwoord koken is geen trend. Het is een essentiële stap geworden vor chef-koks die streven naar kwaliteit, duurzaamheid en een positieve impact op het milieu. Bewustzijn over waar ons voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en welke invloed het heeft op onze planeet is van cruciaal belang. Gasten hechten tegenwoordig steeds meer waarde aan duurzaamheid. Zeker de jongere generatie: duurzaamheid is voor hun een belangrijke factor bij hun keuze voor een restaurant. Door hierop in te spelen, vergroot je je aantrekkingskracht voor deze groeiende markt. 

2. Around the world (Wereldkeukens)

Als chef-kok wil je je gasten blijven verrassen en nieuwe culinaire ervaringen bieden. Wereldkeukens bieden een schat aan smaken, kruiden en kooktechnieken die alle zintuigen prikkelen. Denk aan Aziatische, Latijns-Amerikaanse, Midden-Oosterse en Afrikaanse invloeden die je gerechten een unieke smaak en uitstraling geven. Het integreren van wereldkeukens op je menukaart zorgt voor een spannende en diverse eetervaring, waardoor gasten steeds terug blijven komen voor meer. Ga op ontdekkingsreis in de keuken van de wereld en laat je creativiteit de vrije loop!

3. The next online Chef

Met de opkomst van sociale media en online platforms is het tijd om jezelf als ''The Next Online Chef'' te presenteren. Chef-koks met een groot instagram-bereik zijn een opkomende trend in de culinaire wereld, waarbij sociale media een essentieel instrument worden voor het promoten van je werk en het opbouwen van een merk. Het biedt je ongkende mogelijkheden om je zichtbaarheid te vergroten, samenwerkingen aan te gaan en direct in contact te komen met een wereldwijd publiek. 

4. Slimme keuken: Haal meer uit je kaart

Al chef-kok wil je je gasten een bijzondere beleving bieden. Maar hoe houd je je marges gezond in deze tijden van stijgende kosten, tekorten aan grondstoffen, personeelskrapte en dalende bestedingen vanuit de gast? Het wordt belangrijker dan ooit om het rendement van je horecazaak voortdurend onder de loep te nemen. Gelukkig kunnen efficiënter werken en culinaire creativiteit wel degelijk hand in hand gaan. Een aantal factoren waar je mee kunt spelen om voor meer efficiëntie en marge in je keuken:

  • Verbeter je menu met oog op marge
  • Verminder foodwaste
  • Denk anders over inkoop
  • Geef groente een hoofdrol
  • Denk in foodconcepten
  • Investeer in je team
5. Winterkaart

Begin tijdig met het nadenken over en ontwikkelen van je winterkaart. Dit geeft je voldende tijd om nieuwe recepten te bedenken, ingrediënten te testen, leveranciers te contacten, veranderingen in het menu door te voeren en je winterkaart te promoten bij je (potentiële) gasten. Maak gebruik van seizoensgebonden groenten en fruit zoals pompoen, paddesteoelen en appels om je menu te verrijken. Experimenteer met kruidige smaken zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel om gerechten een warm en kerst karakter te geven. 

Door bewust te zijn van deze vijf belangrijke topics, houd je je keuken up-to-date en verras je je gasten steeds weer met nieuwe culinaire ervaringen.

Meer weten? Op zoek naar inspiratie?

Schrijf je in voor Chef Special: een uniek event voor chef-koks op dinsdag 3 oktober 2023 bij ZiN Inspiratielab in Veghel